Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

LA LOUÈME - SPRING SALE

25 mei

Maak je klaar voor de grote voorjaarsuitverkoop bij La Louème dit weekend. La Louème verkoopt zorgvuldig samengesteld vintage servies om mee te proosten, van te eten of mee te decoreren. Zij geloven dat mooie spullen niet nieuw hoeven te zijn. Er zijn zoveel geliefde items die perfect zijn voor een tweede ronde, zonder dat je hoeft in te leveren op esthetiek. Kom langs voor de beste vondsten in de winkel, Czaar Peterstraat 114 in Amsterdam, of shop zondag online vanuit je eigen huis. 

 

Frankey far out van Streetart Frankey

Frankey far out van Streetart Frankey

WANROOIJ GALLERY - FRANKEY'S WILDHOUSE 

Van 25 mei tot en met 29 juni

In deze tentoonstelling worden de bezoekers mee op reis genomen door de meest wilde dromen van de kunstenaar. Frankey, ook bekend als Streetart Frankey, streeft ernaar om met zijn werk zoveel mogelijk mensen een instant glimlach te bezorgen. De kunstenaar is vastbesloten om ooit zijn eigen pretpark te openen, idealiter in de ruimte. Tot die tijd biedt 'FRANKEY'S WILDHOUSE' een voorproefje van deze droomwereld waarin kunst, design, architectuur, stripboek-legendes, stunts en hiphop samensmelten. 

CODA - TRAVELLING BRICKS 

Van 21 april tot en met  25 augustus

Meer dan een miljoen LEGO® stenen in een fantastische tentoonstelling met grote, indrukwekkende voertuigen; van paard en wagen tot koetsen, fietsen, tractoren, schepen, raceauto’s, raketten, treinen, vliegtuigen en spaceshuttles. LEGO® brengt al die voertuigen fantastisch in beeld. De reizende tentoonstelling Travelling Bricks beleeft zijn Nederlandse première van 21 april tot en met 25 augustus 2024 in CODA Museum Apeldoorn. In de tentoonstelling ontdek je alles over transport en vervoermiddelen en natuurlijk laat je je fantasie de vrije loop met de 200.000 steentjes waarmee je zelf een auto, fiets, boot, raket, trein of nog niet bestaand vervoermiddel kunt bouwen.

3D Printed Armor: Kilian Vos & Maria Bodil. Fotografie: Lieve Eek.

3D Printed Armor: Kilian Vos & Maria Bodil. Fotografie: Lieve Eek.

NXT MUSEUM - SCULPTURES & COLLECTIBLES UNLEASHED BY I-DO 

24 mei

Iconic Design Objects (I-DO) is opgericht in 2022 door Ali Mousavi, Coen Viguurs, Lisa Wals en Marco Ouwerkerk. Met behulp van baanbrekende 3D-print technologieën brengt dit creatieve platform kunstenaars, ontwerpers en creatives samen om digitale kunstwerken te transformeren tot tastbare collectibles en sculpturen. Door middel van deze unieke samenwerkingen, evenementen en tentoonstellingen streeft I-DO ernaar de artistieke gemeenschap te verbinden, innovatie te bevorderen en creativiteit te inspireren. Na het succes in 2023, introduceert I-DO een evenement als jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Dit jaar wordt het invite-only ‘I-DO Event 2024: Sculptures & Collectibles’ gehouden bij het NXT Museum in Amsterdam. De sculpturen en collectibles worden tentoongesteld voor het grote publiek op vrijdag 24 mei. Voor toegang tot de expositie zijn tickets beschikbaar via de link hieronder.

Cornelis Outshoornstraat in Geuzenveld, door J.W.H.C. Pot and J.F. Pot-Keegstra, Stadsarchief Amsterdam

Cornelis Outshoornstraat in Geuzenveld, door J.W.H.C. Pot and J.F. Pot-Keegstra, Stadsarchief Amsterdam

VAN EESTEREN MUSEUM - VROUWEN VAN HET AUP

Vanaf 8 maart tot en met 16 juni

De tentoonstelling Vrouwen van het AUP is een eerbetoon aan vier onderbelichte vrouwelijke architecten die cruciale bijdragen hebben geleverd aan de naoorlogse uitbreidingen van Amsterdam, het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). Hun productie en invloed was groot, maar is tot op heden over het hoofd gezien. De vier vrouwen die in de tentoonstelling centraal staan, zijn Jakoba Mulder (1900 - 1988), Koos Pot-Keegstra (1908 - 1997), Anna van Hattem (1924 - 1984) en Manon Peyrot (1927 - 2014). De tentoonstelling richt zich niet enkel op de bijdrage van deze vrouwen aan het AUP maar op hun bredere carrière in Amsterdam.

Cathalijn Wouters, Drawing Is Like Whispering In Someone's Ear, 2023, mixed technique, Rademakers Gallery

Cathalijn Wouters, Drawing Is Like Whispering In Someone's Ear, 2023, mixed technique, Rademakers Gallery

WESTERGASFABRIEK - ART ON PAPER 

Vanaf 24 september tot en met 27 september

Art on Paper Amsterdam presenteert werk op of gemaakt met papier, van potloodtekeningen tot collages, in de Gashouder op het Westergasterrein. Dit medium laat kunstenaars spontaan en vrij werken, wat de band met de kijker versterkt. De intimiteit en kwetsbaarheid van deze werken komen goed tot hun recht op deze gespecialiseerde beurs, waar ze exclusieve aandacht krijgen. Bovendien zijn ze vaak toegankelijk en aantrekkelijk in formaat en prijs, wat het tot een ideale plek maakt voor beginnende kunstverzamelaars om hun eerste aankoop te doen.

Fotografie: Gerard Schachmes

Fotografie: Gerard Schachmes

FONDATION LOUIS VUITTON LA COLLECTION - JE EST UN AUTRE 

Vanaf 20 april tot en met 24 november

Voor de 60e Internationale Kunsttentoonstelling, La Biennale di Venezia, presenteert de Fondation Louis Vuitton Je Est Un Autre, een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Ernest Pignon-Ernest in de Espace Louis Vuitton Venezia. Het project maakt deel uit van het "Hors-les-murs" programma van de Fondation, dat internationale artistieke projecten naar een breed publiek brengt. Door levensgrote afbeeldingen te maken op specifieke locaties, verkent de kunstenaar de lotgevallen van individuen die conventies doorbreken. De tentoonstelling, samengesteld door Suzanne Pagé en Hans Ulrich Obrist, wordt vergezeld door een publicatie met reproducties, opmerkingen van de kunstenaar en gesprekken over zijn werk.

Constantin Brancusi - La Muse endormie

Constantin Brancusi - La Muse endormie

Centre Pompidou - Constantin Brancusi

Vanaf 27 maart tot 1 juli

Het Centre Pompidou wijdt een schitterende overzichtstentoonstelling aan één van de meest invloedrijke beeldhouwers van de twintigste eeuw: de Roemeens-Franse kunstenaar Constantin Brancusi. Brancusi (1876-1957) geldt als één van de grootste namen in de hedendaagse kunst en wordt beschouwd als een waar referentiepunt binnen de abstracte beeldhouwkunst. De tentoonstelling brengt in totaal vierhonderd werken samen waaronder meer dan honderdtwintig sculpturen zoals het beroemde Bird in Space en Mlle Pogany. Ook zijn er foto’s, tekeningen, films en archiefdocumenten te aanschouwen die door middel van een prachtige scenografie gezamenlijk het creatieve proces van deze kunstenaar belichten. 
Eurostar is een snelle manier om vanuit Nederland naar Parijs te reizen. Zo sta je vanaf Amsterdam in slechts 3u20 in het hart van Parijs en vanuit Rotterdam in 2u37. Er rijden dagelijks tot elf rechtstreekse treinen tussen Amsterdam, Rotterdam en de Franse hoofdstad.

Tanja Ritterbex

Tanja Ritterbex

Stedelijk museum Kampen - Meidenpracht Vrouwenkracht

Vanaf 23 maart tot en met 15 september 2024

Vrouwenkunst bestaat niet. Wel kunstenaars die vrouw zijn en hun werk maken vanuit hun vrouwelijke identiteit. Marit Dik, Beth Namenwirth en Tanja Ritterbex brengen ons dicht bij hun persoonlijke leven en geven commentaar op de wereld gezien door een vrouwenbril. Hun originele kijk is uitbundig, ontroerend, soms introvert of hilarisch. 

Schouderstuk, Kunstenaarscollectief StiQS

Schouderstuk, Kunstenaarscollectief StiQS

Nederlands Zilvermuseum - Expositie ZilverStiQSel

Vanaf 8 april 2024

In het najaar van 2022 begonnen de leden van kunstenaarscollectief StiQS met een nieuw avontuur. Normaal is textiel het medium van hun kunst. Textiel is zacht, tactiel, soepel, teer en kwetsbaar. Nu onderzocht StiQS een heel ander materiaal: metaal. Metaal is hard, glanzend, maar toch ook wel tactiel. Dit bracht compleet nieuwe uitdagingen: knippen werd vervangen door zagen, borduren door walsen en hameren, en de naald door een spijker of boor. Expositie ZilverStiQSel verbindt het materiaal textiel en metaal.

Bořek Šipek

Bořek Šipek

Nationaal Glasmuseum - Bořek Šipek

Van 30 maart tot en met 1 september

In 1983 vestigt de Tsjechische ontwerper en architect Bořek Šipek (1949-2016) zijn ontwerpstudio in Amsterdam. Hij richt zich op het ontwerpen van meubels, zilver, porselein en glas. Via de gerenommeerde Galerie Steltman verovert zijn on-Nederlandse vormentaal het land. In 1989 richt Šipek samen met Petr Novotny en Libor Fafala in Tsjechië de glasfabriek Ajeto op waar zijn werk wordt uitgevoerd. Sipek benut alle kwaliteiten van het Tsjechische glas. Het is goed geblazen en zijn vormentaal is uniek en onmiskenbaar: speelse vormen met barokke krullen. Het is ook inventief, want hij combineert porselein en jade met glas.

Fotografie: Jimmy Nelson

Fotografie: Jimmy Nelson

Muzee Scheveningen - Ode aan Nederland

Van 5 april tot en met 30 juni

Met trots kondigt de Jimmy Nelson Foundation de opening aan van de tweede van vier reizende tentoonstellingen in het Muzee Scheveningen, ter ere van het rijke Nederlandse culturele erfgoed. De tentoonstelling, genaamd "Ode aan Nederland", presenteert werken uit het boek "Between the Sea and the Sky". Het hoofddoel van deze expositie is om de artistieke pracht van lokale gemeenschappen terug te brengen naar hun oorspronkelijke thuis, waardoor een gevoel van diepgewortelde trots ontstaat in het behoud van ons erfgoed.

Gert Kist - Blue Passion

Gert Kist - Blue Passion

ART VILLA GOOI - BLUE SPRING

Van 2 maart tot en met 26 mei

Met de lente in het vooruitzicht presenteert Art Villa Gooi in Hilversum van 2 maart tot en met 26 mei 2024 de expositie 'Blue Spring'. De nieuwe kunstgalerie toont een ruime en kleurrijke selectie fotografie, schilderijen, sculpturen, wandobjecten en glaskunst. De inspirerende en veelzijdige kleur blauw speelt een prominente rol. De fascinerende, eigentijdse werken met subtiele blauwe accenten zijn van gevestigde kunstenaars als Gert Kist (fotografie), Samira el Bali (abstracte schilderijen), Helene De Smet (abstracte mixed media schilderijen), Harold Aspers (portretschilderijen), Sabine Struycken (keramische sculpturen), Erik Kierkels (bronzen en glazen sculpturen), Yvonne van der Made (mixed media wandobjecten) en Fons Uytdehaag (glaskunst). De expositie wordt verrijkt met imposante, krachtige bronzen sculpturen van Joris Verdonkschot en Lothar Vigelandzoon.

Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Pictoright Amsterdam, 2023. Digitaal beeld via MoMA

Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Pictoright Amsterdam, 2023. Digitaal beeld via MoMA

VAN GOGH MUSEUM - MATTHEW WONG | VINCENT VAN GOGH: PAINTING AS A LAST RESORT

Van 1 maart tot en met 1 september

Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Matthew Wong in Europa. Het werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong (1984-2019) is stralend, kleurrijk en expressief. De tentoonstelling toont zijn unieke werk in het licht van de artistieke en persoonlijke connectie tussen Wong en Van Gogh, die hij als een van zijn grootste inspiratiebronnen zag.

Mythisch draakachtig figuur, Porzellanmanufaktur Meissen: model toegeschreven aan Johann Gottlieb Kirchner, 1730, SKD Porzellansammlung Dresden, Foto: Adrian Sauer

Mythisch draakachtig figuur, Porzellanmanufaktur Meissen: model toegeschreven aan Johann Gottlieb Kirchner, 1730, SKD Porzellansammlung Dresden, Foto: Adrian Sauer

KERAMIEKMUSEUM PRINCESSEHOF - PORSELEINKOORTS

Van 2 maart tot en met 1 september

Het Keramiekmuseum Princessehof presenteert Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour. Deze tentoonstelling schetst de ontstaansgeschiedenis van Europees porselein; een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama. Topstukken uit de wereldberoemde porseleincollecties van Dresden en Sèvres reizen speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst (en misschien wel voor het laatst) naar Nederland.

HUIS MARSEILLE - DEBORAH TURBEVILLE PHOTOCOLLAGE

Van 16 maart tot en met 16 juni

In maart 2024 toont Huis Marseille het eerste grote retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar Deborah Turbeville (Stoneham, 1932-New York, 2013). De tentoonstelling bevat een grote selectie aan vintage collages, unieke werken waarvan een deel nooit eerder werd getoond. Met haar onvergelijkbare, dromerige en melancholische beelden gaf Turbeville in de jaren 1970 en 1980 een nieuwe impuls aan de (mode)fotografie.


H.P. Berlage, ontwerptekening voor een tafelcouvert met schepwerk, 1912.

H.P. Berlage, ontwerptekening voor een tafelcouvert met schepwerk, 1912.

ZILVERMUSEUM SCHOONHOVEN - AAN TAFEL MET HELENE KRÖLLER MÜLLER

Van 12 oktober 2023 tot en met 2 juni 2024

Helene Kröller-Müller is bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst. Haar uitgesproken smaak en markante persoonlijkheid zijn van grote invloed op de ontwikkeling van kunst aan het begin van de 20e eeuw. Bij de expositie ‘Aan tafel met Helene Kröller-Müller’, maak je kennis met Helene als opdrachtgeefster voor tafelzilver. Gecharmeerd van de eerdere ontwerpen voor gebouwen van de architecten Berlage en Van de Velde besluit ze ook met hen samen te werken voor haar tafelzilver. Uit deze samenwerking komen drie unieke ontwerpen voort.

HET LEIDSE MUSEUM DE LAKENHAL - REMBRANDTS VIER ZINTUIGEN

Van 20 januari tot en met 16 juni 2024

Het Leidse Museum De Lakenhal, geopend op 1 mei 1874, viert in 2024 zijn 150-jarig bestaan. Kick-off van deze viering is de presentatie van Rembrandts vier zintuigen — zijn eerste schilderijen. Rembrandt maakt deze reeks, zijn vroegst bekende werk, als hij rond de 18 jaar oud is en in Leiden woont. De presentatie bestaat, naast De brillenverkoper (het Zicht) uit de eigen collectie, uit drie werken van The Leiden Collection, New York: De operatie(het Gevoel), De drie zangers (het Gehoor) en De flauwgevallen patiënt (de Reuk). Het vijfde zintuig, de Smaak, ontbreekt. Dit werk is tot nu toe spoorloos. Samen zijn de vier schilderijen 150 dagen in het museum te zien.

AMSTELPARK - BITE OF AMSTERDAM 

Van 31 Mei tot en met 2 juni

Dit driedaagse event verwelkomt liefhebbers van goed eten en drinken voor een unieke ervaring. Schuif aan bij je favoriete sterrenchefs, proef bij de Amsterdamse toprestaurants, borrel op één van de vele terrassen en dompel je onder in een uitgebreid programma van workshops, masterclasses, demonstraties en proeverijen. BITE is ‘the place to be’ voor iedere culinaire liefhebber en food professional. 

 

Het gehele jaar te bezoeken:

Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)

Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)

GRONINGER MUSEUM - ERWIN OLAF

Vanaf 10 oktober 2023

Vanaf 10 oktober 2023 is in de vaste collectie van het Groninger Museum een aantal foto’s van fotograaf Erwin Olaf te zien. Olaf overleed op 20 september op 64-jarige leeftijd. Het Groninger Museum is in het bezit van een groot aantal werken van Erwin Olaf. Deze expositie is een greep uit die collectie: 11 foto’s uit de series Blacks (1990), After Rodin (2016) en Chessmen (1987-1988). 

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top