Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence geeft tips over hoe jij je inboedel op waarde schat

Interieur door Claude Cartier. Fotografie Guillaume Grasset/Living Inside.
Interieur door Claude Cartier. Fotografie Guillaume Grasset/Living Inside.

Of je nu een interieur hebt met design en een minimalistische stijl of je liever omringt met veel antiek en woonaccessoires, hoe je je woning ook inricht: een juiste inboedelverzekering is een fijne gedachte en geeft rust.

De inboedel van een woning is meestal meer waard dan men denkt. Veel mensen onderschatten ook de waarde van hun inboedel. Maar hoe maak je een goede inschatting van je inboedel? Residence legt het één en ander uit.

Inboedel of opstal?
Allereerst is het belangrijk dat je het verschil weet tussen inboedel en opstal. Je inboedel zijn alle spullen in huis die je mee kunt nemen tijdens een verhuizing. Met een inboedelverzekering krijg je een bedrag voor schade aan deze spullen tot een maximaal aantal euro per voorwerp. De spullen die je los moet maken en daarmee kunt beschadigen, zoals een inbouwkeuken, noem je 'opstal'. Met vloeren ligt dit weer iets ingewikkelder, tapijt dat is vastgelijmd valt onder opstal en kliklaminaat onder inboedel. 

Veranderingen
Niet alles blijft dezelfde waarde houden. Sommige spullen worden met de jaren meer waard, maar vaker nog slijten apparaten of meubels door veelvuldig gebruik en zijn ze aan vervanging toe. Ook komen er natuurlijk nieuwe spullen bij. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw schilderij. Als je diefstalgevoelige inboedel (kostbare spullen die je mee kunt nemen en vaak gestolen worden, zoals smartphones, laptops, verzamelingen en schilderijen) groter wordt, dus door een nieuw schilderij, dan willen veel verzekeringsmaatschappijen dit wel weten. Weet je niet of een van jouw schilderijen veel waard is? Een handige site om je antiek of kunst op waarde te kunnen schatten is artnet.com, waar veilingprijzen worden gepubliceerd.

Verschillende factoren
Er zijn een aantal factoren die meebepalen wat de waarde van je inboedel is. De grootte van de woning vertelt vaak of je veel spullen kwijt kunt. Maar ook je leeftijd. Als je wat ouder bent, heb je meestal al meer spullen verzameld.

Wil je hulp bij het berekenen van je premie of meer informatie over het samenstellen van je inboedelverzekering? FBTO heeft een handige tool ontwikkeld.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FBTO

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Redactie

Back to top