Overslaan en ga direct naar de inhoud

3x tips om het perfecte meubel te kiezen voor jouw interieur

Interieur door Studio Lawahl. Fotografie: Kristofer Johnsson, Living Inside.
Interieur door Studio Lawahl. Fotografie: Kristofer Johnsson, Living Inside.

Bij het aanschaffen van grote meubels kan het voorkomen dat de keuzestress behoorlijk toeslaat. Een bankstel of een bed koop je vaak voor langere tijd waardoor die druk nog groter wordt. Om je houvast te bieden volgen hier 3 tips waarbij het makkelijker wordt een weloverwogen keuze te maken.

Massief of juist op poten, een gedurfde kleur of een kalme tint. Er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Ruimte
Om te beginnen is het belangrijk te bedenken waar het meubel komt te staan. Is de ruimte groot of klein, laag of hoog, breed of smal. Bij een kleine ruimte wordt vaak de fout gemaakt dat een groot item, zoals een hoekbank, niet kan. Een misverstand: ook voor kleinere ruimtes geldt juist dat een groot meubelstuk de perceptie van een grotere ruimte wekt. Daarnaast creëer je rust door in plaats van allemaal kleine zitmeubels voor één groot item te gaan. Maar ook bij een bed kunnen dit uitgangspunten zijn die je een duwtje in de juiste richting kunnen geven. Zo zou je kunnen kiezen voor een headboard om volume te creëren. Zoals dit exemplaar, te koop bij VidaXL.

Functie
Naast de ruimte is er nog een praktische kant waar je rekening mee kan houden bij het kopen van een bankstel. Namelijk de functie van het meubel. Wat zijn de zichtlijnen en waar is de bank voor bedoeld? Is er een centraal punt waar de bank naar gericht is, zoals een televisie of een openhaard? Form follows function: de antwoorden op deze vragen kunnen je ook weer helpen om de vorm te bepalen. Ga je voor een home cinema-ervaring, kies dan voor een diep model met zachte kussens. Ben je meer op zoek naar een variant met een actievere houding? Kies dan een model met een wat harder zitcomfort, een rechte leuning en leer is dan een goede optie. 

Uiterlijk
Dan last but not least, het uiterlijk van het meubel. Materiaal, vorm en kleur zijn vaak lastige keuzes, ook al worden deze tot op zekere hoogte bepaald door de ruimte en de functie. Ook met die informatie kun je nog alle kanten op. Een bank of bed schaf je aan voor een langere tijd, maar vergeet niet dat je met het af stylen van een bank of het schilderen van een muur een heel andere look kan creëeren. Hierdoor zijn mogelijkheden eindeloos en kun je dus met een gerust hart uit je comfortzone treden en een keer voor een uitgesproken kleur of gekke print gaan. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VidaXL

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top