Overslaan en ga direct naar de inhoud

Paradise Bird
Luca Nichetto is een rustige, uiterst vriendelijke Italiaan. We zien hem tijdens de IMM in Keulen in het gangpad bij Wittmann geduldig wachten op pers en interviews. Met zijn ontwerp Paradise Bird voegt Nichetto een nieuwe fraaie telg toe aan de collectie van het in 2016 door de Spaanse Jaime Hayon wakker gekuste Wittmann. Het Oostenrijkse bedrijf – groot geworden met de legendarische ontwerpen van Josef Hoffmann – dreigde weg te glijden in de vergetelheid. Daar is nu absoluut geen sprake meer van.

Na Hayon en Sebastian Herkner mocht ook Nichetto het team van Wittmann komen versterken. ‘Ik werd verliefd op een Zweeds meisje en zij werd mijn vrouw. Vier gelukkige jaren woonden we op het Murano-eiland in Venetië waar ik ook ben geboren en waar ik begon als glasmaker. Van glas ging ik naar verlichting en uiteindelijk naar meubelontwerpen. In 2011 verhuisden we met onze kleine familie naar Zweden. Het heeft mijn perspectief verbreed. Stockholm is een van de mooiste steden van Europa!’

Paradise Bird is stevig, maar toch fragiel. Net als in alle ontwerpen van Nichetto is ook hier de ronde vorm leidend. Het stalen grid in zwart of messing is een subtiele verwijzing naar de stijl van Josef Hoffmann. Vorm en naam refereren aan een traditioneel vogelkooitje, de bekleding in fluweel en leer ademt luxe en geborgenheid, zowel voor thuis als in een hotellobby. wittmann.atDit artikel is gepubliceerd in Residence No. 4, verkrijgbaar online.

Back to top