18 juli 2013

Haute couture voor op de muur

Handgemaakt glamorous behang

handgemaakt glamorous behang
De hippies, maar ook Japanse papierkunstenaars inspireerden Maya Romanoff tot het creëren van handgemaakt glamorous behang. Veertig jaar later is het ambacht van het familiebedrijf actueler dan ooit.
De collecties van Maya Romanoff lijken een belichaming van de huidige tijdgeest. De geselecteerde materialen zijn natuurlijk en komen uit landen als India, Frankrijk en Indonesië. Elke stap in het ontwerpproces wordt met de hand gezet. De zeventig ambachtsmannen en vrouwen zijn bijna allemaal locals. Ze komen uit Chicago: de stad waar Maya Romanoff zijn roots heeft. En de ontwerpen zijn artistiek en eigen en combineren glam met mat, stoer en elegant. Toch gaat de geschiedenis van de beroemde behang- kunstenaars – ze zijn de grootste producent van ambachtelijk geproduceerd behang in de Verenigde Staten– maar liefst meer dan veertig jaar terug.


Woodstock

Toen Maya Romanoff als rebelse hippie chocoladecake en sinaasappelen verkocht op Woodstock, had de economiestudent vermoedelijk nog geen idee dat het wereldberoemde popfestival het begin zou zijn van een bijzondere carrière. Wel had hij de wereld al rondgereisd en had hij, gefascineerd door een wereld van kleuren en stoffen, zijn oor te luister gelegd bij de grote modehuizen in Parijs. Terwijl de geluiden van Janis Joplin en Joe Cocker dat bewuste augustusweekend in 1969 klonken, raakte Maya Romanoff in de ban van de ronde waterverfkleurige patronen op de T-shirts van de popidolen. Eenmaal thuis sloeg hij aan het experimenteren met de techniek van deze cirkelvormige designs: tie dye. Pas toen hij tevreden was over de beproevingen van het knopen van textiel in badjes van waterverf, lanceerde hij in 1971 zijn eerste kledinglijn ‘Wearable Art’. Door de stof geknoopt te laten drogen, verschenen er die bekende mysterieuze, kleurige ‘hippie’-cirkels. ‘Maya was een ware tie dye-meester geworden. Hij kon met alle materialen werken. Denk daarbij aan zijde, maar ook aan leer en papier’, vertelt zijn vrouw Joyce Romanoff terwijl zij door de hoge open ruimten in Chicago wandelt. Joyce is inmiddels mede-eigenaar. Ze laat haar ogen glijden over de grote gouden papierstroken, die boven de lange tafels in de studio hangen te drogen. Is de gouden verf eenmaal droog, dan worden de stalen straks stuk voor stuk met de hand bestempeld. ‘De kledinglijn bleek een schot in de roos’, legt Joyce Romanoff verder uit. ‘Zelfs grote namen als Elton John en Roger Daltrey (leadzanger van de legendarische Engelse rockband The Who, red.) vroegen hem ‘one piece’ kledingstukken te maken.’Het duurde niet lang of Maya Romanoff zette zijn eerste stappen in de interieurwereld. Joyce Romanoff: ‘Hij is een perfectionist. Textielontwerper Jack Lenor Larsen (oprichter van stoffenhuis Larsen, red.) was zijn grote voor- beeld.’ In 1976 was Maya’s eerste collectie wandbespanning en vloerkleden een feit, wederom gebaseerd op de tie dye- techniek. ‘Ondertussen bleef hij reizen, want dat was naast kleuren en textiel zijn andere grote passie.’

En net zoals bij Woodstock, kwam hij onderweg per toeval in aanraking met een nieuwe techniek. Zo was hij aan- vankelijk in Japan om zich te verdiepen in het boeddhisme, toen hij de papierkunst ontdekten. Ademloos kon hij naar het werk van de papierkunstenaars kijken.’ En Maya zou Maya niet zijn, als ook hij dit keer zich de techniek niet eigen probeerde te maken. ‘Vijf jaar heeft hij geoefend.’ Het eerste resultaat was een immense papierinstallatie, die hij op uitnodiging van de Japanse regering voor een grote internationale stoffenbeurs in Kyoto maakte. Maya reisde de hele wereld rond. Steeds weer ontdekte hij de ongewone, artistieke werking van gewone materialen in de natuur, zoals gras en zijde. Hij koos telkens recyclebare materialen en ingrediënten die lokaal verbouwd konden worden. Van hennep tot parelmoer, van bladgoud tot hout- fineer en zelfs glaskristallen met een reliëf dat aan een kro- kodillenhuid doet denken. Vaak toegepast in sobere aarde- tinten, gecombineerd met veel glans of een beetje glitter. De bekendste collectie is misschien wel Beadazzled, waarbij de designers uit Chicago honderden kleine glaskralen en Swarovski-kristal handmatig in het behang verwerkten. Hetzelfde deden zij met metaal voor de collectieTrue Metals, ontworpen door Nepalese kunstenaars.

De laatste jaren zijn er ook een aantal grote Interior designers en ontwerpers die zich verbinden aan de behang- kunstenaars, zoals de Amerikaanse architect David Rockwell. Hij ontwierp de Stitched-collectie. Dit voorjaar nog lanceerde de in Las Vegas gevestigde designer Roger Thomas een nieuwe luxueuze zomercollectie met Maya Romanoff. Hoewel Maya Romanoff inmiddels zelf niet meer ontwerpt en creëert, er is in 1991 bij hem Parkinson geconstateerd, wordt het experiment nog steeds niet geschuwd. Joyce: ‘Alles wat we bedenken, proberen we te maken. Soms heel spontaan. Die cultuur is er. De sfeer is open, de ontwerpers en ambachtslieden durven kritisch te zijn.


We maken plezier, ook toen de economie even niet meezat. En omdat we ambachtelijk werken, zijn we niet gebonden aan grote productiemachines, die vanuit kostenoverweging verplicht dag en nacht moeten draaien. Mijn man kijkt over onze schouders nog steeds mee. Hij heeft een scherp oog.’ Dit jaar is belangrijk voor Maya Romanoff. Niet alleen openden zij een eerste showroom in New York, ook zijn de materialenkunstenaars gaan samenwerken met het prestigieuze New Yorkse Culture & Commerce. Joyce: ‘Zij zijn ‘s werelds bekende designagentschap en vertegenwoordigen ook ontwerpers als Marcel Wanders, Paola Navone en Philippe Starck. Daardoor kunnen we de visie en het vakmanschap van Maya Romanoff nog dichter bij alle andere segmenten binnen de design- en interieurwereld brengen.’

www.mayaromanoff.com, in Europa via Pierre Frey (www.pierrefrey.com) en in Nederland via www.brugmanbv.nl

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ABBENES
€ 2.600.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 2.500.000 k.k.
2/6
LOOSDRECHT
€ 7.500.000 k.k.
3/6
LAREN NH
€ 2.695.000 k.k.
4/6
PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.
5/6
WASSENAAR
€ 2.750.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
1/5
LEENS
€ 650.000
2/5
BAARN
€ 895.000
3/5
DOKKUM
€ 795.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag