Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

Tweeling Büşra and Kübra, Istanbul, Turkey, 2017. Fotografie: Sabiha Çimen.
Tweeling Büşra and Kübra, Istanbul, Turkey, 2017. Fotografie: Sabiha Çimen.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Vanaf nu te bezoeken:

Fotografie: Fleur Huijsdens

Fotografie: Fleur Huijsdens

KIELEPAND - HAUTE PHOTOGRAPHIE ROTTERDAM

vanaf 8 t/m 12 februari

Geïnspireerd door museumtentoonstellingen, is de beurs opgezet zonder stands. In plaats daarvan zijn er loungestoelen en salontafels bij de muren waar 40 kunstenaars worden tentoongesteld. Ze worden allemaal op een verrassend verfrissende manier gepresenteerd.

BRAFA - 2023

vanaf 29 januari t/m 5 februari

Kunstliefhebbers verzamelen! De 68e editie van de internationale kunst- en antiekbeurs BRAFA Art Fair staat voor de deur. 130 kunsthandelaars die oude, moderne en hedendaagse kunst tonen.

Solotentoonstelling Unfolding door Saar Scheerlings. Fotografie: Tommy Smits.

Galerie Fleur & Wouter - Unfolding

vanaf 7 januari

Na een duo-tentoonstelling in de galerie en een solopresentatie op Art Rotterdam 2021 keert Saar Scheerlings (Eindhoven, 1990) terug naar Galerie Fleur & Wouter. In de tentoonstelling Unfolding neemt ze ons mee in haar wereld. Haar kenmerkende sculpturen en talismans alsmede nieuwe series in glas en op papier staan in een ruimtevullende installatie, die als een doek over de bestaande galerieruimte is gedrapeerd en onze relatie ermee op z’n kop zet.

Tweeling Büşra and Kübra, Istanbul, Turkey, 2017. Fotografie: Sabiha Çimen.

HAFIZ 

14 januari t/m 7 mei

De Turkse fotograaf Sabiha Çimen (1986) brengt in haar fotoserie de leerlingen van Turkse Koranscholen voor meisjes in beeld, die op deze scholen de verzen van de Koran uit hun hoofd leren. Ze leren voor de titel ‘hafiz’, dat hen ‘hoeders van de islam’ maakt. In krachtige portretten afgewisseld met alledaagse beelden van het schoolleven streeft Çimen ernaar de eigenheid en het avontuurlijke karakter van deze jonge vrouwen vast te leggen. Tegelijkertijd refereert ze aan haar eigen tijd op een Koranschool.

Unfold

5 januari t/m 5 februari

SORA is de nieuwste kinetische lichtinstallatie waarbij de architecturale aard van de ruimte het publiek isoleert van natuurlijk licht. Een spectaculaire waarneming in de Gashouder in Amsterdam.

Portret van Thérèsia Ansingh, Thérèse Schwartze, ca. 1907-18.

RIJKSMUSEUM TOONT VIER EEUWEN VROUWELIJKE KUNSTENAARS

3 december t/m 5 juni

Vrouwen op papier, een presentatie over vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de kunstgeschiedenis. In vijf zalen verspreid over het museum is een selectie van vrouwelijke kunstenaars uit de Rijksmuseumcollectie bijeengebracht. Met tekeningen, prenten en foto's van onder meer Gesina ter Borch, Berthe Morisot, Käthe Kollwitz en Julia Margaret Cameron. Ook zijn er recente aanwinsten te zien van Cornelia de Rijck en Thérèse Schwartze.

The One, Gemmy Woud Binnendijk.

25ste jubileumeditie NAARDEN the Art fair

26 t/m 29 januari 2023

Naarden the Art fair opent deze maand haar deuren voor een extra feestelijke editie in de Grote Kerk Naarden.
Organisatoren Johan en Edith Rissik staan al sinds de oprichting van de kunstbeurs, in 1998 gestart onder de naam Kunst & Antiekweekend Naarden, aan het roer. Zij verwelkomen in 2023 maar liefst 65 exposanten uit Nederland, België en Duitsland. Een avondopening met livemuziek wordt georganiseerd op vrijdag 27 januari. 

 

Fabrique des Lumières 

11 december t/m 4 februari

Fabrique des Lumières ging van start met een expositie van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Nu is fotograaf Jimmy Nelson aan de beurt met een prachtige overzichtstentoonstelling. Jimmy Nelson fotografeerde een bijna vergeten deel van de Nederlandse identiteit. 

DUB Gallery is te bezoeken vanaf 13 november.

Art & high quality 20th century unique design 

13 november 2022

In een oud bankgebouw uit 1972 In Hilversum is Rachel Dubbe een pop up gallery gestart. Met kunst en vintage design uit de jaren 60-70 uit Brazilië en Italie. Maar ook design van Nederlandse bodem zoals het stoeltje van Henk Lampe, welke ook in de collectie van Booijmans van Beuningen zit.

Dit staat er de komende maanden op de planning:

Schoenkwartier

Kunsthal KAdE

Vanaf nu t/m 8 januari 2023

In Amersfoort draait het de komende maanden om de baksteen. Daar start namelijk op 10 september de expositie BAKSTEEN in Kunsthal KAdE. Curator Judith van Meeuwen: ‘De aantrekkingskracht van bakstenen muren zit verankerd in duizenden variaties in grootte, vorm, kleur, textuur en herhaling. Maar daarnaast is het ook de inhoudelijke gelaagdheid die het materiaal uniek maakt. Dezelfde baksteen die iemand het gevoel van veiligheid geeft kan als wapen dienen bij een opstand.’ Foto: Caroline Heinecke, Master of Things, Collection of Bricks, 2020, courtesy de kunstenaar

Het gehele jaar te bezoeken:

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Vanaf nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

Groote Museum  

Groote Museum  

Vanaf nu geopend in Amsterdam

Het nieuwste museum van Nederland: het Groote Museum. Je vindt het museum in het gebwou dat tussen 1850 en 1855 gebouwd werd voor de leden van het Genootschap Nature Artis Magistra.

Schoenkwartier

Schoenenkwartier

Vanaf nu geopend in Waalwijk

Op 28 juni opent het nieuwe Schoenenkwartier in het rijksmonumentale Krophollercomplex op het Raadhuisplein in Waalwijk. Te zien is een collectie designschoenen. Van de Efteling tot een schoen van Elvis Presley uit het Bata Shoe Museum. (Foto: Pulles & Pulles, Jeroen Pulles)

Meer tips van Residence

Er staat natuurlijk nog veel meer op de agenda. Hier een beknopt overzicht van de events in binnen- en buitenland. 

  • Oslo Design Fair 2022 (31 aug tot 2 september) in Oslo, Noorwegen
  • France Design Week (7 t/m 28 september) in Parijs, Frankrijk
  • Helsinki Design Week (8 t/m 18 september) in Helsinki, Finland
  • Vienna Design Week (16 t/m 25 september) in Wenen, Oostenrijk
  • London Design Festival (16 t/m 25 september) in Londen, Verenigd Koninkrijk

  Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

  INSPIRATIE

  Over de auteur

  Roel Janssen

  Residence.nl maakt gebruik van cookies

  Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

  Back to top