Overslaan en ga direct naar de inhoud

Boxspring kopen?


Boxsprings zijn er in alle soorten en maten: Afmetingen, materiaalgebruik, uitstraling en prijzen van de aangeboden bedden lopen zeer uiteen. Zorg er daarom voor dat je van al deze aspecten genoeg weet om een gedegen keuze te kunnen maken

De juiste afmetingen


Boxspringen zijn er in uiteenlopende lengtes en breedtes. Laat je bij je keuze leiden door:
 • De beschikbare ruimte in de slaapkamer
  Het prettigst is het wanneer het bed aan weerskanten toegankelijk is, en dus met het hoofdeinde tegen een muur aanstaat. Houd rondom de boxspring rekening met minimaal 90 centimeter loop-ruimte, dat werkt het meest comfortabel. Niet zoveel ruimte beschikbaar? Een bed met open onderstel oogt minder massief en biedt extra opbergruimte onder het matras.
 • De personen die in de boxspring zullen slapen
  Een voordehand liggende vraag; slaap je alleen of met een partner in de boxspring? De een heeft - alleen al vanwege zijn of haar postuur - meer behoefte aan ruimte dan de ander. Slaap je samen in een bed, dan is wat extra ruimte fijn wanneer een van de twee erg bewegelijk is. Doorgaans kun je rekening houden met schouderbreedte plus minimaal 40 centimeter, per persoon.
 • Standaard afmetingen
  Houd rekening met standaard afmetingen van bedden en boxsprings, zodat je later geen problemen ondervindt met het kopen van beddengoed. Gangbare afmetingen zijn 90 bij 200 centimeter voor een 1-persoonsbosxpring. En 180 bij 200 centimeter voor een 2-persoons boxspring.
 • Praktische hoogte
  Een voordeel van een boxspring is dat deze door de hoogte makkelijk toegankelijk is. Vooral mensen met rug- of spierklachten kunnen hier baat bij hebben. Houd rekening met minimaal zo’n 50 centimeter instaphoogte, of simpelweg wat je zelf prettig vindt.

Ademende en ondersteunende materialen


De wat exclusievere beddenproducenten gebruiken vaak natuurlijke materialen, zoals wol, vlas, katoen en zelfs paardenhaar tijdens de productieprocessen. Dat doen zij niet voor niks; de materialen ademen, geleiden warmte en voeren vocht af. Door ze te combineren in goede matrassen zorgen ze voor de meest comfortabele ondersteuning. Wat het meest comfortabel is verschilt uiteraard per persoon en blijft dan ook een zoektocht. Ga na of je je huidige bed te hard of te zacht vindt, of dat bepaalde hotelbedden bevielen. Ga uitgerust op bedden-zoektocht (alle bedden voelen fijn wanneer je moe bent) en test wat je prettig vindt liggen. Probeer je favoriete slaaphouding uit, in lichte kleding en zonder schoenen. Veel fabrikanten bieden een proefperiode aan. Maak daar gebruik van!

Uitstraling


Boxsprings zijn vaak groot en hebben daarmee vaak een luxe uitstraling. Pas wel op, want een grote, donkere boxspring kan log en zwaar overkomen in een kleine slaapkamer. Door een boxspring van natuurlijke materialen en kleuren te kiezen en op te maken met licht beddengoed, voorkom je dat zware gevoel. Fabrikanten bieden uiteenlopende extra’s aan als foot- of headboards, of eleganter uitgevoerde poten. Uiteraard zijn hier kosten mee gemoeid, maar dergelijke details kunnen net het verschil maken. Vergelijk ze maar met de hak van een schoen.
Beelden: Hästens, Vispring, Auping, Swiss Sense, Pinterest

Meer info: Boxsprings.nl
Tekst: Sponsored story

Back to top