14 augustus 2012

Designers Guild

Tricia Guild is de queen of colour. Maar achter de schermen is de Britse ontwerpster madre di famiglia van de hechte Designers Guild-familie.
Het is een drukte van jewelste in de stand van Designers Guild op de interieurbeurs Maison & Objet in Parijs. Tricia Guild lanceert hier haar zomercollecties stoffen, behang, kussens, dekens en meubels. Ze bracht in haar carrière al meer dan 200 collecties uit. Tricia Guild mengt zich bescheiden tussen de bewonderaars. Wie de Britse ontwerpster nog nooit heeft gezien, zal niet vermoeden dat de kleine, ranke vrouw met de ravenzwarte krullen de oprichter van Designers Guild is.

Inspiratie uit India

Decorators die haar kennen, zien haar als een ster en proberen een gesprek aan te knopen. Een vrolijk ogende man ontfermt zich over de ontwerpster en regisseert behendig haar route door de tot leven gebrachte wereld van Designers Guild. Het is Simon Jeffreys: de broer van Tricia. Al meer dan vijfentwintig jaar leiden Tricia en hij nu samen Designers Guild. Simon als de zakenman, Tricia als de creatief. Tricia: ‘Als broer en zus spraken we al jaren over het bedrijf. Op een avond in Joe Allen, een van mijn lievelingsrestaurants in Londen, zeiden we tegen elkaar: “Waarom gaan we niet gewoon samen verder?” Ik had een bepaald niveau bereikt, maar wilde groeien. Alleen dan kun je blijven creëren.’ Inmiddels wordt Designers Guild verkocht in meer dan zestig landen. Het begon allemaal in India. Tricia werd op slag verliefd op de intense kleuren van het land. En zo ontstond het idee om stoffen uit India te verkopen in een eigen winkel in Londen, aan King’s Road. Maar al snel droomde Tricia steeds vaker over haar eigen collectie. In 1970 trok zij de stoute schoenen aan en startte Designers Guild. Haar eerste collectie bestond uit handgeweven Indiase stoffen die zij liet herkleuren. Daarna, begin jaren zeventig, begon zij zelf te ontwerpen. Sindsdien lanceert zij steevast elk jaar een nieuwe collectie, heeft zij al vijftien inspiratieboeken gemaakt en won zij diverse designprijzen.


Stoffen collectie

Haar creaties zijn vaak geïnspireerd op de natuur, een reis of een alledaagse vondst. Maar hoe authentiek haar inspiratiebronnen ook zijn, Tricia kiest altijd voor een hedendaagse vertaling en voor volle kleuren. Toch laat een van haar nieuwe zomercollecties, Havana, ook ingetogen tinten zien. Tricia heeft zich in afgelopen veertig jaar omringd met ambitieuze mensen met evenveel kennis en toewijding. Samen breidden zij de stoffencollecties uit met sprankelende collecties behang, meubels, vloerkleden, verf en zelfs bedlinnen, porselein, bad-accessoires en kaarsen. En of dat nog allemaal niet genoeg is, hebben ook andere grote ontwerpers zoals William Yeoward, Jasper Conran en Christian Lacroix een eigen lijn gekregen. Simon: ‘Natuurlijk hebben we dikwijls discussies over dit soort grote keuzes.’ Het verhaal gaat dat broer en zus zelfs even moesten nadenken toen in 2008 het Britse Koningshuis belde met de vraag of zij een Royal Collection wilden ontwerpen. De waarheid is dat na het bewuste telefoontje een luide gelukskreet door het gebouw klonk. Simon: ‘In al die jaren hebben we eenzelfde gedachtegoed ontwikkeld van waaruit we blijven vernieuwen.’ Tricia: ‘We vinden het daarom belangrijk dat iedereen betrokken is bij wat we doen.’ Simon: ‘Hoewel we inmiddels met 350 mensen werken, voelt het als een familie. We kennen iedereen persoonlijk.’ Tricia: ‘Net als aan onszelf, stellen we aan ons team hoge eisen. Tegelijkertijd zorgen we goed voor hen. We willen dat zij een leuke tijd hebben. Designers Guild is wel hun leven.’


April 2012
Tekst: Miluska van ’t Lam
Fotografie: Designers Guild
www.designersguild.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

HILVERSUM
Prijs op aanvraag
1/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
2/6
ROCKANJE
Prijs op aanvraag
3/6
OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
4/6
DOKKUM
Prijs op aanvraag
5/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #4 Groen
  • Dossier OUTDOOR
  • Piet Oudolf
  • Palmbomen en planten
  • Slow Down bij Mario Milana
  • Appartement aan het Comomeer
  • Inspiratie: GROEN
  • kunst van Marc Mulders
  • Beeldentuin van Joop Caldenborgh

Meest bekeken

BUSSUM
€ 1.750.000
1/5
HEEMSTEDE
€ 1.249.000
2/5
WIERDEN
€ 1.495.000
3/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
4/5
HILVERSUM
Prijs op aanvraag
5/5

Nieuw aanbod

Peperstraat 16
BRUCHEM
€ 898.000 k.k.
Prins Clauslaan 6
BADHOEVEDORP
€ 1.325.000 k.k.