Overslaan en ga direct naar de inhoud

Back to the future met de Venice Simplon-Oriënt-Express

Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond

Reizen met de Venice Simplon Orient Express is voor velen een droom, een bucketlijst reis. Het is bijzonder om omringd te zijn met service in een entourage op zo een hoog niveau, echt geweldig. Wilt u een blijvende herinnering dan is dit er één!

Zelfs zakenreizigers kiezen voor de trein, waarmee ze van stadscentrum naar stadscentrum reizen zonder uren te verspillen met wachten voor een boarding. Een treinreis geeft zodoende een relaxed gevoel. De slaaptrein zou echter nog een veel grotere rol kunnen spelen als er voldoende slaapwagons beschikbaar waren. In heel Europa is er vraag naar slaapwagons, maar er worden slechts weinig nieuwe wagons geproduceerd. Los van de hoge aanschafprijs (circa 1 miljoen euro per wagon) is de productiecapaciteit beperkt. In heel Europa zijn rond de 1500 slaapwagons operationeel. Dat is betrekkelijk weinig, en daarbij is er veel oud materiaal dat niet meer voldoet aan de hedendaagse eisen.

Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond

Een aantal maatschappijen restaureren die oude materialen echter zó mooi, dat de reis zelf het doel wordt en niet meer de bestemming. De Belmond Group exploiteert een aantal van dit soort treinen, een reis hiermee geeft bij de meeste mensen een hoge notering op de bucket lijst. De parels in de kroon zijn de Venice Simplon-Orient- Express en de Royal Scotsman. Ook op andere continenten rijden historische treinen de prachtigste routes. Bijvoorbeeld van Singapore naar Bangkok, of door Peru en de Andes. Wij reisden met de Venice Simplon-Orient-Express van Venetië naar Parijs.

De Venice Simplon-Orient-Express (afgekort VSOE) is misschien wel de meest bekende historische trein. Ongetwijfeld met dank aan Hercule Pierot en de film ‘Murder at the Orient Express’ of James Bond in ‘From Russia with Love’. Films die zich afspelen in voorbije jaren geven een beeld dat wij niet meer kennen, maar een reis met VSOE plaatst ons terug in die tijd.

Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond

Topniveau
Stijl, gastronomie en service op topniveau voeren hier de boventoon. De trein is samengesteld uit zeventien fantastisch gerestaureerde rijtuigen, elk met een prachtige historie en van vergelijkbaar niveau. Ze dateren uit de twintiger jaren, maar zijn niet altijd in de huidige goede staat geweest. In een grote loods nabij Venetië en bij Clermont-Ferrand hebben de treinen hun thuisbasis. Ervaren ambachtslieden restaureren de wagons bij voortduring en met originele materialen weten zij de tand des tijds te stoppen. In de periode van december tot maart reist de trein niet en wordt er druk gewerkt. Ook de mechanische componenten worden in originele staat gehouden, hetgeen veel onderhoud en smeerwerk vergt. Het verkrijgen van de juiste materialen is niet eenvoudig, er zijn nog maar enkele leveranciers die deze kunnen leveren.

Ook bijzonder is de locomotiefwisseling die bij iedere landsgrens plaatsvindt. In Italië wordt de trein getrokken door een Italiaanse locomotief, in Frankrijk door een Franse, enzovoort. Reden hiervan is de (beperkte) beschikbaarheid van onderhoudsmensen die gespecialiseerd zijn in locomotieven van het thuisland. Dat geeft periodes van stilstand gedurende de wisseling, maar niemand heeft haast en iedereen geniet van de entourage. Die entourage wordt deels gevormd door de reiziger zelf, die als richtlijn meekrijgt dat “being overdressed on board of the VSOE is not possible” - subtiel gevolgd door de vingerwijzing dat passagiers die niet gepast gekleed zijn hun diner in hun eigen compar- timent geserveerd krijgen. Reizen met de Orient Express is bovenal genieten van de sfeer en de culinaire ervaring. Naast damast, porselein en passende bestekken vormen kristallen glazen en mooie tafeldecoraties een feestje op zich. belmond.com

Lees de rest van de reportage in de Residence Traveller, nu in de winkels.

Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond
Fotografie: Belmond

Aanbod speciaal voor Residence lezers
Een reis aan boord van de Venice Simplon-Oriënt-Express, A Belmond Train, is niet enkel een reis tussen bestemmingen, het is een reis terug naar de Golden Age of Travel. De kenmerkende diepblauwe wagons doen slechts twee keer per jaar Amsterdam aan, een kans die u niet mag missen!

Avila Reizen is uw specialist in unieke reisbelevingen en is onlangs, als enige Nederlandse reisorganisatie, toegetreden tot de exclusieve Bellini Club van Belmond. Dat betekent dat u als reiziger profiteert van unieke extra’s. Voorafgaand aan de treinreis verblijft u twee nachten in een vijfsterrenhotel in Venetië en maakt u een tocht over de befaamde kanalen.

Aanbieding speciaal voor lezers: Reis van Venetië naar Amsterdam inclusief vlucht, twee overnachtingen in Venetië, en historische 2-daagse treinreis inclusief overnachting aan boord en gastronomische maaltijden. Vertrek uit Nederland 13 april 2024, vanaf € 5.995 per persoon. Een programma op maat voorafgaand en na afloop kan uiteraard voor u samengesteld worden. Ga naar avilareizen.nl.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Redactie

Back to top