10 december 2012

Vloerverwarming voor elke vloer

Niets vervelender dan koude voeten. Je kunt natuurlijk een paar wollen sokken aantrekken, een hoogpolig kleed neerleggen of zelfs een kruik verwarmen. De vloer wordt er niet warmer van. Hoe kunt u koude voeten voorkomen? Laat een vloerverwarming aanleggen! Toplocaties geeft u tips over verschillende type vloerverwarming voor laminaat, houten vloeren, natuursteen– en betonvloeren.
De Romeinen waren er vroeg bij. Al eeuwen geleden pasten zij vloerverwarming toe door warme lucht afkomstig van houtvuur door een holle ruimte onder de vloer te laten stromen. De vloer was zo één groot rookgaskanaal. Doordat warme lucht opstijgt, werd de rook eerst door de vloer aangezogen om daarna door de schoorstenen naar de buitenlucht te verdwijnen. Tegenwoordig bestaan er verschillende systemen die elektrisch of met warm water werken. Maar zijn deze soorten vloerverwarming wel geschikt voor alle type vloeren? Helaas niet. Het buizenstel van een warmwatervloerverwarming wordt op de centrale verwarming aangesloten en is geschikt voor alle type vloersoorten, maar het toepassen van het elektrische vloerverwarmingssysteem vereist wat meer precisie.

Vloerverwarming voor natuursteen en terazzovloeren

Tegelvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Speciaal voor vloeren van natuursteen als marmer en zandsteen en voor terazzovloeren bestaan er matten waarop in een zigzag patroon een dunne kabel is aangebracht. Het voordeel van deze stenen vloeren is dat zij niet alleen in het woongedeelte gelegd kunnen worden, maar ook in de badkamer. Net als de vloer kunt u ook de vloerverwarming doortrekken naar deze ruimte. Dat is heel wat behaaglijker als u onder een warme douche vandaan komt.

Vloerverwarming voor houten vloeren en vloerbedekking

Laminaat en hout krimpen en zetten vaak uit. Bijvoorbeeld door de temperatuurverschillen, maar ook door het gebruik. Om de uitzetting en krimp zo veel mogelijk in te perken, kunt u het beste gebruik maken van vloerverwarming als hoofdverwarming in plaats van radiatoren. Een voordeel hiervan is dat vloerverwarming gelijkmatig verwarmt en minder (woon)ruimte inneemt. Bovendien is er een groter stralingsoppervlak, ten opzichte van radiatoren. Ideaal voor vloerbedekking, laminaat en houten vloeren is een vloerverwarming van dunne geleidende folie die stroom met behulp van koolstofbanen omzet in infrarood stralingswarmte. De directe warmte die de verwarmingsfolie produceert, komt door de goede verdeling van de verwarmingsbanen door de isolerende werking van de materialen heen.

Vloerverwarming voor beton- en cementvloeren

Wanneer uw huis eenmaal is verwarmd isoleert een vloer van beton of cement uitstekend, maar zie eerst de vloer eens op temperatuur te krijgen. Omdat beton en cement massieve materialen zijn, is er zwaar geschut nodig om de vloer warm te laten worden: namelijk kabels van vijf tot acht millimeter dikte die net als bij warmwatervloerverwarming in de vloer worden gelegd. Wanneer u een betonnen of cementen vloer heeft kunt u door de isolerende werking van het materiaal zelfs na het uitdraaien van de vloerverwarming nog lang nagenieten van een verwarmde vloer. En warm zijn uw voeten!

Naast vloerverwarming bestaan ook verwarming voor de wand en voor het plafond. Hierbij worden dezelfde technieken toegepast als bij vloerverwarming.

Fotografie: Fernando Guerra in L'AND vineyards Resort

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
Prijs op aanvraag
1/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
2/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
3/6
LEUR
€ 3.600.000 k.k.
4/6
ROOSTEREN
€ 5.900.000 k.k.
5/6
NOORDWIJK ZH
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

DOKKUM
€ 795.000
1/5
BAARN
€ 895.000
2/5
LEENS
€ 650.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag