Overslaan en ga direct naar de inhoud

CODA presenteert: Behind the screens, 50 jaar computerkunst

Dennis Rudolph, Tears of Hermes olieverf op canvas 2021. Fotografie: Gert Jan van Rooij.
Dennis Rudolph, Tears of Hermes olieverf op canvas 2021. Fotografie: Gert Jan van Rooij.

Behind the screens - 50 jaar computerkunst vertelt het verhaal van de digitale kunst met het tonen van 50 werken van 29 kunstenaars. Van de jaren 70 tot nu. Allemaal in verschillende vormen en uitvoeringen, online, interactief en eindeloos veel enen en nullen in algoritmes en coderingen.

De oorsprong van de digitale kunst ligt in de wiskunde en informatica. Pioniers als Manfred Mohr en Vera Molnár passen vanaf de jaren zestig de nieuwste wetenschappelijke technieken toe om hun werk te realiseren. De algoritmes van enen en nullen die zij invoeren in een computer, resulteren in tekeningen die uitgevoerd werden door een pen: de plotter tekening. Met deze techniek ontstaat ook een nieuwe vormentaal die als tegenhanger van de psychedelische kunst uit eind jaren zestig beschouwd kan worden. Als de computer in de jaren ’80 de huiskamer in komt, gaan ook de ontwikkelingen op het gebied van digitale kunst snel. Met de opkomst van internet in de jaren negentig nemen de ontwikkelingen een vlucht en lopen Nederlandse kunstenaars voorop. Tot op de dag van vandaag worden traditionele ambachten in toenemende mate met digitale technieken gecombineerd. Dergelijke kunstvormen – van plotter tekeningen, wandtapijten en websites tot video’s, software en muurschilderingen – kun je zien tijdens Behind the screens - 50 jaar computerkunst.

Behind The Screens - 50 jaar computerkunst.
Behind The Screens - 50 jaar computerkunst.

Een groot deel van de kunstwerken in deze tentoonstelling is afkomstig uit een particuliere collectie uit Apeldoorn die een aantal iconische kunstwerken omvat en een beeld geeft van de ontwikkeling van digitale kunst. Behind the screens in CODA Museum Apeldoorn is te zien van 22 januari tot en met 4 juni 2023.

Meer lezen? www.coda-apeldoorn.nl/computerkunst

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CODA.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top