16 juli 2015

Syrie Maugham

Smiling, shimmering and all white

Leermeester: Syrie Maugham
Wie bij een wit interieur direct roept ‘Jan des Bouvrie’ heeft zeker een punt. Maar vergeet de legendarische Britse interior designer Syrie Maugham niet. Zij zette in de jaren twintig en dertig de ‘all white room’ al met verve op de kaart.

De Britse interior designer Syrie Maugham, die furore maakte met haar glamoreuze, sneeuwwitte ruimtes, werd als Gwendoline Maud Syrie Barnardo in 1879 in Londen geboren. Ze groeide op in het donkere, ietwat benauwende Victoriaanse tijdperk. Wellicht is dat een van de redenen waarom ze in haar latere carrière de witte kwast zo rijkelijk zou hanteren. Haar vader was Thomas John Barnardo, een chirurg en filantroop. Hij werd beroemd met de opvanghuizen voor behoeftige kinderen die hij onder de vlag van zijn Barnardo’s liefdadigheidsinstelling opende.

Ongelukkige huwelijken
Tijdens een reis met haar vader naar de Soedanese hoofdstad Khartoum ontmoette Syrie de 48-jarige Britse farmaceutische zakenman Henry Wellcome. De twee trouwden en kregen samen een zoon, maar hadden geen gelukkig huwelijk. Syrie had diverse affaires, onder meer met de Amerikaanse winkelmagnaat Harry Gordon Selfridge en met schrijver William Somerset Maugham. Met deze laatste kreeg Syrie een dochter, Liza, hoewel Somerset Maugham zich al in een langdurige homo-seksuele relatie met de Amerikaan Frederick Gerald Haxton bevond. Syrie scheidde van Wellcome en trouwde met Somerset Maugham, maar de twee hadden vanwege de driehoeksverhouding eveneens een ongelukkig huwelijk. Ze scheidden in 1928. Syrie bleef achter met op haar naam hun huis op King’s Road, een Rolls Royce en 2400 pond per jaar voor haarzelf en 600 pond per jaar voor haar dochter.

Nadat Syrie Maugham in 1927 haar eigen zitkamer tot een witte oase had getransformeerd, mocht ze haar ‘all white’-filosofie bij vele cliënten in huis doorvoeren.

Wit weerspiegelend landschap
Armlastig was Syrie bepaald niet. Haar beide huwelijken hadden haar welgesteld achtergelaten en haar interior decorating business was ook al aan het floreren. In 1922 had Syrie haar eerste winkel geopend op Baker Street in Londen. Al snel volgden ook projecten aan de andere zijde van de oceaan, in California en Palm Beach, en opende ze winkels in New York en Chicago. In 1927 transformeerde Syrie haar eigen zit-kamer in een overweldigende witte oase waarbij ze materialen als wit satijn, zijde en wol, en wit fluwelen lampenkappen op fabuleuze wijze wist te combineren met spiegels en glazen vazen gevuld met witte lelies. Dit witte landschap vol weerspiegelingen in het glas, de spiegels en het satijn van de stoffen zorgde ervoor dat het effect van haar ruimte door een vriendin van Syrie werd beschreven als ‘smiling, shimmering and all white’. De salon was een ruimte die niemand snel zou vergeten en die gezien werd door iedereen die er op dat moment iets toe deed. Onder haar clientèle telde Syrie Maugham namen als Wallis Simpson en de Prins van Wales, evenals Hollywoodster Jean Harlow en modeontwerpster Elsa Schiaparelli. Fotograaf Cecil Beaton zei dat ‘de salon van Syrie Maugham beter was voor het opvangen van geruchten dan de Court Circular’, het blad dat officieel de koninklijke afspraken van de voorgaande dag weergeeft.

Badinerende snob
Syrie Maugham imponeerde met haar uiterlijk met de lichte ogen, bleke huid en strakke zwarte pakken met witte blouses met opstaande kragen en vol roesjes van Balenciaga en Molyneux. Haar badinerende temperament was berucht onder de mensen die voor haar werkten. En ze kon zich als een vreselijke snob gedragen met uitspraken als: ‘Ik ga m’n tijd niet aan je verspillen als je niet ten minste tienduizend dollar te besteden hebt.’ Ook liet ze rustig het plafond van een cliënt met zes centimeter verlagen omdat ze toevallig niet goed uitkwam met het damast dat ze voor de gordijnen had besteld. Haar prijzen waren schaamteloos hoog, niet zozeer omdat haar producten zelf nu zo duur waren, maar omdat ze flink rekende voor haar eigen talent.


Boeken met witte kaft
Syrie Maugham was ook degene die dankzij haar invloed, die van Londen tot New York strekte, het werk van jonge designers als de Fransman Jean-Michel Frank internationaal wist te introduceren.Hoewel ze beroemd werd met haar witte ruimtes, koos ze ook vaak voor andere lichte kleuren als lichtroze en lichtgroen, en zou ze zich op latere leeftijd aan meer kleur wagen. Onder haar typische stijl-kenmerken van witte luxueuze stoffen en veel glas en spiegels vielen ook haar voorliefde om boeken van een witte kaft te voorzien en te kiezen voor bestek met een wit porseleinen heft. Haar specialiteit was de behandeling van Frans antiek dat ze stripte, wit verfde en van een geheime craquelé-techniek voorzag. Een stijl die nu zo voor de hand lijkt te liggen, maar die ten tijde van Maugham baanbrekend was. Wanneer haar ambachtslieden even niet meer wisten wat ze moesten doen, zou Syrie Maugham dan ook steevast gezegd hebben: ‘Cut it down and paint it white’.

Fotografie: Acanthus Press
Tekst: Lilian Polderman

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
1/6
VUGHT
€ 3.180.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 4.000.000 k.k.
3/6
ZOUTELANDE
Prijs op aanvraag
4/6
AALSMEER
Prijs op aanvraag
5/6
ROZENDAAL
€ 2.750.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1&2
  • Startups
  • Natuurlijk Schotland
  • Decoration Empire
  • Axel Vervoordt
  • Gabriele Salvatori
  • Wolterinck in Uruguay
  • Montblanc
  • BRAFA, Art Stories, Haute Photography

Meest bekeken

LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000
1/5
AMSTERDAM
€ 750.000
2/5
EERSEL
€ 1.050.000
3/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
4/5
PURMEREND
€ 3.250.000
5/5

Nieuw aanbod

Groenlandse kade 69-71
VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
Loseweg 290 - 292
APELDOORN
€ 1.350.000 k.k.
Westerweg 5
PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.