26 juni 2012

Hoe vindt u een geschikte makelaar?

Een makelaar kan u zowel ondersteunen bij de verkoop van uw huis, als bij de zoektocht naar en de aanschaf van uw droomhuis. Zijn kennis en ervaring kunnen u veel tijd en geld besparen. Wel is een goede onderlinge verstandhouding essentieel voor een succesvolle koop of verkoop. Waar dient u nog meer rekening mee te houden bij de keuze voor een makelaar?

Oriëntatiegesprekken met makelaars

Begin tijdens uw oriëntatie met het voeren van gesprekken met verschillende makelaars die actief zijn in de regio waarin u zoekt of verkoopt. De welbekende ‘klik’ is hierbij vaak erg belangrijk, aangezien de aan- of verkoop vaak niet alleen uw financiële, maar ook uw persoonlijke situatie aangaat. Daarbij is het van belang om een makelaar te vinden, die qua specialisatie past bij uw wensen. Ed van Drie van Drieklomp makelaars en rentmeesters: ‘Verwacht van een makelaar die in hoofdzaak nieuwbouwwoningen aan starters verkoopt niet dat hij kennis heeft van landhuizen. Zoekt u wel een landhuis? Zoek dan ook een in landhuizen gespecialiseerde makelaar.’

Gedurende de verschillende gesprekken krijgt u een duidelijk beeld over de gemiddelde bestaande verhoudingen, wat betreft prijs en prestatie. Voor een aankoopproces betaalt u makelaarscourtage. Dit bedrag is afhankelijk van aankoopprijs en makelaar. Heeft u een voorkeur voor een makelaar, maar merkt u dat hij duurder is dan andere makelaars? Weet dan dat vanwege de vrijgegeven makelaarstarieven er ruimte bestaat voor onderhandeling.

Beëdigde makelaars

Om er zeker van te zijn dat u te maken heeft met een betrouwbare makelaar vraagt u of de beoogde makelaar is aangesloten bij één van de erkende makelaarsverenigingen, namelijk de Nederlandse Vereniging van Makelaar (NVM), VastgoedPro- of de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO). Mocht u dan ooit in de problemen komen met een NVM-, VastgoedPro of VBO-makelaar, dan kunt u terecht bij de Geschillencommissie Makelaardij (www.geschillencommissie.nl). Wilt u toch een samenwerking aangaan met een niet-beëdigde makelaar, vraag dan altijd om enkele referenties.

Lees ook:
- Wonen in de natuur
- Huizen uit de jaren dertig
- Rietgedekte woningen
- Wonen aan het water
- Wonen in een monument
- Verliefd op een appartement
- Het goede gevoel van nieuw wonen
- Wat kan een makelaar voor u betekenen?

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AERDENHOUT
€ 2.695.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 4.000.000 k.k.
2/6
Kapellen
€ 3.650.000 k.k.
3/6
Aerdenhout
€ 2.900.000 k.k.
4/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
5/6
OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #4 Groen
  • Dossier OUTDOOR
  • Piet Oudolf
  • Palmbomen en planten
  • Slow Down bij Mario Milana
  • Appartement aan het Comomeer
  • Inspiratie: GROEN
  • kunst van Marc Mulders
  • Beeldentuin van Joop Caldenborgh

Meest bekeken

HEUSDEN GEM HEUSDEN
€ 925.000
1/5
WIERDEN
€ 1.495.000
2/5
HEEMSTEDE
€ 1.249.000
3/5
BUSSUM
€ 1.750.000
4/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
5/5

Nieuw aanbod

Peperstraat 16
BRUCHEM
€ 898.000 k.k.
Prins Clauslaan 6
BADHOEVEDORP
€ 1.325.000 k.k.
Domburgseweg 28-i
DOMBURG
€ 895.000 k.k.