15 november 2014

12 x schouw decoreren

Rustiek, minimalistisch of classy; voor elke haard een passende stijl

Rustiek, minimalistisch of classy; voor elke haard een passende stijl
De schouw is een belangrijk onderdeel van een haard. Al eeuwenlang pronken we met persoonlijke vondsten of accessoires op de bovenkant van de schouw. Deze twaalf stijlvolle benaderingen laten zien hoeveel manieren er zijn om een schouw te decoreren.

In het verleden was het gebruikelijk om een klok in het midden op de schouw te zetten en porseleinen beelden of bijpassende kandelaars aan de zijkant. Tegenwoordig mogen we ons creatieve brein laten kraken en doen we wat we willen. Voor elke interieurstijl is er wel een manier om een schouw te decoreren. Residence laat er twaalf zien.

1. Ga voor groot


Kleine accessoires verdwijnen op een grote schouw en kunnen vaak rommelig overkomen. De oplossing? Ga voor oversized accessoires die gegarandeerd impact maken. In een donkere kamer werkt een felgekleurde, grote vaas bijvoorbeeld goed. Deze geeft het geheel een spannende touch.

2. Houd het bij één soort materiaal


Kun je wat minder goed tegen chaos? Dan kun je het best gaan voor een soort materiaal of een bepaald thema. Kies bijvoorbeeld voor glazen objecten van verschillende afmetingen of ga voor een groep houten, keramiek, zilver of felgekleurde items.


3. Speel met kunst


Vroeger hing er standaard een spiegel of klassiek schilderij boven de schouw, dit is niet zo spannend in een interieur. Ga daarom voor creatieve kunst, zoals popart. Zo is de schouw meteen een verrassend geheel.

4. Kies voor de rommelige look


Er is niets mis met de ‘hoe meer, hoe beter’ aanpak voor het decoreren van een schouw. Pas wel op voor een onsamenhangend geheel. Kies een type object en houd je vast aan een bepaald kleurenpalet. Zo is het nog een interessante tentoonstelling, maar lijkt het niet alsof alles maar bij elkaar geraapt is in een tweedehands winkel.


5. De kracht van drie elementen


Drie elementen zijn vaak al genoeg om een schouw te decoreren. De mix van grootte en soort objecten is aan jou. Twee grote elementen in combinatie met een kleine accessoire, zoals een cactus, werkt altijd goed.

6. Twee soorten materialen


Lukt het niet om met één soort materiaal te werken? Dan werkt twee verschillende materialen ook goed, zolang het maar in balans is. De combinatie tussen houten materialen en een bepaalde kleur werkt goed. Zo is het geheel niet te druk.

7. Ga voor bijzondere accessoires


Maak het zo uniek en eigenzinnig mogelijk met persoonlijke vondsten en tweedehands schatten. Op deze manier is je interieur ook meteen persoonlijk. Hoe meer persoonlijke elementen, hoe beter. Tips voor een persoonlijk interieur.

8. Minimalistische look


Een enkel element kan al genoeg zijn voor een mooi gedecoreerde schouw. Zet het item niet in het midden, zo voorkom je dat het geheel saai en te symmetrisch is. De minimalistische decoratie zorgt ervoor dat de focus op de haard ligt.


9. Evenwicht en symmetrie


Zet op beide uiteinden van de schouw een item, zodat er een mooie balans ontstaat. Dit kunnen bijvoorbeeld kandelaars zijn, maar ook vazen en planten werken goed. Als de haard asymmetrisch is kun je dit benadrukken door hierop in te spelen met accessoires. Zo kun je links één vaas neerzetten en rechts drie als die zijde langer is.


10. Match de haard met de kamer


Als de kamer waarin de haard staat is ingericht met een heldere en strenge blik, dan moet de haard dezelfde sfeer uitstralen. Bij een klassiek interieur werkt de traditionele manier van decoreren goed; mooie kandelaars en een bijzonder schilderij boven de haard.

11. Keep it clear


Sommige haarden en schouwen hebben geen decoratie nodig. Deze zijn van zichzelf al een eyecatcher in huis. Zo hebben sommige haarden sierlijke details of hebben ze al een opvallende achtergrond, zoals behang met een druk patroon.

12. Gebruik natuurlijke elementen


Decoraties voor de schouw hoeven niet duur te zijn. Ook met weinig budget kan de schouw versierd worden. Verzamel takken, twijgen en stokken in een natuurgebied en gebruik deze als accessoires. Dit kan heel passend zijn in een interieur met natuurlijke materialen en kleuren.

Bron: houzz.com

Meer over de woonkamerinrichten:
- 10 tips voor een persoonlijk interieur
- Kunst in de basis
- Kunst in huis
- De effecten van kleur

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

DOMBURG
Prijs op aanvraag
1/6
EINDHOVEN
Prijs op aanvraag
2/6
LOOSDRECHT
€ 7.500.000 k.k.
3/6
AMSTERDAM
€ 3.200.000 k.k.
4/6
LAREN NH
€ 3.450.000 k.k.
5/6
BEEKBERGEN
€ 2.900.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6 Terracotta Goddess
  • Totaal Terracotta INSPIRATIE
  • Anne Agbadou-Masson
  • HOMMAGE aan Italiaanse vrienden
  • 5 interieurs WARMTE in je eigen huis
  • SECRET ESCAPES van de redactie

Meest bekeken

NIJMEGEN
€ 3.300.000
1/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
HUIJBERGEN
€ 865.000
4/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
5/5

Nieuw aanbod

Sophiaweg 89
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
Menuet 7
NIEUW-VENNEP
€ 925.000 k.k.
Randduinweg 31
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag