28 november 2012

Trappen van hout, glas en staal

Elke dag loopt u er vanaf. In gedachten of haastig omdat u een afspraak heeft buiten de deur. Hij is er in vele soorten en maten. De trap. Een vanzelfsprekendheid in uw interieur.
Uitgevoerd in hout, natuursteen, roestvrij staal, gietijzer, glas of een combinatie ervan. Materiaal te over, maar welk soort is geschikt voor een trap? Hieronder staan alle materiaalsoorten en zijn eigenschappen voor u op een rij.

Houten trappen

Hout is veilig, stevig en goed beloopbaar. Het is een duurzaam materiaal dat veel wooncomfort oplevert, omdat hout veel warmte vasthoudt. Doordat er zoveel verschillende houtsoorten zijn, is een trap van dit materiaal mogelijk in elk interieur. Hout is makkelijk bewerkbaar, maar is wel gevoelig voor krassen. Krassen kunt u voorkomen door de trap elk jaar in de olie of vernis te zetten of door een houtsoort te kiezen met een hoge slijtweerstand. Hierbij kunt u denken aan hardhouten soorten als vuren, beuken, eiken en grenen.

(Roestvrij) stalen trappen

Trek uw pantoffels aan, want stalen trappen zijn hoe mooi ook geen geluidsvriendelijke trappen. Wél is het materiaal onderhoudsvriendelijk. Door het gladde oppervlak is staal gemakkelijk schoon te maken en bovendien is het glimmend materiaal een pronkstuk in uw woonkamer. Zeker wanneer u staal combineert met andere materialen als hout, marmer of glas. Zo kunt u met meerdere materialen verschillende stijlen mogelijk maken, zoals een moderne industriële trap of juist een gedecoreerde gietijzeren spiltrap met een mediterrane uitstraling.

Natuurstenen trappen

Aan een trap van natuursteen hangt een aardig prijskaartje, maar dan heeft u ook wat. Natuursteen straalt allure uit en is op zijn plaats in een ruimtelijk ogende woonkamer. Graniet is de beste toepasbare steensoort voor een spil- of steektrap, omdat het materiaal hard en krasvrij is. U kunt een trap geheel uitvoeren is natuursteen, maar u kunt er ook voor kiezen om enkel stenen traptreden te nemen en de rest uit te voeren in materialen als hardhout en staal.

Glazen trappen

Glas heeft een hoge krasgevoeligheid. Als u dit voor lief neemt creëert u met dit materiaal wél een open en ruimtelijk effect doordat het lichtdoorlatend is. Perfect dus voor een klein modern huis, maar ook misstaat een dergelijke trap niet in een royale woning. Met de transparantie die de trap biedt, heeft u zicht op andere delen van de woning. Ook ’s avonds kan de trap een meerwaarde zijn. Door het efficiënt plaatsen van verlichting, kan het licht gemakkelijk verspreid worden in de richting die u wenst.

Aluminium trappen

Wanneer u van modern en strak houdt, is aluminium misschien iets voor u. Zorg wel dat het materiaal een oppervlaktebehandeling heeft gehad waardoor een zogenaamde oxidelaag is ontstaan. Deze laag zorgt dat het aluminium hard en slijtvast wordt. Niet geheel onbelangrijk voor een trap waar u dagelijks gebruik van maakt.

Betonnen trappen

Beton wordt al jaren gebruikt voor vluchttrappen en buitentrappen, maar langzaam is beton begonnen aan een opmars in het interieur. Indien de wanden binnenshuis sterk genoeg zijn, kunt u naast spil- en steektrappen ook kiezen voor zwevende kwartslag- en halfslagtrappen. Beton is een materiaalsoort dat iets wegheeft van natuursteen. Het straalt luxe uit, maar is anders dan natuursteen betaalbaarder.

Fotografie: Jan Luijk


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 5.900.000 k.k.
1/6
BIGGEKERKE
Prijs op aanvraag
2/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
3/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
4/6
VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
5/6
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

LEENS
€ 650.000
1/5
BAARN
€ 895.000
2/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
DOKKUM
€ 795.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag