30 januari 2013

Kleuradvies over de vloer

Met welke ruimtelijke effecten krijgt u te maken?

Kleuradvies over de vloer. Zoals een gietvloer
Het uitzoeken van een vloer kan knap lastig zijn. Vaak kijkt u in eerste instantie vooral naar wat u mooi vindt. Persoonlijke smaak is uiteraard belangrijk bij het inrichten van uw interieur. Maar de keuze voor een vloer heeft ook een sterk effect op de ruimtelijkheid van een kamer. Houd rekening met de volgende richtlijnen en laat uw ruimte groter of kleiner, breder of smaller, dieper of hoger en lichter of warmer lijken!

Ruimtelijk effect

Wanneer u te maken heeft met een kleinere ruimte, kunnen lichte en koele kleuren veel voor u betekenen. Kies voor een lichte vloer om een ruimte optisch groter te laten lijken. Pas bij het gebruik van veel lichte tinten wel op dat het geheel niet te koel wordt. Het kleurengamma kan hier uitkomst bieden. Wanneer u te maken heeft met een grote kamer dan kunt u deze kleiner laten lijken door kleur op de juiste manier toe te passen. Kies in dat geval voor donkere kleuren of drukke prints op de vloer en op de wanden. Houd ook rekening met de lichtinval binnen een interieur >>

Welk effect heeft de tint van uw vloer?

Donkere vloeren
Kies voor een donkere kleur op uw vloer en u kiest voor contrast. Donkere vloeren komen mooi uit in combinatie met een lichtgekleurde muur en woonaccessoires in dezelfde tint als de vloer. Pas wel op met te ‘hard’ wit. Dat maakt het contrast wel erg groot. Kies liever voor een zachtere kleur wit. Dan zult u zien dat de breedte van de kamer optisch groter lijkt. De combinatie van een donkere vloer met donkere wanden en een licht plafond is niet aan te raden. U kunt zich het ‘keldereffect’ waarschijnlijk wel voorstellen. Dit kan leiden tot een somber geheel.

Lichte vloeren
Een donkere ruimte maakt u optisch ruimer door voor een lichte vloer te kiezen. Een lichte vloer reflecteert het licht, waardoor de gehele ruimte lichter wordt. Ook brengt u rust en zuiverheid in huis en waarschijnlijk bent u niet binnen een paar jaar uitgekeken op de vloer. Door een lichte vloer te combineren met lichte muren kiest u voor een strak effect. Dit kan een goede basis zijn voor een minimalitsisch interieur. Pas hierbij wel op dat het geheel niet ‘klinisch’ oogt. Dit kunt u voorkomen door met woonaccessoires te werken.

Welke kleur plinten?

Wanneer u heeft gekozen voor de kleur van uw vloer en de kleur van de wanden staat u voor de keuze van de plinten. Kiest u voor plinten in dezelfde kleur als de vloer? Dan lijkt uw vloeroppervlakte groter. Vice versa werkt ook: Plinten in dezelfde kleur van de muur maakt het vloeroppervlak optisch kleiner.

Lees ook:
- De effecten van kleur op een ruimte
- De vijf 'noten' van een goed interieur
- Creëer uw eigen sfeer
- Kleurengamma als basis van uw interieur

Fotografie: Fernando Guerra in Portugees designhotel van Marcio Kogan


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WESTBROEK
€ 2.500.000 k.k.
1/6
Brasschaat
€ 3.350.000 k.k.
2/6
VOORBURG
€ 2.695.000 k.k.
3/6
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
4/6
OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
5/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

BAARN
€ 895.000
1/5
LEENS
€ 650.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
4/5
LAREN NH
€ 1.389.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag