Overslaan en ga direct naar de inhoud

Familiehuis vol contrasten


‘Beiroet is een stad vol tegenstellingen, en daardoor heel interessant’, zegt de Libanese bankierster Raya Raphaël. Datzelfde geldt voor het huis, dat ze bewoont met haar man en hun twee kinderen. Je bereikt de voorzijde via een stijlvolle trap met 125 treden, waar twee keer per jaar exposities plaatsvinden.

5 x overnachten in UNESCO erfgoed >>

Renovatie met gevoel


Het huis dateert uit circa 1910. Tijdens de Burgeroorlog (1975 – 1990) liep het huis aanzienlijke schade op. Architect Raëd Abillama werd ingeschakeld voor de renovatie. Hij ontwierp onder meer het Beirut Art Center en diverse winkels voor modelabel Joseph, inclusief de flagshipstore op Madison Avenue. ‘Raëd werkt met veel gevoel en aandacht voor detail’, zegt Raya enthousiast.

Familie als middelpunt


Het huis wordt opgewaardeerd met een kroonlijst, stenen raamkozijnen en een marmeren balkon. Binnen blijft de indeling grotendeels gelijk: centraal ligt de traditionele zitkamer of diwan, met kleinere kamers omringd. ‘In het Midden-Oosten is familie erg belangrijk’, vertelt Raya.‘Waar je ook naartoe gaat, je komt altijd langs het middelpunt van het huis.’ Buiten, een belangrijke ruimte gezien het weer in Beiroet, wordt een 19e-eeuws fontein uit Damascus geplaatst en een dakterras gecreëerd met een zwembad en pergola.

Elegante mix


Het interieur is qua architectuur zo eenvoudig mogelijk gebleven. Lambriseringen en deuren zijn verhoogd om ze in verhouding te brengen met de hoge plafonds, de detaillering is bewust sober. De inrichting is een elegante mix van vintage designstukken en modern design. Op de begane grond ligt de meest intrigerende ruimte, met een werk van de Libanese kunstenaar Walid Raad. Hij creëerde een trompe-l’oeil gebaseerd op de collectie van de Libanese kunstenaar Nabil Nahas, de oom van Raya’s echtgenoot.
Dit interieur verscheen in Residence 4. Fotografie: Stephan Julliard, tekst: Ian Philips, bewerking: Eva Vroom.

Bekijk ook dit interieur in Beiroet van interior designer Maria Ousseimi >>
Tips van locals voor to do's in Beiroet >>Back to top