Overslaan en ga direct naar de inhoud

Te zien in Het Scheepvaartmuseum: 24 kleurrijke scheepsmodellen van Folkert de Jong.

Ex Voto – kaarsvetscheepje door Folkert de Jong, hangend in Het Scheepvaartmuseum.
Ex Voto – kaarsvetscheepje door Folkert de Jong, hangend in Het Scheepvaartmuseum.

In Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam hangen 24 kleurrijke scheepsmodellen van kaarsvet; het is het kunstwerk Ex Voto van Folkert de Jong.

Het is een bijzonder gezicht: in het historische gebouw van Het Scheepvaartmuseum in de hoofdstad hangen 24 schepen van gekleurd kaarsvet. Kunstenaar Folkert de Jong liet zich voor het kunstwerk Ex Voto, zoals de werken tezamen heten, inspireren door het gebruik in de katholieke kerk om na ernstige ziekte of redding van een scheepsramp een belofte te doen.

Zo’n ex voto kwam dan in de vorm van een beeld, schilderij, plaquette of scheepsmodel. In de protestantse kerk kwamen ex voto-kerkscheepjes ook voor, dan was het een verwijzing naar een specifieke gemeenschap en het werk van die betreffende kerkganger.

Kostbare schepen
In de collectie van Het Scheepvaartmuseum bevinden zich twee houten kerkscheepjes, één uit de zestiende en één uit de zeventiende eeuw. Deze zijn zo kwetsbaar en kostbaar dat ze niet aan publiek getoond kunnen worden in een tentoonstelling. De Jong liet zich inspireren door deze ex voto’s en maakte dus vervolgens eigen versies van gekleurd kaarsvet. Op het dek van deze anderhalve meter lange schepen van paraffine bevinden zich offerkaarsen als een soort masten: De Jong verwijst zo subtiel naar de vergankelijkheid van het leven.

Ex Voto – kaarsvetscheepje door Folkert de Jong, hangend in Het Scheepvaartmuseum.
Ex Voto – kaarsvetscheepje door Folkert de Jong, hangend in Het Scheepvaartmuseum.

Flamboyante beeldtaal
Folkert de Jong maakt grote, ruimtelijke installaties die worden gekenmerkt door een flamboyante en inhoudelijk gelaagde beeldtaal. De werken zijn extravagant en ruw tegelijk; ze vertellen hele verhalen vol symboliek. Zijn beelden zijn vaak gemaakt van purschuim, zwart of in kleur; dit keer werkte hij dus met gekleurd kaarsvet.

De Jongs kunstwerken bevinden zich in verschillende museumcollecties, zoals van het Kunstmuseum Den Haag, het Groninger Museum, het Los Angeles County Museum of Art en de Saatchi Collection in Londen. En nu dus ook in Het Scheepvaartmuseum.

Tot en met 6 november 2022 zijn deze gekleurde scheepjes te zien in het restaurant, de winkel, entree en de foyers noord, oost en west van Het Scheepvaartmuseum.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Lisa Goudsmit

Back to top