Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

The Realm of Appearances by Matthew Wong.
The Realm of Appearances by Matthew Wong.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Fotografie: Jimmy Nelson

Fotografie: Jimmy Nelson

Muzee Scheveningen - Ode aan Nederland

Van 3 april tot en met 30 juni

Met trots kondigt de Jimmy Nelson Foundation de opening aan van de tweede van vier reizende tentoonstellingen in het Muzee Scheveningen, ter ere van het rijke Nederlandse culturele erfgoed. De tentoonstelling, genaamd "Ode aan Nederland", presenteert werken uit het boek "Between the Sea and the Sky". Het hoofddoel van deze expositie is om de artistieke pracht van lokale gemeenschappen terug te brengen naar hun oorspronkelijke thuis, waardoor een gevoel van diepgewortelde trots ontstaat in het behoud van ons erfgoed.

Fotografie: ThirdEyeDesign.

Fotografie: ThirdEyeDesign.

DE KROMHOUTHAL - DESIGN ICONS

Op 6 & 7 april

Na 9 succesvolle edities, vindt Design Icons voor de 10e keer plaats, als altijd in De Kromhouthal in Amsterdam Noord. De beurs is, met 75 vintage design experts onder één dak, uniek in Nederland. Een bezoek aan Design Icons Amsterdam is duurzaam shoppen en verrast worden door unieke interieurobjecten en beroemde meubeliconen uit de 20e eeuw van namen als Jacobsen, Eames, Braakman en Panton. Maar ook betaalbaar vintage zal te vinden zijn op de stands.

Links: Julian Stips. Rechts: Wouter Stips.

Links: Julian Stips. Rechts: Wouter Stips.

ART ZAANSTAD - STIPS & STIPS

Van 9 maart tot en met 14 april

Artzaanstad is al 50 jaar een begrip op het gebied van hedendaagse beeldende kunst in heel Nederland. Artzaanstad is niet alleen een centrum voor kunstuitleen in Zaandam, maar ook een actieve galerie voor kunstenaars. Vanaf 9 maart tot en met 14 april is op het Hembrugterrein de expositie 'Stips & Stips' te zien. In deze verkooptentoonstelling tonen we werk van Wouter Stips en Julian Stips. Rond de viering van zijn 80e verjaardag exposeert Wouter samen met zijn jongste zoon Julian. Hoewel Wouter nog dagelijks actief is neemt Julian langzaamaan het stokje - symbolisch - over. 

Gert Kist - Blue Passion

Gert Kist - Blue Passion

ART VILLA GOOI - BLUE SPRING

Van 2 maart tot en met 26 mei

Met de lente in het vooruitzicht presenteert Art Villa Gooi in Hilversum van 2 maart tot en met 26 mei 2024 de expositie 'Blue Spring'. De nieuwe kunstgalerie toont een ruime en kleurrijke selectie fotografie, schilderijen, sculpturen, wandobjecten en glaskunst. De inspirerende en veelzijdige kleur blauw speelt een prominente rol. De fascinerende, eigentijdse werken met subtiele blauwe accenten zijn van gevestigde kunstenaars als Gert Kist (fotografie), Samira el Bali (abstracte schilderijen), Helene De Smet (abstracte mixed media schilderijen), Harold Aspers (portretschilderijen), Sabine Struycken (keramische sculpturen), Erik Kierkels (bronzen en glazen sculpturen), Yvonne van der Made (mixed media wandobjecten) en Fons Uytdehaag (glaskunst). De expositie wordt verrijkt met imposante, krachtige bronzen sculpturen van Joris Verdonkschot en Lothar Vigelandzoon.

Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Pictoright Amsterdam, 2023. Digitaal beeld via MoMA

Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Pictoright Amsterdam, 2023. Digitaal beeld via MoMA

VAN GOGH MUSEUM - MATTHEW WONG | VINCENT VAN GOGH: PAINTING AS A LAST RESORT

Van 1 maart tot en met 1 september

Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Matthew Wong in Europa. Het werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong (1984-2019) is stralend, kleurrijk en expressief. De tentoonstelling toont zijn unieke werk in het licht van de artistieke en persoonlijke connectie tussen Wong en Van Gogh, die hij als een van zijn grootste inspiratiebronnen zag.

Mythisch draakachtig figuur, Porzellanmanufaktur Meissen: model toegeschreven aan Johann Gottlieb Kirchner, 1730, SKD Porzellansammlung Dresden, Foto: Adrian Sauer

Mythisch draakachtig figuur, Porzellanmanufaktur Meissen: model toegeschreven aan Johann Gottlieb Kirchner, 1730, SKD Porzellansammlung Dresden, Foto: Adrian Sauer

KERAMIEKMUSEUM PRINCESSEHOF - PORSELEINKOORTS

Van 2 maart tot en met 1 september

Het Keramiekmuseum Princessehof presenteert Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour. Deze tentoonstelling schetst de ontstaansgeschiedenis van Europees porselein; een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama. Topstukken uit de wereldberoemde porseleincollecties van Dresden en Sèvres reizen speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst (en misschien wel voor het laatst) naar Nederland.

Reproduction of the Replica - Wille-Meike Brand

Reproduction of the Replica - Wille-Meike Brand

JUMP IN - CAPITAL C AMSTERDAM 

Van 26 januari tot en met 28 maart

Jump In is een groepstentoonstelling van stichting JumpstArt. Voor deze tentoonstelling heeft JumpstArt elf kunstenaars geselecteerd die aan het begin van hun carrière staan. De kunstwerken variëren van olieverf tot acrylverf op doek en van houten sculpturen tot fotografie. Alle werken hebben een prijs van minder dan € 2000, waardoor kunstaankopen toegankelijk zijn voor starters én je steunt tegelijkertijd opkomende kunstenaars. Bekijk het werk in Capital C van 26 januari tot en met 28 maart. De tentoonstelling is open voor publiek, op weekdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt je via de website aanmelden voor een gratis ticket.

HUIS MARSEILLE - DEBORAH TURBEVILLE PHOTOCOLLAGE

Van 16 maart tot en met 16 juni

In maart 2024 toont Huis Marseille het eerste grote retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar Deborah Turbeville (Stoneham, 1932-New York, 2013). De tentoonstelling bevat een grote selectie aan vintage collages, unieke werken waarvan een deel nooit eerder werd getoond. Met haar onvergelijkbare, dromerige en melancholische beelden gaf Turbeville in de jaren 1970 en 1980 een nieuwe impuls aan de (mode)fotografie.


PALEIS HET LOO - KRACHT VAN DE TROON

Tot en met 10 maart

Kracht van de troon is een tijdelijke tentoonstelling in Paleis het Loo die de betekenis van de troon laat zien met kunst en historische objecten. Van de Prinsjesdag-troon tot de IJzeren Troon uit Game of Thrones! Aan de hand van zeven thema's, vormgegeven door Maison the Faux en Dana Dijkgraaf, wordt de troon ontrafeld. Van symbool en stereotype tot persoonlijk en universeel. Maar ook verbinding en verzet komen aan bod. Dagelijks is er om 11.15 en 14.00 uur een rondleiding voor zowel volwassenen als kinderen. Op 8 december geeft Niels Coppes, conservator en samensteller van de tentoonstelling, de lezing 'Kracht van de troon' waar hij ingaat op een aantal vragen: hoe wordt een stoel een troon? Hoeveel tronen zijn er eigenlijk en gedragen ze zich allemaal gelijk?

Memories, 2023 - Ilona Langbroek

Memories, 2023 - Ilona Langbroek

BILDHALLE - REMEMBRANCE BY ILONA LANGBROEK

Vanaf 8 december 2023

Bildhalle Amsterdam presenteert de tweede solotentoonstelling Remembrance, waarin de nieuwste kunstwerken van Ilona Langbroek uit haar doorlopende serie Silent Loss in première gaan. Langbroek streeft ernaar tijdloze foto‘s te maken die de beperkingen van de tijd overstijgen en de betoverende allure van vervlogen tijden benutten. Op 8 december is van 18.00 tot 21.00 de opening en zal de fotograaf zelf aanwezig zijn.

Gert Kist - Loving You

Gert Kist - Loving You

ART VILLA GOOI - WINTER EXTRAVAGANZA 

Van 6 november 2023 tot en met 25 februari 2024

In Hilversum is onlangs een nieuwe kunstgalerie geopend: Art Villa Gooi. De exclusieve galerie is gevestigd in een monumentale, elegante kantoorvilla uit 1903 en vertegenwoordigt met name Nederlandse hedendaagse kunstenaars. De eerste expositie 'Winter Extravaganza' toont een ruime en kleurrijke selectie fotografie, schilderijen, sculpturen, wandwerken, kostuumobjecten en glaskunst.

H.P. Berlage, ontwerptekening voor een tafelcouvert met schepwerk, 1912.

H.P. Berlage, ontwerptekening voor een tafelcouvert met schepwerk, 1912.

ZILVERMUSEUM SCHOONHOVEN - AAN TAFEL MET HELENE KRÖLLER MÜLLER

Van 12 oktober 2023 tot en met 2 juni 2024

Helene Kröller-Müller is bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst. Haar uitgesproken smaak en markante persoonlijkheid zijn van grote invloed op de ontwikkeling van kunst aan het begin van de 20e eeuw. Bij de expositie ‘Aan tafel met Helene Kröller-Müller’, maak je kennis met Helene als opdrachtgeefster voor tafelzilver. Gecharmeerd van de eerdere ontwerpen voor gebouwen van de architecten Berlage en Van de Velde besluit ze ook met hen samen te werken voor haar tafelzilver. Uit deze samenwerking komen drie unieke ontwerpen voort.

'Lucid Look 2' van Iris Van Herpen. Fotografie: Morgan O'Donovan.

'Lucid Look 2' van Iris Van Herpen. Fotografie: Morgan O'Donovan.

TEXTIELMUSEUM - IS IT ALIVE?

Van 14 oktober 2023 tot en met 7 april 2024

In ‘Is it alive?’ komt het allemaal samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd op het leven zelf. Centraal staat I am Storm van kunstenaarsduo DRIFT (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta). De nieuwe en nooit eerder getoonde installatie bestaat uit een twintigtal levensgrote sprieten die wuiven op een denkbeeldige wind. Daarnaast beleef je onder andere de unieke ‘levende architectuur’ van kunstenaar en architect Philip Beesley/Living Architecture Systems Group (LASG), een geactiveerde look van modeontwerper Iris van Herpen, twee interactieve werken van Bart Hess en uitgebreid werk van Tanja Smeets. In de tentoonstelling nemen we je ook mee in het maakproces, waaruit duidelijk wordt dat kunstenaars soms uitvinders zijn en innovatie kunnen aanjagen.

Yayoi Kusama

Yayoi Kusama

STEDELIJK MUSEUM SCHIEDAM - YAYOI KUSAMA

Van 23 September 2023 tot en met 25 februari 2024

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert een tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Te zien zijn de werken die ze maakte tijdens verschillende periodes waarin ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto’s die in Nederland van Kusama zijn gemaakt. Het is zeer uitzonderlijk dat het onbekende en zeer kwetsbare werk uit de vroege jaren van Kusama nu samen te zien is. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.

Dit staat er de komende maanden op de planning:

HET LEIDSE MUSEUM DE LAKENHAL - REMBRANDTS VIER ZINTUIGEN

Van 20 januari tot en met 16 juni 2024

Het Leidse Museum De Lakenhal, geopend op 1 mei 1874, viert in 2024 zijn 150-jarig bestaan. Kick-off van deze viering is de presentatie van Rembrandts vier zintuigen — zijn eerste schilderijen. Rembrandt maakt deze reeks, zijn vroegst bekende werk, als hij rond de 18 jaar oud is en in Leiden woont. De presentatie bestaat, naast De brillenverkoper (het Zicht) uit de eigen collectie, uit drie werken van The Leiden Collection, New York: De operatie(het Gevoel), De drie zangers (het Gehoor) en De flauwgevallen patiënt (de Reuk). Het vijfde zintuig, de Smaak, ontbreekt. Dit werk is tot nu toe spoorloos. Samen zijn de vier schilderijen 150 dagen in het museum te zien.

Het gehele jaar te bezoeken:

Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)

Squares, Pearls - Sabine, Erwin Olaf (1986)

GRONINGER MUSEUM - ERWIN OLAF

Vanaf 10 oktober 2023

Vanaf 10 oktober 2023 is in de vaste collectie van het Groninger Museum een aantal foto’s van fotograaf Erwin Olaf te zien. Olaf overleed op 20 september op 64-jarige leeftijd. Het Groninger Museum is in het bezit van een groot aantal werken van Erwin Olaf. Deze expositie is een greep uit die collectie: 11 foto’s uit de series Blacks (1990), After Rodin (2016) en Chessmen (1987-1988). 

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top