Overslaan en ga direct naar de inhoud

Meesters in het ambacht van wandbespanning

Fotografie: Ambroise Tézenas.
Fotografie: Ambroise Tézenas.

In een tijd waar kunstmatige intelligentie een belangrijke rol krijgt, verlangen we soms erg naar ambacht en traditie. Doornebal Interieurs onderscheidt zich als een meester in het eeuwenoude ambacht van wandbespanning. Met oog voor detail wordt de authentieke techniek gecombineerd met moderne interieurs.

Wandbespanning, een eeuwenoud ambacht, is een techniek welke vroeger veel werd ingezet om muren te verfraaien en te isoleren. Hoewel het nu minder gebruikelijk is, blijft het een kenmerk van historische gebouwen en monumenten. Wat ooit een essentieel element voor geluidsabsorptie en bescherming was, evolueert nu naar een puur decoratieve functie.

Als één van de weinige bedrijven in Nederland beheerst Doornebal Interieurs nog steeds de authentieke techniek die wandbespanning vergt. Niet de minste monumenten zijn al onder handen genomen door het bedrijf zoals Paleis Soestdijk. Textielspecialist Klaas Prosman, partner van de achterkleindochter van Rijk Doornebal, werkt al sinds 1978 in het bedrijf. Hij vertelt in de uitgave: ‘Een iconisch monument in transitie' over de renovatie van Paleis Soestdijk: "Het ambacht straalt ervan af en is ronduit indrukwekkend. Het aanbrengen van de wandbespanning begint met het spannen van linnen op rachelwerk, zoals wij de tengels noemen. Vervolgens wordt dit ‘ingewassen’ met velletjes graupapier. Daaroverheen is een moltonlaag aangebracht en ten slotte deze prachtig geweven zijde als toplaag. De huidige bespanning is overigens niet de originele uit de tijd van Willem en Anna Paulowna, maar is pas zo’n vijftig jaar oud. De meubels zijn voorzien van hetzelfde type zijden stof, in prachtig dieprood en op ambachtelijke wijze gestoffeerd, met veren op singelband, afgewerkt met jute en paardenhaar waarover vervolgens de zijde komt.”

Wat Doornebal Interieurs onderscheidt, is niet alleen hun beheersing van de traditionele techniek, maar ook hun vermogen om deze aan te passen aan moderne interieurs. Door het combineren van ambacht met eigentijdse ontwerpprincipes, creëren ze wandbespanningen die zowel klassiek als eigentijds zijn. doornebal.nl

Over de auteur

Redactie

Back to top