Overslaan en ga direct naar de inhoud

Fondation Louis Vuitton presenteert Spring exhibition 2023 "Painting 4 Hands"

OP OP door Jean-Michel Basquiat & Andy Warhol, 1984-1985.
OP OP door Jean-Michel Basquiat & Andy Warhol, 1984-1985.

De Fondation Louis Vuitton presenteerde in 2018 de tentoonstelling "Jean-Michel Basquiat". Nu, 5 jaar later, zet de Fondation haar verkenning van het werk van Jean-Michel Basquiat voort, maar deze keer wordt de legendarische samenwerking met Andy Warhol gepresenteerd.

Andy would start one (painting) and put something very recognizable on it, or a product logo, and I would sort of deface it. Then I would try to get him to work some more on it, I would try to get him to do at least two things” - Jean Michel Basquiat.

“I drew it first and then I painted it like Jean-Michel. I think those paintings we’re doing together are better when you can’t tell who did which parts” - Andy Warhol.

De tentoonstelling toont de dialoog tussen beiden kunstenaars. Waarin stijlen en vormen van cruciale onderwerpen worden behandelt, zoals de integratie van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap in Noord-Amerika. Tussen 1984 en 1985 creëerden Jean-Michel Basquiat (1960-1988) en Andy Warhol (1928-1987) samen ongeveer 160 schilderijen "à quatre mains". Keith Haring (1958-1990), die getuige was van hun vriendschap, beschreef de samenwerking als "een gesprek dat plaatsvindt door middel van schilderen, in plaats van woorden".

Michael Halsband, Andy Warhol and Jean-Michel Basquiat #143 New York City, July 10, 1985
Michael Halsband, Andy Warhol and Jean-Michel Basquiat #143 New York City, July 10, 1985

De tentoonstelling, bestaande uit meer dan 80 schilderijen, is samengesteld door Dieter Buchhart en Anna Karina Hofbauer, in samenwerking met Olivier Michelon, curator bij de Fondation Louis Vuitton. Er zullen ook individuele werken van elk te zien zijn.

Om de energie van de New Yorkse kunstscène van de jaren tachtig op te roepen worden er ook werken getoond van andere grote kunstenaars zoals Keith Haring, Jenny Holzer en Kenny Scharf. De kunstwerken worden afgewisseld met foto's, waaronder de beroemde fotoserie 'Boxing Gloves' van Michael Halsband, gemaakt voor het affiche van de Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol-tentoonstelling in 1985.

Collaboration No 19 door Jean-Michel Basquiat & Andy Warhol, 1984-1985.
Collaboration No 19 door Jean-Michel Basquiat & Andy Warhol, 1984-1985.

Basquiat bewonderde Warhol als een ervaren, belangrijke persoonlijkheid uit de kunstwereld, de pionier van een nieuwe taal en van een baanbrekende relatie met de popcultuur. Warhol vond op zijn beurt in Basquiat een hernieuwde belangstelling voor schilderkunst. Dankzij hem vond hij zijn weg terug naar handmatig schilderen op grote schaal. De onderwerpen van Warhol (kranten, logo's van General Electric, Paramount en de Olympische Spelen) dienen als basis voor een hele reeks kunstwerken die de tentoonstelling zullen accentueren.

699 door Jean-Michel Basquiat & Andy Warhol, 1985.
699 door Jean-Michel Basquiat & Andy Warhol, 1985.

De tentoonstelling is van 5 april tot 28 augustus 2023 te bezoeken in Fondation Louis Vuitton. Voor meer informatie of reserveringen ga naar fondationlouisvuitton.fr

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top