Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken bij een rustgevend landgoed in de Verenigde Staten

Een natuurhuis in de Verenigde Staten
Een natuurhuis in de Verenigde Staten.

Dit landgoed in Maine in de Verenigde Staten is ontworpen door Architecture en brengt je helemaal tot rust met zijn natuurlijke omgeving. 

‘August Moon’, zo wordt dit pand genoemd. De naam is gebaseerd op het Chinese oogstfestival, halverwege de herfst. Dat wordt al 3000 jaar gevierd. Het landgoed, in bezit van Brooke Astor, heeft vier gebouwen op 200 hectare grond. Het heeft een bosrijke omgeving, met uitzicht over Western Bay en op de Blue Hill Mountain. Verder is er een perceel aan landjacht, dat eigendom was van de Amerikaanse filantroop en socialite Brooke Astor. Dit was van oorsprong de thuisbasis van een gastenverblijf en een theepaviljoen, gebouwd in 1964.  

De familie vroeg SPAN om het landgoed te verbouwen naar een toevluchtsoord voor hun groeiende gezin. Zowel het theepaviljoen als het poolhouse wilde ze restaureren. Deze waren oorspronkelijk ontworpen door architect Robert Patterson in de jaren 60. Het doel was de natuur naar binnen te halen.

Evolutionair proces
Peter Pelsinski is medeoprichter van SPAN. Hij liet weten dat August Moon een evolutionair proces is geweest waar ze erg trots op zijn. Toen Robert Patterson in de jaren 60 dit huis ontwierp had hij thema’s gebruikt die hem al zijn hele leven interesseerde. Hierbij maakte hij gebruik van de relatie tussen landschap en architectuur, door zijn liefde voor lokale stenen en de geoogste bossen in Maine. Ook had hij de overtuiging dat architectuur en meubels moesten worden samengebracht.  

Een gang in de indrukwekkende woning.
Een gang in de indrukwekkende woning.
De woning van buiten.
De woning van buiten.

Brooke Astor had een fascinatie voor de wereld en reizen en dat wilde ze terug laten komen in het ontwerp. Hun doel was om overal verborgen ontwerpmomenten te creëren.

Bij het restaureren wilde ze rekening houden met de geschiedenis van August Moon. Ze zijn begonnen met het poolhouse en hebben hard moeten werken aan het theepaviljoen. Het kegelvormige houten dak van het poolhouse kreeg tijdens de restauratie een intern verlichtingssysteem, voor een indrukwekkende gloed in het dak. Het originele dak weerspiegelde Blue Hill Mountain met zijn vorm en bovenin zitten glazen lichtbeukvensters.  

Het dak lijkt te zweven door gebruik van licht. Verder kwam er een extra slaapkamer en bijkeuken. De leefruimte werd ontworpen voor entertainment. De originele zoutwatergracht werd ook bijgewerkt, zodat er een natuurlijk zoutwaterzwembad en bubbelbad was.  

De woonkamer in de Amerikaanse woning.
De woonkamer in de Amerikaanse woning.

Toen de twee hoofdgebouwen af waren, bleef de familie langer in Maine. Daarom gaven ze SPAN de opdracht om een onopvallend, maar wel groot huis te maken. 

Het pand bestaat uit drie verdiepingen. Bovenaan de mastersuite, dat lijkt op een glazen boomhut. Op de tweede verdieping vind je de woon- en eetkamer. Hierin is een indrukwekkend plafond, zoals in een kathedraal, die zich uitbreidt over de volgende verdieping, naast een kamer voor de grote familiekeuken. 

Het kleurpalet is op dit niveau licht door de witte muren. De betonnen vloer en Floki bontvloerkleden voegen een warm gevoel toe aan de ruimte. In de kamers is gebruik gemaakt van lokale natuurlijke materialen, zoals ceder en steen uit dezelfde lokale steengroeve, met slechts tien mijl afstand die Patterson gebruikte, en een geïsoleerd, verzinkt koperen dak die opgaat in de lucht. 

Een kijkje in de woonkamer.
Een kijkje in de woonkamer.

Karen Stonely is medeoprichter van SPAN. Zij vertelde dat August Moon is ontworpen en samengesteld met als doel een magisch toevluchtsoord te maken voor hun klanten. Hierbij was het van belang dat de beste lokale ambachtslieden het meubilair maakte en een gedetailleerde benadering hanteerden voor de structuur en het landschap.  

Voor Stonely zijn er een aantal hoogtepunten in het pand. De eerste is de kroonluchter in de woonruimte. Dat item is samen met David Wiseman ontworpen. Hiervoor verzamelden ze lokale bladeren, twijgen en de favoriete bloemen van de eigenaren. David Wiseman goot deze vervolgens in brons en porselein en legde ze naast geslepen kristallen bollen, om de natuur te weergeven. Hierdoor werd het buiteneffect weer versterkt. 

Ook de geperforeerde, metalen trap, die SPAN zelf had ontworpen, was een van haar favoriete ontwerpen. Hierop waren alle ‘gezichten’ van de maan te zien en creëert een ‘storytelling’-impact. 

Shop de look:

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Eline Staal

Back to top