Overslaan en ga direct naar de inhoud

Klein appartement inrichten?


Acceptatie


Hoe sneller je accepteert dat het appartement aan de kleine kant is, hoe eerder je tevreden bent met het uiteindelijke totaalbeeld. Wanneer je geen ruimte hebt voor een salontafel, schaf deze dan ook niet aan. Te veel of te grote meubels in een kleine ruimte, maken dat deze kleiner oogt. Kies daarom voornamelijk voor meubels die functioneel zijn. Let op: alleen maar kleine meubels werkt ook niet goed in een kleine ruimte. Een grote bank kan juist als blikvanger dienen. Als de balans maar goed is.
Onderbreek het kleurenpalet niet


Wanneer je huis meerdere kleine aangrenzende kamers bevat, werkt het goed om deze op elkaar af te stemmen qua kleur, materiaal of algemene interieurstijl. Wanneer deze kamers in een oogopzicht met elkaar verbonden worden, zit je goed. Voelen de overgangen niet natuurlijk aan, dan heb je wellicht voor te veel stijlen in een klein appartement gekozen. Dit kan wel goed werken in een groter huis, maar in een klein appartement is het zinvol om ruimtes naadloos in elkaar over te laten vloeien.

Verspil geen kostbare ruimte


Gebruik elke beschikbare ruimte. Hierdoor wordt de inrichting functioneler en praktischer. Veel ruimtes die moeilijk in te richten zijn, kun je vaak wel gebruiken voor opslag. Als de keuken aan de kleine kant is, werkt het goed om zoveel mogelijk kastjes, decoratieve voorraadpotten en dergelijke te gebruiken. Dit ziet er ook nog eens leuk uit. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de badkamer. Ga de hoogte in en gebruik mooie opbergdozen of glazen dozen met een koperen rand, zodat het er niet te rommelig uit komt te zien.
Ga niet verzamelen


Al kun je op vele manieren opbergruimtes creëren. Je zult waarschijnlijk nooit genoeg ruimte hebben voor alle spullen. Hoe interessant het verzamelen van spullen bijvoorbeeld ook is, het is niet functioneel in een klein appartement. Ga daarom goed na of je alle meubelstukken, decoraties en dergelijke nodig hebt. Zo niet? Probeer hier dan afstand van te doen.

Speel niet of safe


Een klein appartement hoeft niet per se saai of ingetogen te zijn. Ga juist voor grote patronen en gekleurde accenten. Gedurfd behang, kleurrijke kussens en persoonlijke vondsten kunnen bijvoorbeeld als blikvangers dienen.
Onderschat het natuurlijke licht niet


Natuurlijk licht is heel belangrijk in een kleine ruimte. Probeer het licht zo min mogelijk te blokkeren en plaats bijvoorbeeld spiegels tegenover ramen om het licht te reflecteren en het licht te verspreiden. Kies voor lichte gordijnen, zodat geen enkel licht geblokkeerd wordt. Sowieso werkt een spiegel in een kleine ruimte goed, aangezien de ruimte gereflecteerd wordt waardoor de kamer optisch groter lijkt.

Meer tips op Residence.nl
- Klein appartement inrichten
- 5 tips voor een Scandinavisch interieur

Back to top