Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

Tentoonstelling Rijksmuseum Vermeer.
Tentoonstelling Rijksmuseum Vermeer.

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Only the eye sees blue - Natacha Mankowski

Only the eye sees blue - Natacha Mankowski

GALERIE FLEUR & WOUTER - MILOS, NATACHA MANKOWSKI

Van 20 Mei tot en met 18 juni

Galerie Fleur & Wouter viert haar samenwerking met GoMulan Gallery met alweer de vierde editie van de Van Ostade Biënnale. We laten een solotentoonstelling zien met werk van Natacha Mankowski (Parijs, 1986). De kunstenaar volgde een opleiding aan de École Spéciale d’Architecture in Parijs en werkte als architect naast Jean Nouvel en Vito Acconci voordat ze zich toelegde op de schilderkunst. Haar architecturale achtergrond klinkt nog steeds sterk door in haar schilderijen. Mankowski trotseert de grenzen tussen verschillende artistieke disciplines en haar werk wordt gekenmerkt door een uitbundig gebruik van de impasto-techniek en het gebruik van haar zelfgemaakte oliepastels. Deze maakt ze van de materialen die ze verzamelt op de plaatsen waar ze onderzoek naar doet. 

De opening is op 20 mei, van 15.00 - 19.00 uur. De tentoonstelling loopt tot en met 18 juni.

DE HALLEN STUDIO'S - THE FAMILY CIRCLE 

24 & 25 juni

Na 5 jaar succesvol familie evenementen te hebben georganiseerd in Duitsland en Oostenrijk organiseert The Family Circle de eerste Nederlandse editie. Met 50 workshops en DIY stands voor alle leeftijden wordt het festival een leuk weekend voor de hele familie. Ouders kunnen genieten van een drankje, samen met de kinderen een workshop volgen, een kijkje nemen bij meer dan 40 geweldige merken en inspiratie opdoen voor kleding, accessoires, interieur, beauty, crafts, lifestyle, food en travel. Op 24 en 25 juni wordt De Hallen Studio's omgetoverd tot een magisch wonderland met bloemen, muziek en momenten om nooit te vergeten.

Dennis Rudolph, Tears of Hermes olieverf op canvas 2021. Fotografie: Gert Jan van Rooij.

Dennis Rudolph, Tears of Hermes olieverf op canvas 2021. Fotografie: Gert Jan van Rooij.

Coda Museum - Behind the screens - 50 jaar computerkunst

Van 22 januari tot en met 4 juni 2023

Online, interactief en eindeloos veel enen en nullen in algoritmes en coderingen; digitale kunst neemt in al haar vormen en uitvoeringen een steeds grotere plek in. En dat niet alleen. De groei en ontwikkelingen op het gebied van digitale kunst dwingen ons ook om na te denken over de definitie en betekenis van begrippen als ‘uniek’ en ‘authentiek’. De groepstentoonstelling Behind the screens – 50 jaar computerkunst geeft met ruim 50 werken van 29 kunstenaars een beeld van de verschillende vormen van digitale kunst en de ontwikkelingen vanaf de jaren zeventig tot heden.

Audrey Hepburn, Parijs 1966. Fotografie: Terry O'Neill.

Audrey Hepburn, Parijs 1966. Fotografie: Terry O'Neill.

FAMOUS by Terry O'Neill 

Van 4 februari t/m 10 september

Een overzichtstentoonstelling van de Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill (1938- 2019). FAMOUS toont meer dan 125 portretten van internationale muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen uit met name de jaren '60 en '70. Naast exclusieve colourised editions ligt de focus op klassieke zwart-wit portretten. De tentoonstelling is samengesteld rondom de thema’s film, muziek en mode, onder begeleiding van ondersteunende video’s.

Meisje met de Parel. Opening Night.

RIJKSMUSEUM -VERMEER

van 10 februari t/m 4 juni

Voor het eerst in zijn geschiedenis organiseert het Rijksmuseum een tentoonstelling over de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. Met 28 schilderijen vanuit de hele wereld is het de grootste Vermeertentoonstelling ooit. In aanloop naar de tentoonstelling wordt kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek gedaan naar het leven en kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen.  

Portret van Thérèsia Ansingh, Thérèse Schwartze, ca. 1907-18.

RIJKSMUSEUM TOONT VIER EEUWEN VROUWELIJKE KUNSTENAARS

3 december t/m 5 juni

Vrouwen op papier, een presentatie over vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de kunstgeschiedenis. In vijf zalen verspreid over het museum is een selectie van vrouwelijke kunstenaars uit de Rijksmuseumcollectie bijeengebracht. Met tekeningen, prenten en foto's van onder meer Gesina ter Borch, Berthe Morisot, Käthe Kollwitz en Julia Margaret Cameron. Ook zijn er recente aanwinsten te zien van Cornelia de Rijck en Thérèse Schwartze.

RTXP 

Vanaf 19 januari 2023

In het pand van de voormalige jongensschool in de Pijp is vanaf 19 januari de tentoonstelling RTXP (Art Experience) te bezichtigen, 50 iconische studies op ware grootte. Door te werken met nageschilderde olieverfstudies door onder meer Nard Kwast, kan publiek kennismaken met werk van Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Degas, Renoir, Mondriaan en vele anderen.

 

Cuypershuis - Conversion by Fransje Gimbrère

Van 15 april t/m 17 september

Conversion’ toont een gecureerde selectie van zowel zelf-geïnitieerde projecten als projecten in opdracht en presenteert de zich steeds verder ontwikkelende rode draad in het werk van Fransje Gimbrère, vanaf het begin: Standing Textile(s), tot heden en toekomst.

Richard Long, Nepal, 1983

Richard Long, Nepal, 1983

Rijksmuseum - Tuintentoonstelling Richard Long

Van 26 Mei tot en met 29 oktober 2023

Voor de tiende editie van de Rijksmuseumtuintentoonstelling is de Britse kunstenaar Richard Long uitgenodigd. Richard Long (1945) geldt als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars ter wereld. Zijn werk bestaat uit subtiele ingrepen in het landschap dat hij verkent tijdens wandelingen, vaak op de meest afgelegen plekken ter wereld. Long vervaardigt voor het Rijksmuseum acht werken, waarvan zes nieuwe. Met vier werken in gras keert de kunstenaar in zekere zin terug naar het begin van zijn ruim 50-jarige carrière met A line made by walking (1967). 

 

Kraag. Fotografie: Ursula van de Bunte.

Kraag. Fotografie: Ursula van de Bunte.

Kasteel te Geldrop - De Honderd van Rooyackers 

Van 7 mei t/m 27 juni

De serie DE HONDERD VAN ROOYACKERS, is vanaf 7 mei te zien in Kasteel te Geldrop. Het is een fotoserie van fotografe Ursula van de Bunte. Ursula is de vrouw van Paul Rooyackers, haar muze en model. In de serie worden klassiek, fotografische interpretaties afgewisseld met ironisch bedoelde visies of soms met een knipoog naar iconische schilderijen.

Julie Haverkamp. Fotografie: Summerymedia.

Julie Haverkamp. Fotografie: Summerymedia.

De Hallen Studio's - NockNock Art Fair

Van 1 t/m 4 juni

Dompel jezelf onder in een Art Experience met muziek, drankjes, art shows, de nieuwste fashion designs & kunst op de catwalk. Op ruim 800 vierkante meter zullen de geselecteerde kunstenaars binnen verschillende vakgebieden hun werk presenteren. De oprichters Anne Rose Cornelisse en Ciel ter Velde willen kunst toegankelijk maken voor jong & oud. Je krijgt de kans om direct met de kunstenaar in gesprek te gaan want tijdens Fair is het voor een kunstenaar enkel mogelijk om kunst te exposeren als zij zelf aanwezig zijn.

 

Dit staat er de komende maanden op de planning:

Maastricht -  De Nederlandse Dansdagen

van 29 September tot en met 5 oktober

Dit jaar strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 26e keer neer in Maastricht. Het ‘feest van de Nederlandse dans’ zal weer groots gevierd worden. In theaters, op bijzondere locaties in de stad, vanaf online podia. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde gezelschappen tot de volgende generatie choreografen, van theater tot film en events voor een jong publiek. 

Jan Worst - Darkness Visible  (150x150cm) 2012, particuliere collectie, fotograaf Peter Tahl

The Rich Hours, 2005. Olieverf op doek, Jan Worst

Jan Worst - Darkness Visible (150x150cm) 2012, particuliere collectie, fotograaf Peter Tahl

MORE - Jan Worst 

Zomer 2023

In de zomer van 2023 wordt kunstenaar Jan Worst 70 jaar, een feestelijke aanleiding voor Museum MORE om de allereerste museale overzichtstentoonstelling van deze Nederlandse kunstenaar te presenteren. Het werk van Worst wordt gekenmerkt door complexe, schilderkunstige composities waarin vrouwen en kinderen de hoofdrol spelen. De statige interieurs waarin de figuren zich bevinden zijn rijk gedecoreerd met gobelins, boekenkasten en antieke meubels. Van dichtbij herken je de toets van de schilder, maar van veraf smelten alle elementen samen tot één – bijna fotografisch – beeld. Het zijn herkenbare voorstellingen, maar vaak met een wat ongemakkelijke, broeierige sfeer. De voorstellingen laten veel aan de verbeelding van de beschouwer over, want wat is daar eigenlijk aan de hand?

Het gehele jaar te bezoeken:

Teylers Museum Haarlem 

Teylers Museum Haarlem 

Vanaf nu te bezoeken in Haarlem

In december is de nieuwste vleugel van Teylers Museum in Haarlem geopend: Pieter Teylers Huis. Rosan Scheres van studio History by Design was als kleuronderzoeker en interieurontwerper nauw betrokken bij het nieuwe pronkstuk van het museum. ‘Ik kwam in sommige kamers 25 historische verflagen tegen', vertelt ze in een interview met Residence. Het nieuwe Huis is vanaf nu te bezoeken. (Foto: Johan Nieuwenhuize) 

Groote Museum  

Groote Museum  

Vanaf nu geopend in Amsterdam

Het nieuwste museum van Nederland: het Groote Museum. Je vindt het museum in het gebwou dat tussen 1850 en 1855 gebouwd werd voor de leden van het Genootschap Nature Artis Magistra.

Schoenkwartier

Schoenenkwartier

Vanaf nu geopend in Waalwijk

Op 28 juni opent het nieuwe Schoenenkwartier in het rijksmonumentale Krophollercomplex op het Raadhuisplein in Waalwijk. Te zien is een collectie designschoenen. Van de Efteling tot een schoen van Elvis Presley uit het Bata Shoe Museum. (Foto: Pulles & Pulles, Jeroen Pulles)

Cecilia Paredes Courtesy Echo

Cecilia Paredes Courtesy Echo

WESTERGASFABRIEK AMSTERDAM - UNSEEN

Van 21 september tot en met 24 september

Unseen is een kunstbeurs, gehouden in de Westergasfabriek, gewijd aan de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie. De wereld van de fotografie ontwikkelt zich razendsnel. Hedendaagse fotografie biedt onverwachte perspectieven en komt voort uit verschillende achtergronden. We zien fotografen het medium op innovatieve, intelligente, inspirerende en provocerende manieren gebruiken. 

 

INSPIRATIE

Over de auteur

Roel Janssen

Back to top