Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

Artifort is onderdeel van GLUE Amsterdam.
Artifort is onderdeel van GLUE Amsterdam.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Vanaf nu al te bezoeken:

Stedelijk Museum Kamepn

Stedelijk Museum Kampen 

Vanaf nu t/m 25 september 2022 in Kampen

De IJssel stroomt en de verwachtingen zijn gespannen. Twee abstracte schilders, verbonden aan de prachtige Hanzestad Kampen aan de IJssel, ieder met een eigen beeldtaal, ontdekken elkaar en elkaars werk. De expressieve kleurexplosies van Janine van Oene ontmoeten de intense kleurabstracties van Kim van Norren, waarin zij tekst verweeft met het beeld. De tentoonstelling Ride The Wave is te zien t/m 25 september.

Schoenkwartier

A Perfect Day Tekenshow

Vanaf nu t/m 2 oktober in Amsterdam

50 talentvolle kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland verzamelen zich op de NDSM-werf in Amsterdam tijdens A Perfect Day Tekenshow. Het doel van het evenement? Tekenkunst voor een groter publiek toegankelijk maken. Uit Nederland is onder andere Willem de Haan, Rogier Roeters en Bas kosters aanwezig. Foto: werk van Koost Buster Stroucken.

Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee

Vanaf nu t/m 2 oktober 2022 in Scheveningen

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen komt met een overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Mart Visser. Het museum toont een selectie van honderden creaties van de kunstenaar, waaronder 100 sculpturen en 80 reliëfs, schilderijen en installaties.

BredaPhoto Festival  

BredaPhoto Festival  

Vanaf nu t/m 23 oktober in Breda

Liefhebbers van fotografie opgelet. Dit najaar kun je genieten van de tiende editie van het BredaPhoto Festival. Onder de titel Theatre of Dreams kun je werk van ruim vijftig internationale fotografen zien. Onder hen de Nederlandse fotograaf Annegien van Doorn die zich met haar serie Biophilia afvraagt hoe wij ons verhouden tot de natuur.
Palácio Duques de Cadaval

Palácio Duques de Cadaval

Vanaf nu t/m 31 oktober 2022 in Évora, Portugal

Yves Saint Laurent liefhebbers opgelet. In het Portugese Évora is de tentoonstelling Love, Marrakech opened my eyed to colour te zien met werk uit de privécollectie van Yves Saint Laurent te zien. Allen geïnspireerd door Marokkaanse kleuren en tradities.

Fondation Cartier pour ‘art

Fondation Cartier pour ‘art

Vanaf nu t/m 6 november 2022 in Parijs

De komende maanden vindt er een grote overzichtstentoonstelling van de Australische kunstenaar Mirdidingkingathi Juwarnda Sally Gabori. Hij begon te schilderen in 2005 en verwierf al snel nationale en internationale bekendheid. Foto: Dibirdibi Country, 2010. Synthetic polymer paint on linen, 200 × 305 cm. Estate Sally Gabori, Cairns and Alcaston Gallery, Melbourne, Australia. © The Estate of Sally Gabori. Photo: © Simon Strong.

Biennale in Venetie

Biënnale Venetië

Vanaf nu t/m 27 november 2022 in Venetië

De Biënnale is weer losgebarsten en tot 27 november kunt u genieten van de talloze exposities die er worden gepresenteerd. Van de 213 kunstenaars uit 58 landen, wiens werken in de Arsenale en de Giardini zijn te zien, is 90 % vrouw.

Dit staat er de komende maanden op de planning:

Nederlandse Dansdagen 2022

Nederlandse Dansdagen 2022

Vanaf 30 september t/m 6 oktober 2022 in Maastricht

Sinds 1977 draait het in het najaar om dans in Maastricht. Dit jaar kun je genieten van meer dan 100 inspirerende voorstellingen en activiteiten op 12 unieke locaties in de stad. Van Het Nationale Ballet tot opkomende namen als Dalton Jansen en Astrid Boons. Zelf dansen? Voor het eerst is er deze editie een Danstent op het Vrijthof. Choreograaf Jelena Kostic heeft speciaal voor het 25-jarig jubileum een theatrale danswandeling door Maastricht opgezet. Foto: Hugo Thomassen.

Dutch Design Week

Dutch Design Week 

Van 22 t/m 30 oktober 2022 in Eindhoven

Na een digitale editie in 2020, ging Dutch Design Week in 2021 gelukkig wel door. Ook volgend jaar staat het op de planning. In Eindhoven komen meer dan 2.600 designers samen om duizenden bezoekers te laten genieten van Dutch Design. (Foto: Max Kneefel)

BIG ART

Big Art

Vanaf 4 t/m 6 november in Amsterdam

Een heel weekend lang kun je dit jaar genieten van het werk van tientallen eigentijdse kunstenaars, fotografen en ontwerpers tijdens Big Art. Op initiatief van Anne van der Zwaag is in 2016 Big Art gestart als alternatief voor de meer traditionele kunstbeurzen waar de ruimte beperkt is en waar veelal wordt gewerkt met vaste stands en witte wanden. (Foto: Jannemarein Renault - Galerie Bart - Fotografie Pierre Banoori)

Pan Amsterdam

Pan Amsterdam

Vanaf 20 t/m 27 november 2022 in Amsterdam

Het is weer tijd voor inspiratie van topniveau. Van zaterdag 20 tot en met zondag 27 november vindt de 35e editie plaats van PAN Amsterdam, de eclectische kunst-, design- en antiekbeurs in de RAI Amsterdam. Deze nationale kunstbeurs PAN Amsterdam biedt een hoogwaardig en veelzijdig aanbod van meer dan 100 deelnemers die samen de kwalitatieve kunst-, design- en antiekhandelaren in Nederland vertegenwoordigen. Ook is er een aantal buitenlandse tophandelaren aanwezig.

Schoenkwartier

Kunsthal KAdE

Vanaf nu t/m 8 januari 2023

In Amersfoort draait het de komende maanden om de baksteen. Daar start namelijk op 10 september de expositie BAKSTEEN in Kunsthal KAdE. Curator Judith van Meeuwen: ‘De aantrekkingskracht van bakstenen muren zit verankerd in duizenden variaties in grootte, vorm, kleur, textuur en herhaling. Maar daarnaast is het ook de inhoudelijke gelaagdheid die het materiaal uniek maakt. Dezelfde baksteen die iemand het gevoel van veiligheid geeft kan als wapen dienen bij een opstand.’ Foto: Caroline Heinecke, Master of Things, Collection of Bricks, 2020, courtesy de kunstenaar

Naarden the Art fair

NAARDEN the Art fair 

Van 26 tot 29 januari 2023 in Naarden

Het jubileum van Naarden: the Art Fair ging in 2022 helaas niet door, gelukkig vieren ze het dubbel zo groot in 2023. Tientallen internationale kunsthandelaren en galeries tonen oude, moderne en hedendaagse kunst. In 2020 trok de beurs nog 15.000 bezoekers. (Foto: Gem collection, acryl epoxy op paneel, 50x50 cm, unicum, € 675,-, Marcus Akerman)

Het gehele jaar te bezoeken:

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Vanaf nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

Naarden the Art fair

Fabrique des Lumières 

Vanaf 22 april 2022 in Amsterdam

Nieuw in Nederland: Fabrique des Lumières uit Parijs komt naar Amsterdam. In Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam kun je genieten van een nieuw digitaal kunstcentrum. Het Franse initiatief toont immersieve exposities van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars die levensgroot worden afgebeeld op de muren van het gebouw. De expositie gaat van start met werk van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt.

Groote Museum  

Groote Museum  

Vanaf nu geopend in Amsterdam

Het nieuwste museum van Nederland: het Groote Museum. Je vindt het museum in het gebwou dat tussen 1850 en 1855 gebouwd werd voor de leden van het Genootschap Nature Artis Magistra.

Schoenkwartier

Schoenenkwartier

Vanaf nu geopend in Waalwijk

Op 28 juni opent het nieuwe Schoenenkwartier in het rijksmonumentale Krophollercomplex op het Raadhuisplein in Waalwijk. Te zien is een collectie designschoenen. Van de Efteling tot een schoen van Elvis Presley uit het Bata Shoe Museum. (Foto: Pulles & Pulles, Jeroen Pulles)

Meer tips van Residence

Er staat natuurlijk nog veel meer op de agenda. Hier een beknopt overzicht van de events in binnen- en buitenland. 

  • Oslo Design Fair 2022 (31 aug tot 2 september) in Oslo, Noorwegen
  • France Design Week (7 t/m 28 september) in Parijs, Frankrijk
  • Helsinki Design Week (8 t/m 18 september) in Helsinki, Finland
  • Vienna Design Week (16 t/m 25 september) in Wenen, Oostenrijk
  • London Design Festival (16 t/m 25 september) in Londen, Verenigd Koninkrijk

  Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

  INSPIRATIE

  Over de auteur

  Roel Janssen

  Residence.nl maakt gebruik van cookies

  Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

  Back to top