Overslaan en ga direct naar de inhoud

Van klassieke muziek tot werk van Florentijn Hofman: 5 x tips voor jouw bezoek aan Floriade Almere

Floriade is t/m 9 oktober te bezoeken in Almere.
Floriade is t/m 9 oktober te bezoeken in Almere.

Nog ruim een maand kun je genieten van Floriade Expo 2022 in Almere. Genoeg te zien tijdens de internationale wereldtuinbouwtentoonstelling die slechts één keer in de 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Op zoek naar hotspots voor jouw bezoek? Wij geven 5 tips.

Growing Green Cities is het thema van Floriade Expo 2022. Tijdens deze internationale expositie worden oplossingen gepresenteerd om steden groener, gezonder en leuker te maken. Iets dat anno 2022 maar wat belangrijk is. Helemaal omdat steeds meer mensen in steden wonen.

1. Bewonder de kunstwerken van Florentijn Hofman
Kunstenaar Florentijn Hofman gooit hoge ogen met zijn reusachtige kunstwerken. Zo kreeg hij wereldwijde bekendheid met de Rubber Duck, een uitvergrote gele badeend dat rond de hele wereld in rivieren heeft gebadderd. Voor Floriade maakte hij Beehold: twee reusachtige figuren, bedekt met 10.000 bijen. Hij maakte het als statement over de mens-natuur verhouding die niet in balans is. Ook wil hij duidelijk maken hoe belangrijk de bij in ons leven is: ‘Pas als je van dichtbij kijkt, zie je dat de gestaltes – of wellicht alleen hun huid – geheel uit bijen bestaan. Die dubbelheid weerspiegelt onze beperkte kijk op de wereld: zelfs bij het aanschouwen van duizenden bijen, herkennen we daar nog steeds in eerste instantie onze eigen mensensoort in.’ Om het kunstwerk van Hofman te zien hoef je overigens niet ver te zoeken, vanaf de entree steekt het 12 meter hoge kunstwerk boven de verschillende paviljoens uit. Wel zoeken is het naar de bijen koningin: daar is er maar één van en die is goed verstopt. Kun jij haar vinden?

Midden op het park van Floriade vind je het werk van Florentijn Hofman. Foto: Fotolinie.
Midden op het park van Floriade vind je het werk van Florentijn Hofman. Foto: Fotolinie.

2. Kom tot rust bij installaties van Studio Pointer
Studio Pointer is een kunstenaarscollectief van Asya Sukhorukova en Jakob Schlötter. Samen maken ze technologische kunstinstallaties waarin interactiviteit en nieuwe technologische experimenten het uitgangspunt zijn. Voor Floriade Expo 2022 hebben ze de meditatieve ruimte Tranquility Machine gemaakt. Lokale weergegevens worden daar in tastbaar bewegend geluid omgezet. Wat je je daarbij moet voorstellen? Je neemt plaats op één van de drie stoelen en geïnstrueerd door het weerstation dat op het dak van de as bevestigd is, wordt ultrasonic geluid beïnvloed terwijl het door de kas heen dwaalt, weerkaatsend op een stalen constructie in het midden van de ruimte. Iets dat je moet ervaren dus.

Foto: Fotolinie.
Foto: Fotolinie.

3. Will Beckers is terug bij Floriade
Bezoek gebracht aan de Expo in Venlo? Grote kans dat je dan een kunstwerk van Will Beckers hebt gezien. Hij bouwde daar namelijk een klein dorp van indrukwekkende boomhutten, waar kunst, natuur, ecologie en educatie samenkwamen. Voor Floriade in Almere heeft Beckers opnieuw installaties gemaakt. De kunstwerken van Will Beckers laten een dialoog en de relatie tussen cultuur, natuur en milieu zien. Zo maakte hij de Wensboom. Die boom was al te zien in Venlo, waar prinsesjes Alexia, Ariana en Amalia tien jaar geleden hun wens voor de natuur hebben gedaan. De wens is dat zij die wensen nu vernieuwen voor de komende jaren. Je vindt het werk van Beckers op Utopia Island, waar je ook een gratis rondleiding met een gids van ongeveer een uur kunt maken.

Will Beckers is terug bij Floriade.
Will Beckers is terug bij Floriade.
De wensboom van Will Beckers.
De wensboom van Will Beckers.

4. Breng een bezoek aan het nieuwste kunstmuseum van Almere: M.
Tijdens Floriade Expo 2022 wordt het eerste kunstmuseum van Almere gepresenteerd. M. Het is het werk van Denise de Boer, oud-zakelijk directeur van het Frans Hals Museum. ‘Met ons tijdelijke museum zitten we middenin het gebied van de expo. Een gebied dat uiteindelijk een woonwijk wordt’, vertelde ze eerder al. ‘Het museum komt op een nog te bepalen, andere locatie. In het kunstmuseum zijn in de twee zalen steeds verschillende tentoonstellingen van immersieve kunst te zien.’

Een van de zalen bij kunstmuseum M.
Een van de zalen bij kunstmuseum M.

5. Klassieke muziek bij Floriade
Je verwacht het misschien niet, maar ook voor klassieke muziek is aandacht tijdens de expositie. Er zijn nog zes klapstukken van klassieke concerten op zondag te zien, tot het eind van de Expo op 9 oktober 2022. De concerten zijn zonder extra betaling, vrij te bezoeken tijdens een groen dagje bij Floriade.   

Hierbij een overzicht van optredens:

  • 4 september: Metropole Orkest Cellos om 11.30 uur
  • 11 september: Black Pencil om 11.30 uur
  • 18 september: Hexagon om 11.30 uur
  • 25 september: Hannes Minnaar om 11.30 uur
  • 2 oktober: Dominique Vleeshouwers om 11.30 uur
  • 9 oktober: Koninklijke Militaire Kapel om 11.30 uur

Floriade is nog maar tot en met 9 oktober geopend, dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur. Kijk hier voor kaarten.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Roel Janssen

Back to top