Overslaan en ga direct naar de inhoud
TERUG NAAR OVERZICHT
Koningslaan 54
AMSTERDAM
€ 4.950.000 k. k.
Soort woning
Oppervlakte
527 m² (378 m²)
Aantal kamers
14 (0 slaapkamers)
Zoekcode
97770
Koningslaan 54
AMSTERDAM

Familiehuis op een vorstelijke locatie

De karakteristieke villa aan de Koningslaan 54 is in vele opzichten een fascinerend staaltje bouwkunst op een locatie die zich moeilijk laat evenaren. Het indrukwekkende pand verrijst als een twintigste-eeuwse burcht direct aan de rand van het Vondelpark, bij de Diaconessenbrug over de smalle Vondelparkvijver. Deze geweldige stadsvilla biedt alle mogelijkheden om een heerlijk gezinsleven op stijlvolle wijze te combineren met een medisch of dienstverlenend beroep aan huis.

De architectuur van J.F. Staal jr. is geheel in overeenstemming met de tijdsgeest rond de eeuwwisseling en de rationalistische stijl van H.P. Berlage, die in 1903 met zijn ontwerp voor de Beurs van Berlage aan het Damrak zijn opus magnum had gecreëerd. Niet voor niets heeft de villa monumentale status. De imposante architectuur van deze villa is een statement van formaat en past perfect in het beeld van de villawijk Willemspark, waar statige herenhuizen het straatbeeld bepalen. Dit majestueuze stukje Amsterdam-Zuid omvat een groot deel van het Vondelpark en de meest prestigieuze woonomgeving van de hoofdstad. De lanen zijn breed, voornaam, ademen ruimte en rust en hebben koninklijke namen: Emmalaan, Prins Hendriklaan, Sophialaan, Oranje Nassaulaan, Koningslaan, Waldeck Pyrmontlaan, Saxen Weimarlaan.

In deze residentiële omgeving in de luwte van het Vondelpark lijkt de dynamiek van Amsterdam ver weg, maar dat is slechts een illusie. Het Willemspark, vernoemd naar Koning Willem III, werd in de tweede helft van de negentiende eeuw ontworpen als een deftige woonwijk voor de rijken. Het initiatief kwam van Jacobus Gerhardus van Niftrik, toenmalig Stadsingenieur van Amsterdam, die hiermee wilde voorkomen dat welgestelde Amsterdammers de drukke stad zouden verlaten om ontspanning te vinden aan de kust bij Haarlem, of in de Gooi- en Vechtstreek.

Anno 2020 is de 'Willemsparkbuurt' nog even ingetogen en chic. Met name in de betrekkelijk kleine enclave ten noorden van de Koninginneweg wordt het dagelijks leven gekenmerkt door een voor de stad ongewone rust. En dan te bedenken dat alles wat een stadsmens gelukkig kan maken zich op korte afstand bevindt. In de directe omgeving, langs de Amstelveenseweg en rond de Cornelis Schuytstraat is het een aaneenschakeling van leuke cafés en kunt u zich iedere avond in een ander hip en/of befaamd restaurant culinair laten verrassen. Het culturele centrum van Amsterdam, het Museumplein en het Concertgebouw, bevindt zich op vijf minuten fietsen. Wonen en leven is op deze geweldige plek echt een enorm voorrecht. De villa, die hier naar een ontwerp van Staal in 1912 werd voltooid, voegt daar nog een extra dimensie aan toe.


Engels landhuis

Het perceel van 378 m² grenst direct aan het water van het Vondelpark. Het terras aan de achterzijde van de villa, door openslaande deuren bereikbaar vanuit de tuinkamer en door een eigen trapopgang vanuit de bel-etage, heeft een kademuur met twee houten terrassen annex aanlegsteigers. De tuin wordt door een sierlijke smeedijzeren omheining gescheiden van de Emmalaan - het natuurstenen terras met platanen biedt een boeiend uitzicht op de Diaconessenbrug en het Vondelpark aan de overzijde van het water.

De villa toont zich van alle zijden robuust, misschien zelfs een beetje streng, maar bovenal 'Berlagiaans'. Het bakstenen pand met trappen, erkers, balkons, glas-in-lood-vensters, verspringende gevelvlakken en kloeke schoorstenen oogt als een veilige haven voor een groot gezin. Een bescheiden voorportaal biedt toegang tot de centrale hal - die zich ontvouwt als een waar kunstwerk. Dit is groots thuiskomen! De enorme zandstenen schouw met betegelde vuurplaats, prachtige, houten lambriseringen en trappenhuis, marmeren pilaren onder een getoogde galerij, de glas-in-lood-vensters en dakraam, het rijk geornamenteerde cassette - plafond - het is alsof je een klassiek Engels landhuis betreedt.


Riante leefruimten

Rond de hal bevinden zich de riante leefruimten, waar het wisselende daglicht rijkelijk naar binnen stroomt en vanwaar de bewoners genieten van een magnifiek uitzicht op de monumentale omgeving en het Vondelpark aan de achterzijde. De living en eetkamer (met balkon aan de achterzijde van de villa) liggen naast elkaar en worden gescheiden door schuifdeuren. Het klassieke visgraat parket met sierbies en de glanzend witte lambriseringen scheppen eenheid - de plafonds zijn hoog en statig. Een glazen corridor biedt toegang tot de stenen buitentrap naar de tuin. Op de eerste verdieping treffen we twee zeer grote slaapkamers aan (beide met balkon) met de nadrukkelijke mogelijkheid voor een derde. Ook hier de hoge plafonds, grote vensters en een enorm gevoel van ruimte. Op de tweede verdieping, nu twee fikse ruimtes, kunnen meerdere slaapkamers met badkamers worden gerealiseerd en dat geldt zeker voor de grote, hoge zolder.

De enorme tuinverdieping op de begane grond van het huis heeft een eigen ingang aan de Emmalaan en prikkelt de fantasie - hier kunt u een geweldige kantoorruimte realiseren, een wellness met alles erop en eraan of een luxueuze woonkeuken met eetkamer en openslaande deuren naar het terras aan het water, wellicht nog met een relaxruimte en/of huis - bioscoop. Of u maakt er een riant appartement van, volledig auto noom, maar wel binnendoor verbonden met de rest van het huis. Ideaal voor inwonende, opgroeiende kinderen, ouders, een nanny of huis meester. U heeft een totaal woonoppervlak tot uw beschikking van maar liefst 527 m² (1850 m³ inhoud) en daarmee kunt u op deze eenmalige locatie in de mooiste villawijk van Amsterdam al uw woondromen in vervulling laten gaan. Carpe diem.


Bijzondere kenmerken

Geweldig gelegen, direct aan het Vondelpark. Door de plezierige combinatie van wonen, werken, winkels en restaurants is de leefomgeving hier ideaal. Dat merk je direct aan de sfeer in dit populaire en mondaine deel van de stad. De buurt is rustig en kindvriendelijk. Alle faciliteiten liggen binnen loop- en fietsbereik, doch ook het gebruik van de auto en het openbaar vervoer is gemakkelijk te noemen. Diverse bus- en tram - verbindingen richting alle delen van de stad zijn aanwezig.

o Gelegen op eigen grond
o Geschikt om te wonen en werken
o Woonbestemming conform bestemmingsplan Wilemspark Van Eeghenstraat 2019
o Gebruik conform BAG-Viewer: kantoorfunctie
o Metrage conform NEN 2580: VVO 526,61 m2, BVO 680,92 m2
o Prachtige tuin rondom
o Direct aan het Vondelpark gelegen
o Rijksmonument
o Vaste projectnotaris: Buma Algera Notariaat


Kadastrale informatie

Het appartementsrecht, rechtgevende op het uitsluitend gebruik van de kantoorruimte met toebehoren in het souterrain aan de Koningslaan 54 A te Amsterdam, kadastraal bekend gemeente Amsterdam sectie U nummer 9023 A-1, uitmakende het één/vierde aandeel in de gemeenschap, het appartementsrecht, rechtgevende op het uitsluitend gebruik van de kantoorruimte op de begane grond, eerste verdieping en zolder met toebehoren aan de Koningslaan 54 B te Amsterdam, kadastraal bekend gemeente Amsterdam sectie U nummer 9023 A-2, uitmakende het drie/vierde aandeel in de bestaande uit een gebouw met ondergrond en toebehoren aan de Koningslaan 54 te Amsterdam, ten tijde van de splitsing in appartementsrechten kadastraal bekend gemeente Amsterdam sectie U nummer 5749, groot drie are achtenzeventig centiare; zijnde de hiervoor omschreven registergoederen beschermde monumenten in de zin van de Monumentenwet 1988.
Overdracht
Type Te koop
Vraagprijs € 4.950.000 k. k.
Aangeboden sinds 22 april 2021
Bouw
Bouwperiode 1906 - 1930
Woning type 2-onder-1-kapwoning
Inhoud
Woonoppervlakte 527 m²
Inhoud 1800 m³
Perceeloppervlakte 378 m²
Indeling
Aantal kamers 14
Aantal badkamers 1
Buitenruimte
Tuin 100 m²
Garage 0 m², 1 auto's
Contact
Bedrijfsnaam Netherlands Sotheby's International Realty
Adres Emmalaan 23
1075 AT Amsterdam
Nederland
Telefoon 088 37 47 000
Contactpersoon
Naam J.F. Reerink
Telefoon 088 37 47 000
Woningen in de buurt
Back to top