Overslaan en ga direct naar de inhoud

Compact wonen: de meest gemaakte fouten


Tegenwoordig draait het om urban living: compact wonen in de stad. We tonen prachtige voorbeelden van succesvolle interieurs op weinig vierkante meters. Immers, als gevolg van urbanisatie is dit voor steeds meer mensen de realiteit. Een kleine ruimte kan lastig zijn om in te richten, iedere vierkante meter is heilig en moet optimaal benut worden. Waar we meestal tips geven, laten we nu zien wat je beter níet kunt doen bij het inrichten van een kleine ruimte.

1. Niet alle ruimte benutten


Wees creatief met opslag en opbergsystemen om zo iedere bruikbare vierkante meter te benutten. Ga de hoogte in met kasten tot aan het plafond, planken aan de wand, een uitschuifbare eettafel en meubels met extra opslagruimte.

2. Onderschatten van natuurlijk licht


Natuurlijk licht is je beste vriend, vooral in een kleine ruimte. Blokkeer het zonlicht niet met te donkere of zware raambekleding. Weinig ramen? Gebruik lichte kleuren of voeg spiegels toe om het licht dat wel binnenkomt te vermenigvuldigen.

3. Verkeerde maten gebruiken


Accepteer dat je een kleine ruimte hebt en onthoud: stijl is veel belangrijker dan de grootte van je woning. Geen ruimte voor een salontafel? Zet die dan gewoon niet neer, de ruimte zal alleen maar krapper ogen. In plaats daarvan kies je voor een of meerdere kleine bijzettafels. Als er geen plek is voor een tv-meubel, hang de tv dan bijvoorbeeld met een beugel aan de muur of verwerk hem in een boekenkast.

4. Verschillende stijlen per ruimte


Als je meerdere kleine ruimtes hebt in je woning, trek dan een stijl door en verbind zo de verschillende ruimtes. Door dat de ruimtes naadloos in elkaar overvloeien, lijken de kamers een geheel in plaats van kleine losse hokjes.

5. Geen spiegels toevoegen


Supersize je interieur met spiegels. Ze weerkaatsen niet alleen zonlicht, maar door reflectie verdubbelt de ruimte optisch waardoor je ruimte groter lijkt.

6. Hamsteren


Hoeveel handige opbergmogelijkheden je ook hebt, de ruimte blijft beperkt. Daarom: less is more. Maak een zorgvuldige selectie van de persoonlijke schatten die je wilt houden en doe de rest de deur uit. Veel rommel en onnodige spullen oogt onrustig, kies daarom liever voor een aantal mooie eyecatchers in je interieur en koester die.

7. De veilige weg kiezen


Een kleine ruimte hoeft geen saaie ruimte te zijn. Gebruik grootschalige patronen of behang in een kleur of motief dat zorgt voor connectie met de andere ruimtes. Ook transparante en open meubels zorgen voor een speels effect en creëren ruimte.

Bronnen:
1. Bibliotheekladder in interieur 2. Compacte slaap- en woonkamer in een 3. Amsterdams loft 4. Grote planten als eyecatcher in je interieur 5. Appartement in Stockholm 6. Victoriaans loft 7. Zwevende scheidingswand 8. Compacte woning 9. Spiegelwand 10. Interieur van Nina Dobrev
11. Stalen deuren met glas in Denemarken
12. Mansfield etagere 13. Geometrische kamerverdeler 14. Interieur van Stephanie Gundelach

Meer over dit onderwerp:


De kunst van klein wonen
Inrichten klein appartement
Klein appartement met veel karakter

Back to top