Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

Frank van Driel.
Frank van Driel.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Art Rotterdam

ART Rotterdam 2022 

Vanaf 19 t/m 22 mei 2022 in Rotterdam

Ook in 2022 vindt Art Rotterdam weer plaats in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Dit jaar alweer de 23ste editie op een vloeroppervlak van meer dan 10.000 m2 met ruim 100 toonaangevende galeries. Dit wil je niet missen. (Foto: Almicheal Fraay)

OBJECT ROTTERDAM 

OBJECT Rotterdam 

Vanaf 20 t/m 22 mei 2022 in Rotterdam

Modern design staat centraal tijdens Object Rotterdam. Met ruim 5000 vierkante meter tentoonstellingsruimte in het industriële HAKA-gebouw tonen ontwerpers als Floris Schoonderbeek, 75B, Simone Post en Bas Kosters hun nieuwste ontwerpen. (Foto: Meubelontwerp van studiojibyji)

Collectibel Brussel

COLLECTIBLE Brussels 

20 tot 22 mei in Brussel

De internationale kunstbeurs Collectible vindt dit jaar van 20 tot 22 mei plaats in Brussel. Honderden designers komen na een afwezigheid van twee jaar weer samen in de Belgische hoofdstad om hedendaags design te laten zien. Gevestigde namen staan naast talenten van de toekomst. Ook werk van Jan Ernst is te zien in Brussel, zoals op de foto.
Kasteel de haar

Kasteel de Haar  

Vanaf nu t/m 6 juni 2022 in Utrecht

Of je Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, tentoonstellingen, tuinen of om te trouwen: je waant je in een andere wereld. Het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie Van Zuylen, opent tot 6 juni eenmalig en met beperkte beschikbaarheid het privéverblijf van deze familie.

Naarden the Art fair

Fabrique des Lumières 

Vanaf 22 april 2022 in Amsterdam

Nieuw in Nederland: Fabrique des Lumières uit Parijs komt naar Amsterdam. In Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam kun je genieten van een nieuw digitaal kunstcentrum. Het Franse initiatief toont immersieve exposities van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars die levensgroot worden afgebeeld op de muren van het gebouw. De expositie gaat van start met werk van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt.

Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen

Vanaf nu t/m 12 juni 2022 in Kampen

Door Schoonheid omringd is de nieuwste tentoonstelling in Stedelijk Museum Kampen. Daarin krijgen bezoekers een kijkje in een 19e-eeuwse verzameling van een welvarend Kamper echtpaar. 

Pan Amsterdam

BRAFA

Vanaf 19 t/m 26 juni 2022 in Brussel

Van 19 t/m 26 juni vindt in Brussel hopelijk BRAFA plaats: de internationale kunst- en antiekbeurs waar 134 kunsthandelaars uit 14 landen oude, moderne en hedendaagse kunst tonen. Residence tipt hier alvast interessante kunstenaars en galeries.

BIG ART  

BIG ART  

Vanaf 24 juni t/m 26 juni 2022 in Zaandam

Een heel weekend lang kun je dit jaar genieten van het werk van tientallen eigentijdse kunstenaars, fotografen en ontwerpers tijdens Big Art. Op initiatief van Anne van der Zwaag is in 2016 Big Art gestart als alternatief voor de meer traditionele kunstbeurzen waar de ruimte beperkt is en waar veelal wordt gewerkt met vaste stands en witte wanden. (Foto: Esmee Seebregts - Studio Seine - Pierre Banoori) 

The Merchant House

The Merchant House

11 mei t/m 2 juli 2022 in Amsterdam

In Amsterdam is vanaf mei de indrukwekkende nieuwe solotentoonstelling van Pino Pinelli te zien. Een goede voorbereiding op Salone del Mobile, want de Italiaanse Pinelli laat zien hoe Italiaanse kunst eruit ziet. In Amsterdam worden de ‘gebroken rechthoek’ schilderijen geëxposeerd tijdens de presentatie van zijn Rettangolo tagliato. (Foto: Pino Pinelli. Pittura R. 2016. Gemengde media, 4 elementen).

PALAZZO SAINT’ANNA 

Palazzo Sant'Anna 

Vanaf 2 juli t/m 10 september 2022 in Lecce, Italië

Kunstfotograaf Frank van Driel exposeert deze zomer in het Italiaanse Lecce zijn expositie Interconnesso. Met de tentoonstelling toont de fotograaf een selectie eigentijdse stillevens in kleur. Daarnaast zijn er zwart-witte naaktportretten te zien.

Museum Het Schip  

Museum Het Schip  

Vanaf nu t/m 4 september 2022 in Amsterdam

Een succesvolle, beeldbepalende vrouw in de grafische mannenwereld. Dat is de Joods-Nederlandse kunstenaar Fré (Frederika) Cohen (1903-1943). Zij groeide uit tot een van de belangrijkste vormgevers van ons land. Haar krachtige oeuvre is onlosmakelijk met de Amsterdamse School verbonden. In het Amsterdamse museum Het Schip is een overzichtstentoonstelling over Cohen te zien. (Foto: Poster NVV en SDAP, Fré Cohen, 1930.)

Teylers Museum Haarlem 

SCHUNCK Museum 

Vanaf nu t/m 25 september 2022 in Heerlen

In maart worden muurschilderingen van Keith Haring voor het eerst tentoongesteld in Europa in de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural in Heerlen. Te zien zijn onder andere dertien wandstukken van de gelijknamige muurschildering. (Keith Haring drawing in New York City Subway, New York, 1983 / Foto: Tseng Kwong Chi © Muna Tseng Dance Projects, Inc. / Kunstwerk: © Keith Haring Foundation) 

BredaPhoto Festival  

BredaPhoto Festival  

8 september t/m 23 oktober in Breda

Liefhebbers van fotografie opgelet. Dit najaar kun je genieten van de tiende editie van het BredaPhoto Festival. Onder de titel Theatre of Dreams kun je werk van ruim vijftig internationale fotografen zien. Onder hen de Nederlandse fotograaf Annegien van Doorn die zich met haar serie Biophilia afvraagt hoe wij ons verhouden tot de natuur.
DRENTS MUSEUM 

Drents Museum 

Vanaf nu t/m 18 september 2022 in Assen

Een schotel met rivierdonderpadden, een vaas met bloemmotieven, een inktstel met een vliegend hert. Johanna van Eijbergen tekende het ontwerp. De enige vrouwelijke metaalkunstenaar die Nederland rond 1900 kent, kan zich meten met de grootsten uit haar vak. Johanna van Eijbergen krijgt in het Drents Museum eindelijk de aandacht die ze verdient. De tentoonstelling Johanna van Eijbergen, Markante Metaalkunstenaar is te zien in het Drents Museum te Assen. (Schotel met rivierdonderpaden en alen, messing, ongedateerd. Ontwerp van Johanna van Eijbergen, uitvoering door Dikkers & Co. Diameter: 34 cm. Collectie Drents Museum. Foto: Drents Museum)

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Vanaf nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

Dutch Design Week

Dutch Design Week 

Van 22 t/m 30 oktober 2022 in Eindhoven

Na een digitale editie in 2020, ging Dutch Design Week in 2021 gelukkig wel door. Ook volgend jaar staat het op de planning. In Eindhoven komen meer dan 2.600 designers samen om duizenden bezoekers te laten genieten van Dutch Design. (Foto: Max Kneefel)

Pan Amsterdam

Pan Amsterdam

Vanaf 20 t/m 27 november 2022 in Amsterdam

Het is weer tijd voor inspiratie van topniveau. Van zaterdag 20 tot en met zondag 27 november vindt de 35e editie plaats van PAN Amsterdam, de eclectische kunst-, design- en antiekbeurs in de RAI Amsterdam. Deze nationale kunstbeurs PAN Amsterdam biedt een hoogwaardig en veelzijdig aanbod van meer dan 100 deelnemers die samen de kwalitatieve kunst-, design- en antiekhandelaren in Nederland vertegenwoordigen. Ook is er een aantal buitenlandse tophandelaren aanwezig.

Naarden the Art fair

NAARDEN the Art fair 

Van 26 tot 29 januari 2023 in Naarden

Het jubileum van Naarden: the Art Fair ging in 2022 helaas niet door, gelukkig vieren ze het dubbel zo groot in 2023. Tientallen internationale kunsthandelaren en galeries tonen oude, moderne en hedendaagse kunst. In 2020 trok de beurs nog 15.000 bezoekers. (Foto: Gem collection, acryl epoxy op paneel, 50x50 cm, unicum, € 675,-, Marcus Akerman)

Meer tips van Residence

Er staat natuurlijk nog veel meer op de agenda. Hier een beknopt overzicht van de events in binnen- en buitenland. 

  • Berlin Design Week 2022 (12 tot 22 mei 2022)
  • Holland Festival (3 tot 26 juni 2022)

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

INSPIRATIE

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top