Overslaan en ga direct naar de inhoud

Een spectaculaire mix van vintage- en designmeubelen in Palazzo Brancaccio

De showroom met prachtige meubelen.
De showroom met prachtige meubelen.

Na een aristocratisch verleden vormt Palazzo Brancaccio, een historisch palazzo in de Romeinse Equilino-wijk, nu het perfecte decor voor deze showroom. Een spectaculaire mix van vintage en designmeubelen.

Prinses Brancaccio moet de cultuur een warm hart toegedragen hebben, want toen ze een paar jaar geleden op 107-jarige leeftijd kwam te overlijden, bleek in haar testament te staan dat haar residentie uitsluitend voor culture doeleinden ter beschikking mocht worden gesteld.

Het betrof het gigantische palazzo Brancaccio in de Romeinse Esquilino-wijk, een historisch pand uit de negentiende eeuw met een luisterrijke tuin en 1800 m2 aan riante vertrekken. Jarenlang huisde er het museum van Oriëntaalse kunst, tot het vijf jaar geleden leeg kwam te staan. Entree Giorgia Cerrulli, architecte en verzamelaarster van bijzondere vintage- en hedendaagse designmeubelen die samen met haar man, de galeriehouder Giacomo Guidi, een nieuwe showroom zocht. Nu is de zesde verdieping van Palazzo Brancaccio, met zijn hoge plafonds en schitterende tegelvloeren, de setting van haar enorme collectie aan meubelen, van de Ultrafragola van Sottsass tot de glanzend gelakte ladekasten van Alain Delon (ja, de acteur) en de hedendaagse juweeltjes van Draga & Aurel. De begane grond wordt als expositieruimte gebruikt voor wisselende collecties van hedendaagse kunstenaars en biedt in een antieke bibliotheek, -voorheen het archief van het museum-, een bijzondere verzameling aan coffeetable-books. Hier kan men, gezeten op een vintage fauteuiltje en bijgelicht door een jaren ’50 lamp, de boeken in alle rust doorbladeren en gebruik maken van het schitterende Willy Rizzo-barretje waar koffie en drankjes geprepareerd worden.

Foto: Paolo Abate.
Foto: Paolo Abate.

De liefde voor- en kennis van bijzondere meubelen is architect Giorgia met de paplepel ingegoten. ‘Mijn ouders hadden een goedlopende zaak met vintage-meubels en mijn vader nam me vaak mee op zijn tochten langs vlooienmarktjes. Daar kon je indertijd nog echte collectors-items vinden. Tegenwoordig zijn het vooral de internationale veilingen en acquisities bij met name Italiaanse particulieren die - bijvoorbeeld - de inboedel van hun grootouders verkopen willen.’

Door haar uitmuntende smaak en het talent voor mixen is L’Appartamento, zoals de showroom heet, nu de perfecte verzamelplaats van topstukken in een museale setting. Nergens anders kan men beter ervaren hoe oud, heel oud en modern fenomenaal samengaan. L’Appartamento Palazzo Brancaccio Via Merulana 248, Roma

Meer reisinspiratie? Lees dan Residence Traveller. Vanaf 30 juni is de eerste editie uit boordevol reisinspiratie. Hier lees je er alles over. 

Tekst: Paola van Dam | Fotografie: Serena Eller

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Paola van Dam

Back to top