Overslaan en ga direct naar de inhoud

5 x handige tips om jouw geurkaarsen optimaal te branden

Les Cires de Bassompierre, 290 gram.
Les Cires de Bassompierre, 290 gram.

Optimaal genieten van jouw geurkaarsen. Anouk en Nathalie van Spaendonck van kaarsenmerk Les Cires de Bassompierre delen hun kaarsentips.

De Nederlandse zussen Anouk en Nathalie van Spaendonck hebben een nieuwe kaars uitgebracht onder de dromerige naam Les Cires de Bassompierre. Een kaars waarbij de geur je moet terugvoeren naar het Piazza Navona in Rome van 1970, een ochtendwandeling in Jardin du Luxembourg in Parijs en Cap d’Antibes aan de Zuid-Franse kust. Een zomers vakantiegevoel dus.

Inspiratie kregen de zussen ook van hun elegante Franse grootmoeder Betty de Bassompierre, die een tuin vol rozen had, en voorouders Gerard en Cornelis van Spaendonck, wier beroemde botanische schilderijen in het Rijksmuseum hangen. De kaars heeft een totaal van vijftig branduren en is handgegoten met een hoge concentratie aan parfum. Ook zijn de kaarsen vegan en zijn alle buitenverpakkingen gemaakt van gerecyclede materialen. Er zijn zes verschillende geuren: Rose Garden, Woody Citrus, Rose Berries, Archive Spices of Asia, Smoky Leather en Smoky Wood.

5 x kaarsentips

  1. Bij het branden van de geurkaars is het aan te raden om, zeker de eerste keer, lang genoeg de tijd te nemen. De kaars moet branden tot de was helemaal over de oppervlakte gesmolten is en tot de randen van het glas. Dit zal niet alleen de geurverspreiding maximaliseren, maar het helpt ook tegen de vorming van een tunnel waarbij de kaars door het midden brandt en er was overblijft langs de randen.
  2. De optimale tijd voor het branden van een geurkaars is twee tot drie uur.
  3. Het is belangrijk om de lont 6 tot 7 millimeter boven de oppervlakte te houden. Daarom is het aan te raden om de lont af en toe bij te snijden. Hierdoor is de vlam zowel kleiner als veiliger en heeft de kaars meer branduren. Ook is er daardoor minder roetvorming.
  4. Mocht er toch een klonterige top zijn gevormd op de lont na branding, dan is dat eenvoudig op te lossen door deze top weg te knippen.
  5. Kaarsen zijn gevoelig voor temperaturen en luchtvochtigheid. Het beste is om een kaars op kamertemperatuur te bewaren, zonder direct zonlicht en op een plek met lage luchtvochtigheid.

Over de auteur

Roel Janssen

Back to top