Overslaan en ga direct naar de inhoud

Nederlandse musea openen woensdag ondanks de lockdown hun deuren

Foto: Jan Kees Steenman.
Foto: Jan Kees Steenman.

Protest in het museum. Het Van Gogh Museum en Stedelijk Museum Alkmaar openen woensdag 19 januari voor één dag hun deuren als actie tegen de coronamaatregelen.

Afgelopen vrijdag werden de Nederlandse musea en andere culturele instellingen niet meegenomen tijdens de versoepelingen van de coronamaatregelen. Niet eerlijk, vinden sommige Nederlandse musea. Aanstaande woensdagen openen ze de deuren.

Open tijdens lockdown

Stedelijk Museum Alkmaar opent woensdag 19 januari de deuren voor een ‘culturele booster’, valt te lezen in een persbericht van het museum. Onder de noemer De Museum Gym opent het museum haar deuren.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

‘Zaterdag gingen doorstroomlocaties als de Bijenkorf en IKEA open. De musea, toch altijd in diezelfde categorie geplaatst en bewezen veilig, bleven dicht omdat dit teveel “verplaatsingen” zou opleveren’, aldus Stedelijk Museum Alkmaar. ‘Hoe belangrijk en succesvol ook, de 450 musea in Nederland staan qua verplaatsingen in geen enkele verhouding tot de verplaatsingen naar die 85.000 winkels.’

Kapsalon Museum

Niet alleen Stedelijk Museum Alkmaar, maar ook het Van Gogh Museum opent woensdag haar deuren. Zij noemen het museum tijdelijk Kapsalon Museum. ‘Terwijl je coupe, baard of nagels worden gedaan, zit je oog in oog met Vincent. Met deze eenmalige, ludieke actie sluiten we ons aan bij Kapsalon Theater en vestigen we gezamenlijk de aandacht op de nijpende situatie in de culturele sector.’ 

Ook Museum JAN en Cobra Museum openen voor één dag hun deuren. 

Tekst: Roel Janssen

INSPIRATIE

Back to top