Overslaan en ga direct naar de inhoud

Decorated by Delcourt


Als je het hebt over haute couture in design, dan kun je eigenlijk niet om Christophe Delcourt heen. De Parijzenaar heeft een enorm talent voor design met een personal touch. Een Delcourt pluk je niet uit het rek, het is een item met persoonlijkheid dat op maat wordt gemaakt. Of, in de woorden van de ontwerper: ‘Ik heb een hekel aan uniformiteit. Als je bij me aankomt met de mededeling dat je een Nederlander bent en verder niets, dan kan ik daar niets mee. Ik wil mijn klanten begrijpen, weten in wat voor universum je leeft en hoe je je leven inricht.’ Bij Delcourt vind je dan ook geen massaproductie, maar eerlijk hand- en maatwerk. ‘Ik wil meubels maken die tijdloos en duurzaam zijn. Dergelijke kwaliteit kun je niet in massaproductie vervaardigen.’Bescheiden
Deze instelling heeft de Fransman geen windeieren gelegd. In 1995 opende de autodidactische ontwerper – hij studeerde ooit theaterwetenschappen, maar ontwikkelde een voorliefde voor materialen en ambachtelijk werk – zijn eerste winkeltje in de Parijse wijk Marais waar hij zijn grotendeels zelfgemaakte meubels verkocht. Inmiddels worden zijn meubels door gespecialiseerde vakmannen gemaakt, over de hele wereld verkocht en ontwerpt Delcourt ook collecties voor Minotti. Maar de ontwerper blijft bescheiden en werkt ook nog steeds als docent Design en Binnenhuisarchitectuur aan een Parijse hogeschool. Tussen de bedrijven door vindt hij ook tijd om af en toe een compleet interieur te ontwerpen. Zoals dit appartement in de wijk Invalides in het zevende arrondissement in Parijs dat van top tot teen door Delcourt onder handen werd genomen.Heb je daar wel tijd voor, naast al je andere werkzaamheden?
‘Ik doe dit niet zo vaak hoor, een compleet interieur. Hooguit een keer of vier, vijf per jaar, voornamelijk in Parijs of in Frankrijk en alleen als ik het project en de klanten heel erg leuk vind. Daar gaan heel wat gesprekken aan vooraf. Pas als ik het gevoel heb dat het klikt met een klant en zijn filosofie, neem ik het project aan.’Hoe ben je bij dit appartement terechtgekomen?
‘De eigenaars hadden een ander appartement van mij gezien en namen contact met ons op: of we ook zoiets voor hen konden doen. Ik hou van de typische Haussmann-stijl huizen in Parijs. Dan is het al wat moeilijker om nee te zeggen. En we kregen full carte blanche van de eigenaars.Lees verder in Residence no. 1&2, verkrijgbaar in de winkel en online.

Credits
/ Fotografie: Francis Amiand
/ Tekst: Sylvia Emonts

Back to top