Overslaan en ga direct naar de inhoud

Dit 19e-eeuwse gebouw is omgetoverd tot modern woonhuis

De buitenkant van het Portugese huis met zwembad
De buitenkant van het Portugese huis met zwembad.

Willen we niet allemaal gluren bij de buren? Vandaag nemen we een kijkje in het appartement dat de Portugese architect Pedro Carrilho heeft ontworpen in opdracht van architect- en designbureau Maison Amarande.

Jardim das Amoreiras House, dat is de naam van dit nieuwste pand van Maison Amarande. Het is een 19e-eeuws stadsappartement van vier verdiepingen in Lissabon. Belangrijk voor architect Pedro Carrilho en interieur designer Laurence Beysecker? Het moest er zo modern mogelijk uitzien.

De vier verdiepingen van het huis komen samen in een opvallende houten trap. Opvallend in minimalisme. Het moderne karakter van het huis wilde Carrilho versterken door het gebruik van warme en natuurlijk materialen, zoals marmer in de keuken en een natuurlijke eikenhouten vloer. 

De witte houten trap is de eyecatcher van het huis
De witte houten trap is de eyecatcher van het huis.

In het kleurgebruik van het huis is gekozen voor neutrale beige-grijze tinten, met enkele accentkleuren zoals goud, rood en oranje. Het pand is totaal gerenoveerd, maar de traditioneel Portugese elementen, zoals de grote stenen raamkozijnen, zijn uiteraard bewaard gebleven. 

'We hebben het huis volledig ingericht met nieuwe stukken afkomstig van exclusieve ontwerpstudio's', vertelt Beysecker over het pand. 'Aangevuld met kunstwerken die door internationale kunstenaars zijn gemaakt. Kunst is volgens mij namelijk dé manier om een huis tot woonhuis te maken en persoonlijkheid te geven.'

Dutch design

Een stukje Dutch design in Portugal, doordat de ontwerpers hebben gekozen voor Nederlandse kunstwerken in het interieur. Onder andere afkomstig van Xander Vervoort en Leon van Boxtel, die als kunstenaarscollectief XandLAmsterdam prachtige sculpturen maken. 

De dinertafel is het Zion-model van Moooi.
De dinertafel is het Zion-model van Moooi. De stoelen zijn van Guvi en de hanglampen zijn ontworpen door Bert Frank in opdracht van Massina.
Het zijden tapijt is speciaal voor deze woning gemaakt
Het zijden tapijt is speciaal voor deze woning gemaakt.

Dat ze bij Maison Amarande niet gek zijn van wit, hebben we ook al in hun vorige woning kunnen zien. In dat appartement bij het Gulbenkian-park in Portugal draaide alles om de kleur oranje. Ook dit keer is gekozen voor een ruim pallet aan kleuren, in combinatie met hout, messing en koper. 

In de keuken zijn bijzondere Portugese tegels te zien. 'Daar werk ik graag mee', vertelt Beysecker. 'Ik sta er altijd weer van te kijken hoe moeder natuur zo'n schoonheid kan creëren. We hebben geluk dat we een uniek exemplaar hebben gevonden voor de achterwand van de keuken, met een ongelofelijke verscheidenheid aan kleuren. Het past bij het gevoel van het huis en geeft een speciale sfeer aan de kamer.'

De keuken.
Een kijkje in de keuken.
Alle vier de slaapkamers beschikken over een eigen badkamer.
Alle vier de slaapkamers beschikken over een eigen badkamer.
De woonkamer van Jardim das Amoreiras House
De woonkamer van Jardim das Amoreiras House.

Meer zien van Maison Amarande? Dat kan hier.

Interieurdesigner: Laurence Beysecker / Maison Amarande | Architect Pedro Carrilho | Fotograaf: Francisco Nogueira  | Tekst: Roel Janssen

INSPIRATIE

Back to top