Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

Tentoonstelling Rijksmuseum Vermeer.
Tentoonstelling Rijksmuseum Vermeer.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Anne Geene, Mouthaansteeg, 2023, Cyanotype, Galerie Caroline O'Breen

Anne Geene, Mouthaansteeg, 2023, Cyanotype, Galerie Caroline O'Breen

UNSEEN - WESTERGAS AMSTERDAM

Van 21 september tot en met 24 september

Unseen, de internationale toonaangevende kunstbeurs voor hedendaagse fotografie, beleeft haar elfde editie. In Westergas, het iconische Amsterdamse kunst- en cultuurdorp, exposeren 78 galeries. Er zijn 9 speciale installaties te bezichtigen en 65 uitgevers van over de hele wereld presenteren er hun fotografieboeken. Opvallend dit jaar is de versterkte balans tussen gevestigde internationale kunstenaars en opkomende talenten. Gezamenlijk staan zij garant voor een dynamische uitwisseling van ideeën en artistieke uitingen. Het overkoepelende thema voor deze elfde editie is de natuur. In aangrijpende presentaties, uitgaven en installaties vindt een verkenning plaats van de relatie tussen mens en milieu.

 

Alex Zamora - Featured

Alex Zamora - Featured

GLUE - DESIGNROUTE AMSTERDAM

Van 14 september tot en met 17 september

Onze hoofdstad staat van 14 tot en met 17 september in het teken van design. Designroute 'GLUE amsterdam connected by design' wordt voor de vierde keer georganiseerd en heeft prachtige verrassingen in petto voor de branche en liefhebbers van design.

 

Armando, Fahne, 1988, Pencil on paper, 51 x 73 cm. Fotografie: Hock Khoe.

Armando, Fahne, 1988, Pencil on paper, 51 x 73 cm. Fotografie: Hock Khoe.

BORZO GALLERY - ARMANDO

Van 9 September tot en met 21 oktober

Weinig kunstenaars zijn zo veelzijdig als Armando: schrijver, dichter, journalist, muzikant, bokser, beeldhouwer, schilder en tekenaar. Hoe bekend Armando in veel van deze disciplines ook is, hij staat nauwelijks bekend als de felle en gepassioneerde tekenaar die hij was. Tekenen is ongetwijfeld de meest directe en primaire vorm van beeldende kunst; ook de meest introverte. Dat een kunstenaar als Armando een fervent tekenaar was, is minder bekend. Hij maakte vele honderden tekeningen, waarvan een groot aantal deel uitmaakt van de collectie van het Kröller-Müller Museum. Een kleine, maar toch uitzonderlijk mooie collectie tekeningen uit zijn artistieke nalatenschap berust nog steeds bij de Armando Stichting, de stichting die zijn artistieke nalatenschap met bewonderenswaardige zorg beheert. Uit deze collectie heeft Borzo Gallery een eenmalige selectie voor deze tentoonstelling kunnen samenstellen. Er is bewust gekozen voor de tekening, een discipline in Armando's oeuvre die tot nu toe nogal over het hoofd werd gezien.

 

DUTCH DESIGN WEEK 2023 - EINDHOVEN

Van 21 oktober tot en met 29 oktober

Picture This: let’s turn the tide! Deelnemers aan Dutch Design Week 2023 presenteren nieuwe denkrichtingen en uitzonderlijke ontwerp- en verbeeldingskracht. Van 21 tot en met 29 oktober verandert designstad Eindhoven in een internationale hub bomvol vernieuwende visies en de hoognodige transities naar een betere toekomst. 

 

THONET collectie voor MODERN

THONET collectie voor MODERN

MODERN - STEDELIJK MUSEUM 

Tot en met 24 september 2023

"MODERN laat zien dat het twintigste-eeuwse modernisme, met zijn geometrische en abstracte vormen, niet uit het niets kwam maar de uitkomst is van ontwikkelingen die al in de negentiende eeuw zijn ingezet”, vertelt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. “Het Stedelijk beschikt over een belangwekkende collectie kunst en vormgeving van de negentiende eeuw, die het waard is om in het licht van de ontwikkelingen van de twintigste eeuw een goed platform te bieden."

Westergas Cultuurdorp - Zomer 23 

September 2023

Beleef de zomer in Cultuurdorp Westergas: twee tips voor een onvergetelijke dag in het Amsterdamse Cultuurdorp.
Summer Nights bij Fabrique des Lumières 

Fabrique des Lumières brengt op overrompelende wijze in beeld en geluid legendarische kunstwerken tot leven. Overdag staat het werk van surrealist Salvador Dalí en architect Antoni Gaudí centraal. In de avonduren zijn er de spectaculaire Summer Nights exposities rondom het werk van fotograaf Jimmy Nelson (tot en met 6 augustus) en symbolistische schilder Gustav Klimt (tot en met 3 september).
fabrique-lumieres.com
Sanctum Frequency Festival in de Gashouder
Tijdens een zinderende zomer is het ook de tijd om jezelf klaar te maken voor het herfst- en winterseizoen. De holistische beweeg sequentie Sanctum is ontworpen om het lichaam te versterken en de geest te verruimen en staat centraal tijdens het Sanctum Frequency Festival. Stap de zomer uitgerust uit en ga op ontdekkingsreis!

wearesanctum.com

Audrey Hepburn, Parijs 1966. Fotografie: Terry O'Neill.

Audrey Hepburn, Parijs 1966. Fotografie: Terry O'Neill.

FAMOUS by Terry O'Neill 

Van 4 februari t/m 10 september

Een overzichtstentoonstelling van de Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill (1938- 2019). FAMOUS toont meer dan 125 portretten van internationale muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen uit met name de jaren '60 en '70. Naast exclusieve colourised editions ligt de focus op klassieke zwart-wit portretten. De tentoonstelling is samengesteld rondom de thema’s film, muziek en mode, onder begeleiding van ondersteunende video’s.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar

KASTEEL DE HAAR 

September 2023

Een adellijk leven kan niet zonder personeel. Rond 1900 was het niet meer dan normaal dat er personeel in dienst was, zeker bij adellijke families. Personeel hoorde bij het leven, net als eten, drinken en slapen. En wie ook maar een beetje meetelde had tenminste twee “meiden”. Op de Haar was er ook echt sprake van downstairs (keuken, souterrain) en upstairs (bel-etage). Downstairs werd er gekookt en at het personeel. Upstairs speelde het elitaire leven zich af. Het leven van dé familie en hun gasten. Tijdens een exclusieve rondleiding langs de personeelskamers, die normaal niet open zijn voor bezoekers, ontdek je alles van het leven als personeel op De Haar. Kies bij het bestellen van je kaartje voor kasteelbezoek, incl. rondleiding. Dagelijks zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze exclusieve rondleiding.

 

Arthur Slenk - Collage

Arthur Slenk - Collage

STEDELIJK MUSEUM KAMPEN - VERKNIPT | COLLAGES EN ASSEMBLAGES VAN ARTHUR SLENK 

Van 25 maart tot en met 17 september

Arthur Slenk (Amsterdam, 1941) is altijd op zoek naar oude papierdocumenten. Hij vindt ze overal. Op een veiling, een brocantemarkt of slingerend in een hotelkamer. Dit kunnen advertenties uit 70 jaar oude kranten zijn, maar ook een doosje fotohoekjes of een notitieboekje van een timmerman, die zijn berekeningen genoteerd heeft en het illustreerde met schematische tekeningen. Handschriften van cijfers, letters, uitroeptekens en punten spreken tot Slenks verbeelding.

Cuypershuis - Conversion by Fransje Gimbrère

Van 15 april t/m 17 september

Conversion’ toont een gecureerde selectie van zowel zelf-geïnitieerde projecten als projecten in opdracht en presenteert de zich steeds verder ontwikkelende rode draad in het werk van Fransje Gimbrère, vanaf het begin: Standing Textile(s), tot heden en toekomst.

Richard Long, Nepal, 1983

Richard Long, Nepal, 1983

Rijksmuseum - Tuintentoonstelling Richard Long

Van 26 Mei tot en met 29 oktober 2023

Voor de tiende editie van de Rijksmuseumtuintentoonstelling is de Britse kunstenaar Richard Long uitgenodigd. Richard Long (1945) geldt als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars ter wereld. Zijn werk bestaat uit subtiele ingrepen in het landschap dat hij verkent tijdens wandelingen, vaak op de meest afgelegen plekken ter wereld. Long vervaardigt voor het Rijksmuseum acht werken, waarvan zes nieuwe. Met vier werken in gras keert de kunstenaar in zekere zin terug naar het begin van zijn ruim 50-jarige carrière met A line made by walking (1967). 

 

Jan Worst - Darkness Visible  (150x150cm) 2012, particuliere collectie, fotograaf Peter Tahl

The Rich Hours, 2005. Olieverf op doek, Jan Worst

Jan Worst - Darkness Visible (150x150cm) 2012, particuliere collectie, fotograaf Peter Tahl

MORE - Jan Worst 

Zomer 2023

In de zomer van 2023 wordt kunstenaar Jan Worst 70 jaar, een feestelijke aanleiding voor Museum MORE om de allereerste museale overzichtstentoonstelling van deze Nederlandse kunstenaar te presenteren. Het werk van Worst wordt gekenmerkt door complexe, schilderkunstige composities waarin vrouwen en kinderen de hoofdrol spelen. De statige interieurs waarin de figuren zich bevinden zijn rijk gedecoreerd met gobelins, boekenkasten en antieke meubels. Van dichtbij herken je de toets van de schilder, maar van veraf smelten alle elementen samen tot één – bijna fotografisch – beeld. Het zijn herkenbare voorstellingen, maar vaak met een wat ongemakkelijke, broeierige sfeer. De voorstellingen laten veel aan de verbeelding van de beschouwer over, want wat is daar eigenlijk aan de hand?

Dit staat er de komende maanden op de planning:

Reclamebureau Bijvoorkeur

Reclamebureau Bijvoorkeur

CONCERTGEBOUW ORKEST - AMSTERDAM

8 september

Het dak gaat eraf! Op vrijdag 8 september is het feestelijke openluchtconcert van het Concertgebouworkest. Het concert begint om 20.15 uur en is gratis toegankelijk. Net als eerdere jaren, toen het concertgebouworkest de start van het seizoen vierden op de Dam en in het Westerpark, presenteren ze zich nu met de Opening Night weer op een bijzondere plek in de stad. Opening Night 2023 vindt plaats op de NDSM-werf, de voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord.

Perfect Day, Mounir Raji

Perfect Day, Mounir Raji

RIJKSMUSEUM - PERFECT DAY

Van 29 september 2023 tot en met 14 januari 2024

In opdracht van het Rijksmuseum fotografeert Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Na een paar moeilijke jaren gaan toeristen en masse op zoek naar unieke ervaringen. In zijn serie onderzoekt Raji de eigenschappen van een perfecte vakantie en belicht hij tegelijkertijd het mechanisme dat achter toerisme schuilgaat. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp te onderzoeken en vast te leggen. De tentoonstelling beslaat zo’n vijftig foto’s en is vanaf 29 september in te zien in de Fotogalerij van het Rijksmuseum.

Edwin Oudshoorn - Couture Collection Botanix

Edwin Oudshoorn - Couture Collection Botanix

PALEIS SOESTDIJK - DE VROUWEN VAN SOESTDIJK 

Van 12 oktober tot en met  2023

Paleis Soestdijk dankt zijn illustere status óók aan de vrouwen die hier de afgelopen eeuwen ´s zomers maar al te graag verbleven. In de tentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’ zal het rijke verleden van dit paleis, gecombineerd met hedendaagse mode, design en ambacht, uitgebreid te zien zijn.

 

Simphiwe Ndzube, Uwela Komlambo 5, 2022. Fotografie: Marten Elder.

Simphiwe Ndzube, Uwela Komlambo 5, 2022. Fotografie: Marten Elder.

AFRICA SUPERNOVA - KUNSTHAL KADE 

Van 24 september 2023 tot en met 7 januari 2024

Kunsthal KAdE toont de collectie Afrikaanse kunst van Carla en Pieter Schulting. In de afgelopen vijf jaar hebben zij een omvangrijke verzameling aangelegd van 170 kunstwerken van 154 kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen en de Afrikaanse diaspora. In de tentoonstelling Africa Supernova wordt een dwarsdoorsnede uit de collectie getoond, die laat zien hoe divers, complex en veelbelovend de artistieke ontwikkeling van de hedendaagse Afrikaanse kunst is. aterdag 9 september opent Borzo het nieuwe seizoen met een tentoonstelling waarin werken op papier van Armando centraal staan. 

Maastricht -  De Nederlandse Dansdagen

van 29 September tot en met 5 oktober

Dit jaar strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 26e keer neer in Maastricht. Het ‘feest van de Nederlandse dans’ zal weer groots gevierd worden. In theaters, op bijzondere locaties in de stad, vanaf online podia. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde gezelschappen tot de volgende generatie choreografen, van theater tot film en events voor een jong publiek. 

Het gehele jaar te bezoeken:

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

Groote Museum  

Groote Museum  

Nu geopend in Amsterdam

Het nieuwste museum van Nederland: het Groote Museum. Je vindt het museum in het gebwou dat tussen 1850 en 1855 gebouwd werd voor de leden van het Genootschap Nature Artis Magistra.

Schoenkwartier

Schoenenkwartier

Nu geopend in Waalwijk

Op 28 juni opent het nieuwe Schoenenkwartier in het rijksmonumentale Krophollercomplex op het Raadhuisplein in Waalwijk. Te zien is een collectie designschoenen. Van de Efteling tot een schoen van Elvis Presley uit het Bata Shoe Museum. (Foto: Pulles & Pulles, Jeroen Pulles)

INSPIRATIE

Over de auteur

Roel Janssen

Back to top