29 december 2013

Tweede huis in de Alpen

Investeren in een chalet

Tweede huis  in de Alpen. Investeer in een chalet
Natte dagen in Nederland verruilen voor lange dagen in de sneeuw en genoeglijke avonden bij een knisperend haardvuur. Dat alles tegen een decor van witte bergtoppen. Investeren in een chalet in de Alpen is zo’n gek idee nog niet.
Lees ook: De mooiste hotels in de bergen

Terwijl in Nederland stevige regenbuien vallen, staat de zon in het Zwitserse Grindelwald hoog aan de hemel. Audrey Driessen werd verliefd op het gebied en besloot een aantal jaren geleden te emigreren. Inmiddels werkt ze voor GriwaPlan AG, een organisatie die hoogwaardige vakantiehuizen en appartementen in chaletstijl bouwt en vervolgens verkoopt of verhuurt. ‘Mensen komen hier voor verschillende bergsporten, het prachtige weer en voor de rust en comfort. De huizen worden in authentieke chaletstijl gebouwd, dat maakt het gebied extra sfeervol. In Grindelwald zijn veel chalets in handen van mensen uit het buitenland. Om leegstand in het laagseizoen te voor-komen heeft de Zwitserse overheid de wetgeving ten aanzien van vakantiehuizen aangescherpt. Bijvoorbeeld over de indeling van een chalet: de begane grond is bestemd voor lokale bewoning, de eerste verdieping is een vakantiewoning voor Zwitserse toeristen en de tweede verdieping − met het mooiste uitzicht − is voor buitenlandse wintersporters. Wij zijn goed op de hoogte van de regels en kunnen buitenlandse kopers goed adviseren.

Hoge standaard

Volgens Driessen is een investering in een huis in Zwitserland veilig. ‘De bouwstandaard is hier ongekend. Men werkt veel met hoogwaardige materialen, zoals koper, en alles wordt tot in detail uitgewerkt.’ De waardevastheid van de Zwitserse Franc is bekend. ‘De afgelopen vijf jaar hebben we een stijging van dertig procent gezien in de waarde van onroerend goed. Daarom is investeren – ondanks de huidige economie – zo interessant.’

Investeren in Frankrijk

Bent u meer gecharmeerd van de Franse Alpen? Dan hoeft u allang niet meer bang te zijn om in een (te) klein chalet te eindigen. Henk Dop, oprichter van Dop Makelaars, bouwt en verkoopt woon- en recreatieprojecten, onder andere in Frankrijk: ‘Je ziet dat mensen die een tweede huis in Frankrijk kopen, steeds minder vaak kiezen voor de authentieke bouwstijl. Mensen willen grote ramen en openslaande deuren naar het terras.’ Ten behoeve van de kwaliteit worden de chalets van beton gebouwd en voorzien van zware houten balken voor de dakconstructie. De gevels worden gedecoreerd met houten planken voor een sfeervolle uitstraling.’ Dop vertelt geanimeerd over zijn aanpak. ‘Wij bouwen naar de wensen van de Nederlander. De ligging is belangrijk; een chalet op een helling moet altijd op het zuiden of westen liggen en grote terrassen hebben.’ Ook zijn de chalets van Dop allemaal ‘ski in-ski out’s’. ‘Dat betekent dat het chalet direct aan een skipiste ligt. Dan ski je zo van het chalet de piste op.’ Dop vervolgt: ‘Ik vraag de vergunningen aan, zodat de koper het wiel niet meer hoeft uit te vinden. En we werken altijd samen met een Nederlandse architect.’ Lachend: ‘Die begrijpt dat Nederlanders het toilet niet in de woonkamer willen hebben.’ Volgens Dop heeft kopen in Frankrijk een belangrijk financieel voordeel. ‘Veel Nederlanders investeren in een chalet in de Alpen, terwijl ze er alleen met kerst en de krokus toeven. Als zij de overige tijd het chalet verhuren, kunnen zij de BTW terugvorderen op de aankoop. Deze regelgeving is bij veel mensen niet bekend, maar wel heel interessant.’

Stabiel Zwitserland

Terug naar Zwitserland, waar we René Smaal van Smaal Zwitserland spreken. ‘Hier in Wallis kochten veel Nederlanders in de jaren zeventig hun tweede, soms derde vakantiewoning. Zo’n chalet gaat vaak over van generatie op generatie. Mensen kopen de vakantiewoning met name voor hun eigen genot. Ze komen voor de privacy, de rust en de kwaliteit van leven. De grootste voordelen van het gebied zijn de bereikbaarheid en de sneeuw- en zonzekerheid. Als mensen hier eenmaal hebben gekocht, willen ze niet meer weg.’ Ook de stabiliteit van het land heeft zo zijn voordelen. ‘Zwitserland is stabiel op veel vlakken; de mensen, de economie, de huizenprijzen. Dat biedt comfort.’ Wel wijst Smaal erop dat je rekening moet houden met het koersrisico. ‘De huizen in Zwitserland zijn waardevast, maar als de koers hoog staat is dit geen goedkoop land.’ Het valt Smaal op dat er momenteel flink wat vakantiehuizen verkocht worden in het gebied. ‘Dat betekent dat de markt in beweging is en dat is goed. Er waren te veel ‘koude bedden’ in het gebied: vakantiehuizen die leeg stonden als de eigenaren er niet waren. Daarom is via een referendum besloten dat de nieuwbouw gestopt moest worden, tenzij er aan strenge regels is voldaan.’ Het resultaat? Schaarste op de markt! Met een knipoog: ‘Dus als je hier een vakantiechalet wilt kopen zou ik dat nu doen, want de prijzen stijgen gestaag.

- Groen wonen. Over duurzaamheid in huizen.
- Wonen in het Gooi. Van authentieke atelierwoning tot moderne villa.
- Wonen in Amsterdam. Stad met (inter)nationale allure.
- De comeback van het houten huis.

Bronnen:
Dop makelaars
GriwaPlan AG
Smaal Zwitserland

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BEEKBERGEN
€ 2.900.000 k.k.
1/6
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
2/6
LAREN NH
€ 2.695.000 k.k.
3/6
BENNEKOM
Prijs op aanvraag
4/6
EINDHOVEN
Prijs op aanvraag
5/6
WESTBROEK
€ 2.500.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1&2
  • Startups
  • Natuurlijk Schotland
  • Decoration Empire
  • Axel Vervoordt
  • Gabriele Salvatori
  • Wolterinck in Uruguay
  • Montblanc
  • BRAFA, Art Stories, Haute Photography

Meest bekeken

LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000
1/5
AMSTERDAM
€ 750.000
2/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
3/5
SOEST
€ 995.000
4/5
PURMEREND
€ 3.250.000
5/5

Nieuw aanbod

Groenlandse kade 69-71
VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
Loseweg 290 - 292
APELDOORN
€ 1.350.000 k.k.
Westerweg 5
PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.