Overslaan en ga direct naar de inhoud

Stijlvol kantoor aan huis


Alhoewel thuis werken de nodige voordelen heeft (denk maar eens aan de files die je mijdt en de manier waarop je je tijd flexibel kan indelen), ligt afleiding al snel op de loer. Nog snel even de huiskamer opruimen of de vaat doen. En zelfs dat ene uurtje langer in bed blijkt plotseling wel erg aantrekkelijk. Zorg als thuiswerker daarom voor een ruimte waar je geconcentreerd en effectief kunt werken. Deze tips voor de thuiswerkplek helpen je dit te bewerkstelligen.

Tip 1: De juiste ruimte en kleurgebruik


Afhankelijk van de beschikbare kamers in huis, maak je een keuze voor de meest geschikte ruimte. Ga bij voorkeur voor een ruime kamer met veel natuurlijk licht. Ruimtelijkheid is hierbij leading; het geeft je gedachten letterlijk de ruimte om na te denken. De ruimte hoeft niet per se groot te zijn; hoge plafonds maken een kamer optisch groter en uitzicht op een natuurlijke omgeving heeft een positief effect op het stressniveau, waardoor je voor langere tijd productief bent. Kies ingetogen, frisse kleuren in de basis van de thuiswerkplek, die je combineert met kleuraccenten. Afhankelijk van de aard van het werk kies je voor blauw om de concentratie te bevorderen, rood voor de nodige adrenaline of geel voor creativiteit.Tip 2: Werkbenodigdheden op orde


Zorg in eerste instantie voor een goede basis op je werkplek. Een snelle en volledig geüpdatete computer is een vereiste, net als een betrouwbare telefoonaansluiting en een snelle internetverbinding. Vodafone biedt tegenwoordig internet, TV en vast bellen aan, met het grote voordeel dat je dit maandelijks kan aanpassen. Mocht het dus zo zijn dat je een maand op locatie werkt en daardoor thuis geen snel internet nodig hebt, dan pas je bij Vodafone Thuis heel gemakkelijk en kosteloos je pakket aan.

Daarnaast is het aan te raden dat je kleinere kantoorartikelen op orde hebt, zoals schrijfgerei, opladers en mappen. Een geordend kantoor werkt prettig. Zorg daarom zowel op de computer als in een kast voor een overzichtelijke en logische opslag van administratie en ander (papier)werk.


Foto links: Interieur James van der Velden (fotografie Kasia Gatkowska)
Foto rechts: Office supplies Nicemakers (fotografie Kasia Gatkowska)


Tip 3: Functioneel en sfeervol kantoormeubilair


Niemand wil aan het eind van de dag met nek- en rugklachten de deur van zijn kantoor achter zich sluiten. Houd daarom de regels omtrent de hoogte van bureau en kantoorstoel in acht. Zowel stoel als bureau dienen verstelbaar te zijn. Zorg ervoor dat je zo’n vijftig centimeter van het beeldscherm af zit en dat de bovenkant van de computer op ooghoogte is. Ellebogen en knieën dienen in een hoek van 90 graden te staan. Bij voorkeur valt het daglicht niet direct op het beeldscherm, de reflectie van het licht irriteert de ogen.

Uiteraard helpt een inspirerende werkomgeving de productiviteit te bevorderen. Plaats het bureau centraal, met zicht op de deur en op een raam. Persoonlijke accessoires en inspirerende kunst zijn niet alleen een mooie toevoeging aan het interieur, ze hebben ook een positief effect op jezelf. Een licht gekleurd bureau brengt frisheid in het interieur en door kleurrijke en comfortabele kuipstoeltjes in de kamer te plaatsen maak je de ruimte toegankelijk. Overigens is het aan te bevelen regelmatig kort te rusten, om het concentratievermogen te bevorderen. Een daybed is daarvoor ideaal.


Foto links: Kantoorinrichting van interior designer Anna Butele
Foto rechts: De Aluminum Chair van Charles en Ray Eames uit 1958, met borduursels van Studio Home/Office


Tip 4: Regel licht, lucht en geluid


De regulering van licht, lucht en geluid is vaak een ondergeschoven kindje bij het inrichten van de thuiswerkplek. Onderschat deze punten niet, wanneer ze niet optimaal geregeld zijn kunnen ze veel overlast veroorzaken.

Verlichting: Bij voorkeur valt natuurlijk licht de thuiswerkplek binnen. Wanneer je een hele dag binnen werkt - al dan niet voor een fel beeldscherm - is natuurlijk daglicht bijna een vereiste. Natuurlijk licht is immers goed voor een mens, we halen er energie uit. Versterk daarbij het natuurlijke licht in de kamer met dimbare sfeerlampen. Zorg dat je de lampen zo plaatst dat het licht niet reflecteert op je beeldscherm. Plaats op het bureau een stevige bureaulamp, voor gericht licht op papierwerk.

Ventilatie: Frisse lucht is belangrijk. Zet elke dag een raam open, zodat de lucht die je inademt vers is en je geen hoofdpijn krijgt. Planten kunnen op dit punt ook wonderen verrichten; deze zorgen niet alleen voor sfeer, maar ook voor zuurstof. Sommige planten zuiveren ook de lucht en verhogen de luchtvochtigheid van droge ruimtes (die droge ogen veroorzaken). Palmen, varens en vetplanten doen het goed op kantoor.

Geluid: De nodige isolatie kan voorkomen dat irriterende geluiden de overhand krijgen. Maar bedenk ook dat geluid je gemoedstoestand en productievermogen positief kunnen beïnvloeden. Absolute stilte werkt het best wanneer opperste concentratie nodig is, en een eentonig zoemend geluid van bijvoorbeeld een computer geeft de concentratie een boost, terwijl klassieke muziek de vrije geest stimuleert.Foto's: Stock Interiors (fotografie Kasia Gatkowska)

Aan de hand van bovenstaande tips creëer je niet alleen een fijne werkplek, maar ook een ruimte die bij je persoonlijkheid en woning past én verantwoord is. Zo kun je nog lang genieten van je werk en van je interieur. Wat ons betreft een win-win situatie!

Beeld: Decoration Empire (boven, fotografie Kasia Gatkowska), Pinterest.com
Tekst: Dit is een sponsored story voor Vodafone Thuis.

Meer informatie over hun flexibele abonnementen op het gebied van tv, internet en bellen vind je op de Vodafone website.

Back to top