Overslaan en ga direct naar de inhoud

De samenwerking tussen IKEA en Sabine Marcelis is er één om door een ringetje te halen

Sabine Marcelis ontwerpt collectie VARMBLIXT voor IKEA.
Sabine Marcelis ontwerpt collectie VARMBLIXT voor IKEA.

Na haar deelname aan IKEA Art Event 2021 werkt Sabine Marcelis voor de tweede keer samen met de Zweedse woongigant. Het resultaat is verbluffend.

De collectie, genaamd VARMBLIXT, speelt met licht en schaduwen. Dat was al vaker terug te zien in het werk van de Rotterdamse designer. De collectie bestaat uit verlichting, maar ook andere glas objecten, zoals een vaas en glazen, die natuurlijk licht prachtig breken en zo aansluiting vinden bij het concept van de collectie.

Nadat Sabine Marcelis is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, maakt ze diverse gevierde ontwerpen zoals de installatie No Fear of Glass in het Mies van der Rohe Barcelona paviljoen, een fontein-installatie op Design Miami 2018 en haar iconische Candy Cubes en donuts. Waarvan laatste genoemde ook terugkomt in de collectie voor IKEA als zijnde een glazen schaal en wandlamp. 'De donut verschijnt in mijn werk omdat het een perfecte, eindige vorm is - het heeft geen begin en geen einde. Het is compleet. Er is een perfecte balans voor mij in deze vorm.'

De Donut wandlamp.
De Donut wandlamp.
De Donut schalen komen in de kleuren mintgroen en amber.
De Donut schalen komen in de kleuren mintgroen en amber.

De in Nederland geboren ontwerper groeide op in Nieuw-Zeeland. Ze kenmerkt zich door eenvoudige vormen op de voorgrond te zetten en de materialen en processen waaruit ze zijn gemaakt hiermee te exposeren. Ook laat Sabine zich inspireren door kortstondige effecten in de natuur. Hierdoor lijken haar stukken zintuigelijke ervaringen op te roepen door onder andere te spelen met de interactie van natuurlijk licht. "Ik vind het geweldig dat licht dingen kan activeren en een dynamische kwaliteit kan geven aan statische objecten."

Vloerkleed en Donut schaal ontworpen door Sabine voor IKEA.
Vloerkleed en Donut schaal ontworpen door Sabine voor IKEA.
Natuurlijk licht breekt door glazen ontworpen door Sabine.
Natuurlijk licht breekt door glazen ontworpen door Sabine.

Alle ontwerpen zijn bijzonder en zetten een waardig tijdsbeeld neer waar designliefhebbers nog lang op kunnen teren. In een collectie met het thema licht kunnen lampen natuurlijk niet ontbreken.
Als je het de redactie van Residence vraagt is het spektakelstuk de LED-hanglamp met gebogen pijpen van mat wit glas. Een sculpturaal object en de pijpen kunnen naar wens worden aangepast. “Er is een terugkerend thema in mijn werk over het buigen van licht. Ik wilde dat op een uitgeklede manier naar deze collectie brengen. Bij de hanglamp is er geen voor- of achterkant, dus vanuit elke hoek moet het er interessant uitzien.” 

De verlichting uit de collectie VARMBLIXT.
De verlichting uit de collectie VARMBLIXT.

VARMBLIXT is vanaf 1 februari verkrijgbaar in de IKEA winkels. Op maandagavond 30 januari organiseert IKEA een exclusieve pre-sale voor family members in Barendrecht. Voor meer informatie kijk op de website van IKEA.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top