Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

Foto uit de serie 'Afrique Sauvage' van Robby Bolleyn
Foto uit de serie 'Afrique Sauvage' van Robby Bolleyn

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Vanaf nu al te bezoeken:

If Life gives you Lemon, Make Lemonade, 2000 by Ines van den Kieboom

Kunstcoach Manuela Klerkx [re]Discoveries

9 december t/m 11 december

‘Wat hebben kunstenaars als de 92-jarige Ines van den Kieboom, Jacqueline de Jong en Jacqueline Peeters met elkaar gemeen? Dat ze pas laat waardering en erkenning kregen maar wel al jaren kunst maakten, door roeien en ruiten gingen, soms een tijdlang uit beeld verdwenen, maar nooit opgaven. Hun talent, passie en doorzettingsvermogen, maar ook de manier waarop ze zichzelf (her)uitvonden en (her)ontdekten, zijn de inspiratiebron voor (re)Discoveries.’ Vrijdag 9 december is de opening in Loods 6, KNSM-laan 289 in Amsterdam.

Contemporary art in een grote diversiteit

Open op 17, 18, 23 en 24 december

Kahmann Gallery en DUB Gallery presenteren samen contemporary art in een grote diversiteit in het oude bankgebouw van ABN/Amro in het centrum van Hilversum, meer dan 50 bijzondere werken.
Van vintage meubels tot beeldhouwwerken en van fine art fotografie tot wandobjecten van de meest populaire hedendaagse kunstenaars. 

 

Unfold

5 januari t/m 5 februari

SORA is de nieuwste kinetische lichtinstallatie waarbij de architecturale aard van de ruimte het publiek isoleert van natuurlijk licht. Een spectaculaire waarneming in de Gashouder in Amsterdam.

Time & Style Amsterdam Katsutoshi Mizuno 

18 november tot 18 december

Time & Style Amsterdam presenteert met trots de tentoonstelling van Japans keramiek van kunstenaar Katsutoshi Mizuno. Zijn manier van creëren omvat zorgvuldig onderzoek naar de excellente werken gemaakt door de ambachtslieden, die hun bedoelingen en historische achtergrond verbeelden, en reproduceert ze vervolgens in moderne gebruiksvoorwerpen.

Zebra by Robby Bolleyn

Galerie Persoon presenteert fotograaf Robby Bolleyn 

5 november t/m 17 december 2022 in Eersel, Brabant

Galerie Persoon presenteert een solo-expositie van de Belgische fotograaf Robby Bolleyn. De expositie 'Afrique Sauvage' toont dertig gracieuze, indringende portretten van inwoners en wilde dieren. De zwart-wit foto’s weerspiegelen het authentieke Afrika.

Fabrique des Lumières 

11 december t/m 8 januari

Fabrique des Lumières ging van start met een expositie van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Nu is fotograaf Jimmy Nelson aan de beurt met een prachtige overzichtstentoonstelling. Jimmy Nelson fotografeerde een bijna vergeten deel van de Nederlandse identiteit. 

DUB Gallery is te bezoeken vanaf 13 november.

Art & high quality 20th century unique design 

13 november 2022

In een oud bankgebouw uit 1972 In Hilversum is Rachel Dubbe een pop up gallery gestart. Met kunst en vintage design uit de jaren 60-70 uit Brazilië en Italie. Maar ook design van Nederlandse bodem zoals het stoeltje van Henk Lampe, welke ook in de collectie van Booijmans van Beuningen zit.

You Never Told Me My Name by Rob Renoult

Rob Renoult in de Bijenkorf 

Van 7 november t/m 31 december

7 november is de officiële opening van de tentoonstelling You Never Told Me My Name - CS van kunstenaar Rob Renoult, in de creatieve hub van de Bijenkorf Amsterdam: de Korf. De tentoonstelling gaat over "anders zijn". Van decoratieve patronen tot een moment in de geschiedenis dat indruk op hem heeft gemaakt, in elk van de werken combineert Renoult silhouetten met beeldelementen uit verschillende culturen tot volstrekt unieke figuren.

Biennale in Venetie

Biënnale Venetië

Vanaf nu t/m 27 november 2022 in Venetië

De Biënnale is weer losgebarsten en tot 27 november kunt u genieten van de talloze exposities die er worden gepresenteerd. Van de 213 kunstenaars uit 58 landen, wiens werken in de Arsenale en de Giardini zijn te zien, is 90 % vrouw.

Dit staat er de komende maanden op de planning:

Schoenkwartier

Kunsthal KAdE

Vanaf nu t/m 8 januari 2023

In Amersfoort draait het de komende maanden om de baksteen. Daar start namelijk op 10 september de expositie BAKSTEEN in Kunsthal KAdE. Curator Judith van Meeuwen: ‘De aantrekkingskracht van bakstenen muren zit verankerd in duizenden variaties in grootte, vorm, kleur, textuur en herhaling. Maar daarnaast is het ook de inhoudelijke gelaagdheid die het materiaal uniek maakt. Dezelfde baksteen die iemand het gevoel van veiligheid geeft kan als wapen dienen bij een opstand.’ Foto: Caroline Heinecke, Master of Things, Collection of Bricks, 2020, courtesy de kunstenaar

Naarden the Art fair

NAARDEN the Art fair 

Van 26 tot 29 januari 2023 in Naarden

Het jubileum van Naarden: the Art Fair ging in 2022 helaas niet door, gelukkig vieren ze het dubbel zo groot in 2023. Tientallen internationale kunsthandelaren en galeries tonen oude, moderne en hedendaagse kunst. In 2020 trok de beurs nog 15.000 bezoekers. (Foto: Gem collection, acryl epoxy op paneel, 50x50 cm, unicum, € 675,-, Marcus Akerman)

Het gehele jaar te bezoeken:

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Vanaf nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

Groote Museum  

Groote Museum  

Vanaf nu geopend in Amsterdam

Het nieuwste museum van Nederland: het Groote Museum. Je vindt het museum in het gebwou dat tussen 1850 en 1855 gebouwd werd voor de leden van het Genootschap Nature Artis Magistra.

Schoenkwartier

Schoenenkwartier

Vanaf nu geopend in Waalwijk

Op 28 juni opent het nieuwe Schoenenkwartier in het rijksmonumentale Krophollercomplex op het Raadhuisplein in Waalwijk. Te zien is een collectie designschoenen. Van de Efteling tot een schoen van Elvis Presley uit het Bata Shoe Museum. (Foto: Pulles & Pulles, Jeroen Pulles)

Meer tips van Residence

Er staat natuurlijk nog veel meer op de agenda. Hier een beknopt overzicht van de events in binnen- en buitenland. 

  • Oslo Design Fair 2022 (31 aug tot 2 september) in Oslo, Noorwegen
  • France Design Week (7 t/m 28 september) in Parijs, Frankrijk
  • Helsinki Design Week (8 t/m 18 september) in Helsinki, Finland
  • Vienna Design Week (16 t/m 25 september) in Wenen, Oostenrijk
  • London Design Festival (16 t/m 25 september) in Londen, Verenigd Koninkrijk

  Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

  INSPIRATIE

  Over de auteur

  Roel Janssen

  Residence.nl maakt gebruik van cookies

  Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

  Back to top