15 december 2013

Wonen in cottage

Romantiek ten top

In de comedy The Holiday verruilt Amanda Woods (Cameron Diaz) haar luxe designvilla in Los Angeles tijdelijk voor een schilderachtige cottage in het Engelse Surrey.
In de comedy The Holiday verruilt Amanda Woods (Cameron Diaz) haar luxe designvilla in Los Angeles tijdelijk voor een schilderachtige cottage in het Engelse Surrey. Een groter contrast bestaat niet, maar o wat doet de ommezwaai haar goed. Deze maand zoekt én vindt Residence deze heerlijk landelijke en romantische woonstijl in eigen land.

'Wie aan een authentieke cottage denkt, haalt waarschijnlijk een romantisch stenen huisje in een weids landschap voor de geest. Met een rookpluim uit de schoorsteen, een dak van riet en een tuin vol bloemen. Het Nederlandse landschap is niet direct het decor dat hierbij aansluit. ‘Natuurlijk moet je voor de echte cottages in de country zijn, het platteland van Engeland, Ierland en Schotland. Maar ook elders in Europa kun je ze vinden, bijvoorbeeld in Denemarken en Zweden,’ vertelt Jan Wassink, algemeen directeur bij Thoma Makelaars en Thoma & Bennink’s Landerijenbureau in Lochem. ‘Toch zijn ze er ook in Nederland. Wanneer het buitenland niet lonkt, maar de woonstijl wel, dan moet je in het oosten van ons land zijn.’ Wassink legt uit dat dit te maken heeft met de vele landgoederen die het gebied rijk is: ‘In de periode 1800-1900 werden in de Achterhoek en Twente veel buitenverblijven aangelegd. Het was een periode van welvaart, waarin de Engelsen veel invloed op onze bouwstijl hadden. Hierdoor is de Engelse bouwstijl in deze landgoederen herkenbaar. Ook bij de kleinere gebouwen, die naast het kasteel op het landgoed liggen, zoals het koetshuis, het tuinhuis en het huisje voor de jachtopzichter. Dat zijn in feite Nederlandse cottages.’

Zeldzaam

‘Cottages zijn altijd vrij kleine, maar karaktervolle woningen. Heel traditioneel, met de voordeur precies in het midden en symmetrische raampartijen aan weerskanten. En op het dak natuurlijk een rieten kapje. Tuintje voor, tuintje achter. Het is romantiek ten top. Helemaal wanneer er van die hoge stokrozen tegen de gevel groeien,’ lacht Wassink. ‘Momenteel hebben we een prachtig poorthuisje op landgoed Singraven in portefeuille. Omdat het op een landgoed ligt, wordt het in erfpacht aangeboden. Dat zie je vaak bij dit soort gebouwen.’ Het valt Bert Lankman van Drieklomp Makelaars en Rentmeesters in Nunspeet op dat mensen bij een gebrek aan echt authentieke cottages in Nederland vaak kiezen voor een woonboerderij, die veelal ook op een landgoed gesitueerd zijn. ‘In het buitenland zie je veel cottages met een vakwerkachtige uitstraling. Vaak zijn het witte huizen met hoge muren, waarvan de balken aan de buitenkant van het huis zichtbaar zijn. Daar zijn er in Nederland niet zo veel van.’ De stijl van de woonboerderijen verschilt hiervan. ‘Eigenlijk zijn het oude arbeiderswoningen met kleine raampjes. Het schuine rieten dak – dat doorloopt ter hoogte van de begane grond en de eerste verdieping – is kenmerkend.’ Intiem, kleinschalig en schilderachtig, dat zijn de typische sleutelwoorden die bij deze stijl passen. Regelmatig worden de oude boerderijtjes – of ‘wow-plekken’, zoals Lankman ze genoeglijk noemt – verbouwd. Lankman: ‘Originele stijlelementen blijven behouden, maar krijgen een andere functie. In het voormalige deel, waar de dieren verbleven, wordt nu vaak een grote woonkamer gebouwd. Daarboven, op de hooizolder, komen de slaapkamers en badkamers. De voormalige heerd (stookplaats, red.) is vaak de juiste plek voor een open keuken.’ En daar wordt het verschil tussen een cottage en boerderij opnieuw duidelijk: Een boerderij werd gebouwd om in te werken, een cottage om in te wonen. Tegenwoordig kunnen ze beiden als woonhuis dienst doen.

Cultuur versus natuur

‘Het is kiezen tussen cultuur en natuur,’ stelt Lankman, wanneer hij vertelt dat het oosten van Nederland nog altijd westerlingen trekt. ‘Vaak gaat het om de totale beleving van het wonen op het platteland, wanneer mensen uit het westen in een woonboerderij of cottage komen wonen. Je hebt hier rust, natuur en het leven is minder stressvol. Anderzijds lever je de levendige cultuur van een stad in.’ Volgens de makelaar worden de huizen met een vraagprijs tot € 500.000 voor zeventig procent gekocht door kopers uit de omgeving en dertig procent door kopers van daarbuiten. Bij huizen met een prijskaartje vanaf € 500.000 is het precies andersom. ‘In deze categorie wordt zo’n zeventig procent van de aankopen door mensen van buiten de regio gedaan. In de westelijke steden betaal je een vermogen voor een goede plek in de stad. Van de waarde van een kleiner huis in het centrum koop je hier flink wat kubieke meters en grond.’

Lees ook:
- Groen wonen. Over duurzaamheid in huizen.
- Wonen in het Gooi. Van authentieke atelierwoning tot moderne villa.
- Wonen in Amsterdam. Stad met (inter)nationale allure.
- De comeback van het houten huis.

Bronnen
Thoma Makelaars
Drieklomp Makelaars en Rentmeesters

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

VUGHT
€ 3.180.000 k.k.
1/6
VORDEN
€ 3.600.000 k.k.
2/6
LAREN NH
€ 2.695.000 k.k.
3/6
Brasschaat
€ 9.850.000 k.k.
4/6
LEUR
€ 3.600.000 k.k.
5/6
BENNEKOM
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1&2
  • Startups
  • Natuurlijk Schotland
  • Decoration Empire
  • Axel Vervoordt
  • Gabriele Salvatori
  • Wolterinck in Uruguay
  • Montblanc
  • BRAFA, Art Stories, Haute Photography

Meest bekeken

VINKEVEEN
€ 4.950.000
1/5
HEEMSTEDE
€ 1.249.000
2/5
AMSTERDAM
€ 750.000
3/5
DOMBURG
Prijs op aanvraag
4/5
BUSSUM
€ 1.750.000
5/5

Nieuw aanbod

Turfstraat 36
SPRUNDEL
€ 989.000 k.k.
Hageveld
HEEMSTEDE
€ 1.249.000 k.k.
Domburgseweg 26
DOMBURG
Prijs op aanvraag