Overslaan en ga direct naar de inhoud

Interieurarchitect Roelfien Vos gaf een nieuw pand in Amsterdam een kosmopolitisch karakter

In de woonkamer ligt een vloer van Buildings Vloeren, met erop een Ebru-vloerkleed. De lamp met groene franjes van Fambuena steekt mooi af tegen het roze Élitis-behang en de gordijnen van Manuel Canovas.
In de woonkamer ligt een vloer van Buildings Vloeren, met erop een Ebru-vloerkleed. De lamp met groene franjes van Fambuena steekt mooi af tegen het roze Élitis-behang en de gordijnen van Manuel Canovas.

Dubai, Zuid-Afrika en de Jordaan. Deze kleurrijke, bijzondere plekken gebruikte interieurarchitect Roelfien Vos als inspiratiebron voor een nieuw pand in Amsterdam, dat zo een kosmopolitisch geheel werd, bomvol bijzondere details en verfijnd maatwerk.

Je zou het niet zeggen, maar deze woning is nieuwbouw. Door de magische hand van interieurarchitect Roelfien Vos is zoveel detaillering en verfijning toegevoegd, dat het pand de sfeer ademt van een historisch herenhuis met internationale glamour. De bewoner woont en werkt over de hele wereld, in plaatsen als Dubai en Zuid-Afrika. Zijn roots liggen echter in de Amsterdamse Jordaan en hij wilde graag de veelkleurigheid en clash van culturen terugzien in zijn nieuwe huis. Een klus die Vos op het lijf geschreven is; van het spelen met gedurfde kleuren en patronen wordt ze het gelukkigst. ‘Ik raak in een staat van euforie als ik aan het puzzelen ben met kleuren en prints,’ vertelt ze. ‘De kunst is om te zorgen dat een interieur ondanks gedurfde kleuren en elementen toch in balans blijft. Mijn verrassende projecten en lef zijn ook precies waarvoor deze klant bij mij kwam.’

In de woonkamer staat een gele bank van Baan naast een Duran-salontafel en Cassina-fauteuil bekleed met gele stof van Gaston y Daniela. De kussens zijn van Élitis en op maat gemaakt.
In de woonkamer staat een gele bank van Baan naast een Duran-salontafel en Cassina-fauteuil bekleed met gele stof van Gaston y Daniela. De kussens zijn van Élitis en op maat gemaakt.
De lampen boven het keukeneiland zijn van Hollands Licht, boven de eethoek een Verpankroonluchter.
De lampen boven het keukeneiland zijn van Hollands Licht, boven de eethoek een Verpankroonluchter.

Verbinding zoeken
De woning maakt dus deel uit van een nieuwbouwproject. Om zoveel mogelijk zelf te kunnen bepalen, is de woning casco opgeleverd; zo kon de indeling worden aangepast aan de wensen van de bewoner. De muur tussen de hal en de keuken is weggelaten en vervangen door een glazen wand met patronen van staal en messing, waardoor een ruimtelijk gevoel ontstond. De oorspronkelijke trap die daarbij zichtbaar werd, had geen details en met het plaatsen van de wand ontstond het idee om een verbinding te maken met het staal van de glaswand en de trap.

Vos: ‘Een ontwerp is voor mij altijd een totaalconcept. Alle wanden, vloeren en plafonds passeren de revue en worden op maat en tot in detail ontworpen en uitgetekend. Via de trap is de verbinding met boven gemaakt door het staal en messing door te voeren in het hekwerk.

‘Een ontwerp is voor mij altijd een totaalconcept’

Ook de vormen komen terug in de marmeren elementen in het hekwerk en het patroon van sierlijsten in de hal; een mooie mix van materialen. Ik zoek altijd naar die verbinding tussen materialen, kleuren en vormen. Dat is in dit huis heel goed zichtbaar.’ In de keuken komen dezelfde materialen namelijk terug, aangevuld met warm notenhout. In de aangrenzende woonkamer zijn dezelfde materialen gebruikt. Een bijzonder meubel waarin open haard en bergruimte samenkomen, is hierin tekenend. Het lijnenspel van messing in het notenhout zorgt voor verbinding met de glazen wand en maakt het geheel eigentijds. Sommige panelen zijn te openen voor opbergruimte. De plafonds in het huis zijn verlaagd om alle techniek weg te werken en vervolgens verrijkt met lijstwerk opgebouwd uit soms wel vier verschillende profielen en uitgelicht met indirecte verlichting. Mede hierdoor krijg je de indruk dat je je in een monumentaal pand bevindt, in plaats van in een splinternieuw gebouw.

De keuken is op maat gemaakt, met walnoothouten kastjes en Marazzi-blad. De wandbekleding met paars dessin is van Glamora.
De keuken is op maat gemaakt, met walnoothouten kastjes en Marazzi-blad. De wandbekleding met paars dessin is van Glamora.
De met hout beklede trap naar de bovenverdieping. De kleur groen But a Dream op alle muren komt uit Roelfien Vos’ eigen verfcollectie Incredulous Colours.
De met hout beklede trap naar de bovenverdieping. De kleur groen But a Dream op alle muren komt uit Roelfien Vos’ eigen verfcollectie Incredulous Colours.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

De mastersuite heeft een op maat gemaakte betimmering en bedombouw, met Karin Sajo-stof om hoofdbord en voor de gordijnen. De wandlampjes zijn van Contardi, plafondlamp van Gallotti & Radice. Vloerkleed van The Rug Company.
De mastersuite heeft een op maat gemaakte betimmering en bedombouw, met Karin Sajo-stof om hoofdbord en voor de gordijnen. De wandlampjes zijn van Contardi, plafondlamp van Gallotti & Radice. Vloerkleed van The Rug Company.
De badkamer met aangrenzende dressing bij de mastersuite is volledig maatwerk.
De badkamer met aangrenzende dressing bij de mastersuite is volledig maatwerk.

Opvallend in het project is de kleur groen But a Dream uit haar eigen verfcollectie Incredulous Colours, die door de woning heen terugkomt. En niet alleen in dit project, vertelt Roelfien. ‘Ik ben al mijn hele leven gek op de kleur groen en al zijn tonen. Toen ik dertien jaar was had ik een groene kamer en sinds ik 22 jaar geleden met mijn studio ben begonnen, heeft deze kleur een ‘groene’ draad gevormd in mijn projecten door de jaren heen. Groen brengt rust en is bijna overal mee te combineren. In dit project werkt het bijvoorbeeld heel sterk in de combinatie met donkergrijs, hout en wit. En met het dieproze behang in de woonkamer; een niet-alledaagse combinatie en precies het soort experiment waar ik zo van hou.’

De kleur groen brengt ons ook in de mastersuite, het huzarenstukje van de woning. Drie ruimtes werden samengevoegd tot een royale, luxe suite met dressing en badkamer, en de uitstraling van een internationaal boetiekhotel. De wanden zijn betimmerd met donkere houten panelen in een grafisch lijnenspel. Het houtwerk is de verbindende factor die ook het bad omlijst en de kasten van de dressing opsiert. Al het interieurbouwwerk is ontworpen door Vos en haar team en verzekert de ruimtes van een uniek en indrukwekkend resultaat. Het klopt tot in detail, dat is dan ook precies waar studio Roelfien Vos voor staat.

‘Het blijft geweldig om van de opdrachtgever te horen dat ze zichzelf herkennen in de woning. Zelf ben ik ook heel blij met hoe eigen en uniek dit huis is geworden.’ En dan is het nu tijd om het los te laten, wat nog niet altijd zo makkelijk is. ‘Als je zo lang aan een project werkt en zo betrokken bent, dan voelt het een beetje als je eigen huis. Het moment dat ik de sleutel moet overdragen en zelf “te gast” ben in de woning is altijd even wennen.’

Shop de look:

 

Fotografie: Fotografie Space Content Studio | Tekst Roos Schoemaker / roelfienvos.com

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

INSPIRATIE

Over de auteur

Roos Schoemaker

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top