Overslaan en ga direct naar de inhoud

10 tips voor het inrichten van je woonkamer


Woonkamer inrichten 1. Sfeer creëren met kleur


De kleuren die je kiest bij het inrichten van de woonkamer hebben invloed op de sfeer die je creëert. Kleuren kunnen mensen activeren of juist een ontspannen uitwerking hebben. Dit is afhankelijk van de intensiteit van de kleuren, bovendien kunnen kleuren warm of koel zijn. Ook licht is van grote invloed, lees ook hoe je een goed en eenvoudig lichtplan opstelt.
Gebruik je bij het inrichten van de woonkamer blauw en wit, dan zul je zien dat dit kleuren zijn die kalm en koel aanvoelen. Dit kan voor een elegante uitstraling zorgen, maar vaak is het mooi als je deze kleuren combineert met warme kleuren, zoals rood of bruin. Een licht bruin tapijt kan al veel betekenen in een ruimte met koele kleuren. Het verwarmt de ruimte als het ware en houdt de koele tinten in balans. Je favoriete kleur zegt daarnaast veel over jou.

Woonkamer inrichten 2. Denk ook aan de muren en plafonds


Muren in de woonkamer krijgen bij het inrichten vaak een uitgebreidere behandeling dan de andere kamers, omdat de kamer een openbare ruimte is. Kies wandbekleding of behandelingen die je stijl weerspiegelen, om er een gezellige ruimte van te maken die bij je persoonlijkheid past. Meer over interieurstijlen.

Er zijn veel mogelijkheden met een muur, zo kun je een bakstenen muur zo laten als die is, of gladmaken en met verf of behang.
Woonkamer inrichten 3. Benadruk het karakter van het huis


Lambrisering dient niet alleen voor praktische doeleinden, maar ook voor esthetische doeleinden. Het ondersteunen vormt wel een belangrijk element, maar het kan ook voor een bepaalde uitstraling zorgen. Trimwork is er in verschillende stijlen, zoals: klassiek, modern of regionaal.

Balken aan het plafond creëren vaak een oude look en een rand lambrisering zorgt voor een sfeervolle, luxe uitstraling. Dit laatste beschermt tevens tegen beschadigingen.
Woonkamer inrichten 4. Kies een stijlvolle vloerbedekking die bij je past


Kies bij het inrichten van de woonkamer voor een vloerbedekking die comfort biedt, maar ook past bij de rest van het interieur. Je kunt een statement maken met je vloer (zie ook kleden vol kleur), maar je kunt het ook rustig houden door natuurlijke materialen te gebruiken. Hieronder zie je een levendig wall-to-wall tapijt die de basis legt voor de rest van het interieur.
Als je liever een minder aanwezige vloer wilt, kun je kiezen voor een stevige neutrale vloer. Hierdoor richt je de aandacht op meubels of kunst. Een hardhouten vloer is de meest populaire keuze voor de woonkamer, maar keramische tegels, tegels van natuursteen, en vloerbedekking werken ook goed in de woonkamer. Het ligt er maar net aan waar je de aandacht op wilt vestigen. Kleuradvies voor de vloer >>

Woonkamer inrichten 5. Creëer een centraal punt


Het is aan te raden om bij het inrichten van de woonkamer een centraal punt te creëren. Dat punt trekt direct de aandacht. Bedenk van tevoren waar je de aandacht op wilt vestigen. In de meeste woonruimtes is de televisie het middelpunt, maar vaak is dat niet de bedoeling. Ga dus na wat je als centraal punt ziet. Een open haard is een natuurlijk middelpunt, maar niet elke woonkamer heeft een openhaard. Je kunt ook denken aan kunst in huis of een mooi uitzicht.
Hierboven zie je een openhaard die het centrale punt in deze woonkamer vormt. Het heeft een eenvoudige en chique uitstraling. Ook de kunst op de linkerafbeelding trekt de aandacht.

Woonkamer inrichten 6. Zorg dat conversatie mogelijk is


Een woonkamer is vaak een plek waar mensen samen komen en praten met elkaar. Het is daarom belangrijk dat de opstelling van de meubels conversatie en interactie bevordert. Maak bijvoorbeeld een zithoek in een hoek van negentig graden of kies voor één grote hoekbank. Je kunt er ook voor kiezen om twee banken tegenover elkaar te zetten, maar dit is niet altijd praktisch. Meer tips om je huiskamer in de richten.

Woonkamer inrichten 7. Kies voor sfeervolle verlichting


Verlichting is bepalend voor een ontspannen en comfortabele sfeer. Niet alleen het design, maar ook de positie van een lamp is belangrijk. Zorg ervoor dat de lampen in de woonkamer goed verdeeld zijn.
De positie van een lamp en de richting van het licht dat uit de lamp komt is namelijk bepalend voor de functie van het licht. Tafellampen die licht naar beneden richten moedigen mensen bijvoorbeeld aan om te gaan zitten en ontspannen.

Meer over verlichting:
- Verlichting in de woonkamer
- Verlichting in de slaapkamer

Woonkamer inrichten 8. Denk na over het soort raambekleding


Zware venster raambekleding zien we niet veel meer. Toch is het wel een toevoeging om raambekleding op te hangen, al hoeft dat niet meer zo aanwezig te zijn dit vroeger het geval was. Lange gordijnen met ontspannen kleuren zijn bijvoorbeeld ingetogen en toch elegant. De stof die je kiest is wel bepalend voor de sfeer in huis. Je kunt een gedurfde stof gebruiken, maar je kan ook voor neutrale kleuren en printen gaan. Hieronder een gedurfde print uit de nieuwe collectie van Chivasso en een meer ingetogen stof van Eijfinger.
Benieuwd naar nieuwe, bijzondere stoffen? Residence heeft ze voor je geselecteerd. Bekijk de stoffenspecial.

Woonkamer inrichten 9. Kies de juiste plek voor de televisie


Televisie kijken is vaak het voornaamste gebruik in de woonkamer. Sommige mensen vinden het niet mooi als de televisie te zien is, anderen hebben hier niet veel moeite mee. Ga bij het inrichten van je woonkamer na of je de televisie in het zicht wilt hebben of dat je hem liever in een kast opbergt.

Woonkamer inrichten 10. Gebruik kunst in huis als decoratie


De muren in een woonkamer komen pas tot leven als je kunst, collecties of foto’s ophangt. Je kunt er voor kiezen om meerdere kunstwerken bij elkaar te hangen zodat ze meer invloed hebben in het geheel, maar je kunt ook één kunstwerk uitlichten. Een veel voorkomende fout is het te hoog ophangen van kunst in huis. Als je kunst laag ophangt, sluit het ook beter aan bij de meubels.
Meer over de woonkamerinrichten:
- Kunst in de basis
- Kunst in huis
- De effecten van kleur

Bron: Better Homes and Gardens
Beelden: Pinterest.com
Tekst: Jackie Oomen

Back to top