26 juni 2012

Wat kan een makelaar voor u betekenen?

U wilt uw huis verkopen of juist overgaan tot de aanschaf van een nieuwe woning. Bezichtigingen, actuele regelgeving en administratie; alles moet uitgezocht en geregeld worden. Of u uw huis nou verkoopt of op zoek bent naar uw droomhuis, een makelaar in de arm nemen kan u een hoop geld, tijd en moeite schelen.
In welke positie u zich ook bevindt, een makelaar heeft iets wat u waarschijnlijk niet heeft, namelijk expertise in zijn vakgebied. Vanwege zijn kennis van de markt schat een makelaar een huis objectief op waarde, zonder dat emoties hier een rol bij spelen (overigens dient de officiële taxatie voor aanvraag van een hypotheek door een onafhankelijke makelaar te worden verricht). Deze objectiviteit werkt ook in uw voordeel bij de onderhandelingen, waar u hoe dan ook mee te maken krijgt. Inhoudelijke kennis leidt tot inhoudelijk sterke argumenten en (meestal) tot een positief resultaat.

Denkt u ook eens aan de actuele regelgeving. Politieke besluiten leiden tot soms ingewikkelde regels, waar flink wat huiswerk voor nodig is om die te doorgronden. Bovendien zijn de regels continu onderhevig aan ontwikkelingen en dus veranderlijk. Het is onderdeel van het werk van een makelaar hiervan op de hoogte te zijn en de klant hier optimaal over te adviseren. Volgens Ed van Drie van Drieklomp makelaars en rentmeesters maken veel voorkomende zaken ‘zoals de regelgeving rondom Monumenten, de rangschikking onder de Natuurschoonwet en erfpacht’ het voor aspirant-kopers ingewikkeld. ‘De makelaars en rentmeesters van Drieklomp bieden hier echt een meerwaarde.’ Bijkomend voordeel van in zee gaan met een makelaar is dat hij of zij veel juridische verantwoordelijkheden van u overneemt. Mocht achteraf onverhoopt blijken dat er fouten zijn gemaakt, dan is de makelaar verantwoordelijk.

Makelaar en de aankoop van een woning

Voordat u uw droomhuis heeft gevonden en uiteindelijk koopt, doorloopt u een lang proces. Bedenkt u maar eens hoeveel tijd gaat zitten in de (online) zoektochten, de real-life bezichtigingen, uw persoonlijke overwegingen en afspraken met verschillende adviseurs. (Dan hebben we het nog niet eens over de afspraken die mogelijk volgen met bouwbegeleiders, interior designers en hoveniers.) Alleen al het maken van een goede voorselectie van interessante huizen en het plannen van bezichtigingen is een tijdrovend klusje, dat u nog naast uw dagelijkse bezigheden dient uit te voeren. Een makelaar, vaak vroegtijdig op de hoogte van nieuwe huizen op de verkoopmarkt, neemt deze taak graag op zich. ‘Dit scheelt met name voor woningzoekenden in de ondoorzichtige exclusieve woningmarkt’, benoemt Ed van Drie. ‘Relatief gezien is er weinig aanbod in het hogere segment, waardoor vergelijken moeilijker is. Dit komt ook door de diversiteit in dit segment en doordat het prijsniveau zeer locatie-afhankelijk is. Door een consument is dit soms lastig te beoordelen.’

Ook een fase verder kan de kennis van een makelaar u van dienst zijn. Stel dat u na meerdere bezichtigingen uw droomhuis vindt, maar het behoeft de nodige verbouwingen. Grote kans dat u in uw enthousiasme deze kosten onderschat. Uw makelaar kan u een reëel kostenplaatje presenteren. Qua financiering kan hij sowieso een begeleidende rol spelen, zoals bij de keuze voor een hypotheek. Ed van Drie: ‘Het topsegment in hypotheken kent producten die bijzonder interessant kunnen zijn als onderdeel van een totale vermogensplanning. Onze makelaars werken altijd samen met professionals op dit terrein.’
Misschien nog wel de meest belangrijke rol die een goede makelaar op zich neemt is het fungeren als uw persoonlijke klankbord. De aanschaf van een huis is niet niks en mogelijk kunt u hoofdzaken moeilijk van bijzaken onderscheiden. Uw makelaar kan u op cruciale momenten herinneren aan uw oorspronkelijke wensen.

Makelaar en de verkoop van een woning

Indien u bezig bent met de verkoop van uw huis, doorloopt u overduidelijk een ander proces dan bij de aanschaf van een woning. Een makelaar kan u ook bij de verkoop begeleiden. Denkt u eens aan praktische zaken als adverteren met uw woning en het plannen van bezichtigingen. Onbekende en vaak kritische mensen ontvangen in het huis waar u al jaren in woont is lang niet altijd prettig. Laat de planning en de rondleidingen over aan uw makelaar, dat scheelt u tijd en confronterende momenten. Bovendien weet hij als geen ander of iemand daadwerkelijk geïnteresseerd is of niet. Ook voor print of online adverteren kan een makelaar u van dienst zijn. Ed van Drie: ‘Toplocaties is voor ons het portaal om onze woningen te presenteren. Op sommige huizenwebsites raakt de woningzoeker echt de weg kwijt. Bij een mooie omgeving als toplocaties komt een fraaie woning optimaal tot zijn recht.’

Bij de verkoop kunt u met name op financieel gebied veel van uw makelaar verwachten. Hij kent uw grenzen en begeleidt het proces indien potentiële kopers zich aandienen. Hier is zijn expertise dan ook een welkome bijkomstigheid.

Zoals altijd als u externe hulp inschakelt is het van belang om kritisch te zijn en verwachtingen duidelijk uit te spreken. Koopt u geen diensten in waar u geen behoefte aan heeft en leg dit vast met uw makelaar. Om geld te besparen kunt u ervoor kiezen een gedeelte van de verkoop zelf te regelen.

Lees ook:
- Wonen in de natuur
- Huizen uit de jaren dertig
- Rietgedekte woningen
- Wonen aan het water
- Wonen in een monument
- Verliefd op een appartement
- Het goede gevoel van nieuw wonen
- Hoe vindt u een geschikte makelaar?

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

LEUR
€ 3.600.000 k.k.
1/6
GOES
Prijs op aanvraag
2/6
VINKEVEEN
€ 6.750.000 k.k.
3/6
MIERLO
Prijs op aanvraag
4/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.900.000 v.o.n.
5/6
ZOUTELANDE
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #4 Groen
  • Dossier OUTDOOR
  • Piet Oudolf
  • Palmbomen en planten
  • Slow Down bij Mario Milana
  • Appartement aan het Comomeer
  • Inspiratie: GROEN
  • kunst van Marc Mulders
  • Beeldentuin van Joop Caldenborgh

Meest bekeken

HEUSDEN GEM HEUSDEN
€ 925.000
1/5
BUSSUM
€ 1.750.000
2/5
WIERDEN
€ 1.495.000
3/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
4/5
HEEMSTEDE
€ 1.249.000
5/5

Nieuw aanbod

Peperstraat 16
BRUCHEM
€ 898.000 k.k.
Prins Clauslaan 6
BADHOEVEDORP
€ 1.325.000 k.k.
Domburgseweg 28-i
DOMBURG
€ 895.000 k.k.