11 december 2012

Trappen: functioneel en stijlvol

Lange tijd waren trappen vooral functioneel. Een verbinding tussen de beneden- en bovenverdieping. Tegenwoordig zijn trappen veel meer dan alleen gebruiksvoorwerpen. Het zijn praktische eyecatchers. Veel bedrijven hebben zich gespecialiseerd in esthetische trappen die woningen moeten verfraaien.
Of u nu meer aansluiting vindt bij een klassieke uitvoering of liever een modern stuk in uw huis plaatst. Het blijft een kwestie van smaak. Maar welke soort trap past het beste bij u en uw woning?

Steektrappen

De steektrap wordt ook wel rechte trap genoemd, omdat er geen enkele draai in zit. Deze trap is eenvoudig opgebouwd. De opeenvolging van ten minste drie treden wordt een steek genoemd. Meestal bestaat de steektrap uit één deel, maar soms ook uit twee delen gescheiden door een bordes; een vlakke vloer. Doordat een rechte trap gelijke treden heeft, kunnen er verschillende materialen gebruikt worden. Marmer, hout, steen en glas hebben immers dezelfde bewerking nodig voor deze trap. Let wel dat elk materiaal haar eigen eigenschappen heeft.

Spiltrappen

Spiltrappen zijn altijd spiraalvormig. Waar steektrappen haast recht omhoog lopen, draaien de treden van de spiltrap om haar eigen as. Daardoor nemen zij minder plaats in dan een rechte trap. Bovendien blijken spiltrappen comfortabeler te zijn dan andere trappen, omdat ze minder steil zijn. De spiraalvormige treden zijn denkbaar in verschillende materialen als gietijzer, hout, natuursteen of zelfs beton.

Wenteltrappen

Wenteltrappen worden vaak ten onrechte vergeleken met spiltrappen. Ze zijn dan wel spiraalvormig, maar buigen zich niet rond een centrale middenpaal. Wenteltrappen hebben juist een open ruimte waardoor deze ideaal is voor winkels, showrooms en andere publieke ruimtes. Al pakken ze ook goed uit in een kantoor of woning. U maakt een statement met deze exclusieve trap. De uitvoering in staal is vaak het meest gunstig qua prijs, maar wenteltrappen maakt u nog exclusiever door de combinatie van diverse materialen, zoals glas en natuursteen.

Kwarttrappen

Kwarttrappen kenmerken zich door een zijwaartse kwartslag. Wilt u liever een subtiele draai of 90 graden linksom of rechtsom? Bij het begin van de trap of heeft u de draai liever aan de bovenkant? Door de kwartdraaien neemt de trap weinig ruimte in en daardoor komt deze veel voor in woningen waarbij de trap langs één muur loopt. Elke ruimte vraagt om een ander soort kwarttrap. Een open kwarttrap langs één muur oogt ruimtelijk, maar de ruimte onder de trap zal snel stoffig worden. Een gesloten trap oogt massiever maar biedt de mogelijkheid om een bergruimte onder de trap te maken. Dat is het eeuwige dilemma van vorm of functie.

Middenboomtrappen

De middenboomtrap bestaat uit een trapboom die de treden in het midden ondersteund. Deze centrale drager is toepasbaar op elke soort trap die hierboven besproken is en komt het meeste voor bij steektrappen en kwarttrappen. Door het toepassen van een stalen trapboom in combinatie met glazen treden, natuurstenen of treden van een mooie houtsoort wordt een designtrap gerealiseerd die als exclusief meubelstuk in uw woning staat.

Muizentrappen

Bij een muizentrap denk u misschien aan een kinderwerkje van over elkaar gevouwen repen papier, maar niets in minder waar. Een muizentrap is een moderne blikvanger waarbij de treden in de lengte en hoogte even groot zijn. Daardoor heeft u voor deze soort trap veel ruimte nodig. Heeft u dit niet in uw woning, maar spreekt deze vorm trap u wel aan? Kies dan voor een moderne steektrap van bijvoorbeeld staal met daarbij een leuning die in de vorm van een ‘muizentrap’ is gemonteerd op de muur. Dit is ook handig als de muren niet mooi rond en recht lopen.

Imperiale trappen

De imperiale trap, ook wel keizerlijke trap genoemd, stamt uit de 16de eeuw en vindt u alleen in omvangrijke trappenhuizen van kastelen, paleizen en royale villa’s. De trap begint met één rechte steek van een aaneenschakeling van traptreden onderbroken door een bordes. Na het bordes keert de trap 180 graden naar de volgende verdieping met zowel links als rechts een volgende steek. Dit imposante traptype was vooral tijdens de barok en rococo periode een onderdeel van de paleisaanleg. Tijdens recepties en feesten speelde deze trap een centrale rol. Ook in de 19de eeuw bleef de trap gewild. De trap is nu te vinden in musea, operagebouwen en stations en is vaak uitgevoerd in marmer en hout.

Foto's: Smits Exclusieve Trappen
Foto's: Kamphof trappen en bouwconstructiebedrijf

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

DOKKUM
Prijs op aanvraag
1/6
AALSMEER
Prijs op aanvraag
2/6
AMSTERDAM
€ 2.795.000 k.k.
3/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
4/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
5/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.900.000 v.o.n.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

LEENS
€ 650.000
1/5
DOKKUM
€ 795.000
2/5
BAARN
€ 895.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag