Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken bij het Pulitzer


Interior designer Jacu Strauss (35) is verantwoordelijk voor het re-design van hotel Pulitzer en restaurant Jansz in Amsterdam. Een hands on project voor de jonge Strauss, want hij doet alles. Van het ontwerpen van de facade van een nieuw gebouw tot de styling en het ontwerpen van meubels. En omdat hij om de hoek van het hotel woont, rent hij in en uit. Hij verzamelt unieke vintage stuks op rommelmarkten en Marktplaats, en kiest voor lokale ondernemers en Dutch Design. Al die spullen worden opgeslagen in zijn appartement tot ze een plekje krijgen in een van de 225 kamers van het hotel, dat uit 25 aaneengeschakelde grachtenpanden tussen de Keizers- en Prinsengracht bestaat.Een vertrouwd beeld in de Negen Straatjes in Amsterdam: designer Jacu Strauss loopt met een vintage stuk onder de arm richting het Pulitzer waar de vondst een plekje moet krijgen.

Research naar Amsterdam


Inmiddels woont hij zo’n 2,5 jaar in Amsterdam. Het eerste jaar sliep hij in het Pulitzer, elke nacht in een andere kamer om de complexiteit van het gebouw te begrijpen. Als een journalist die research doet voor een verhaal, deed Strauss research naar Amsterdam. Hij dronk biertjes bij het café een paar straten verderop, ging uit eten bij diverse restaurants, nam een kijkje bij andere hotels, fietste door de verschillende buurten, liep over de grachten om bij mensen binnen te kunnen kijken, maakte vrienden en raakte in de ban van Koningsdag. ‘Ik wilde begrijpen wat Amsterdam zo speciaal maakt. Dat zijn veel dingen, maar je wilt niet dat het een soort Disneyland wordt. Je moet het daarom met integriteit aanpakken.’

De Antique Collector's Suite van hotel Pulitzer.


Mentor Tom Dixon


Iemand van wie de designer een hoge pet op heeft is zijn mentor en de Britse designgrootheid Tom Dixon. Strauss is geschoold als architect en leerde bij Dixon het vak van interior designer. ‘Ik heb geleerd voor architect, maar ik voel me eigenlijk comfortabeler in de wereld van interior design. Tom heeft me onder zijn vleugels genomen. Ik heb een geweldige tijd gehad en met Tom werken is echt…hij is een creatief genie, doet zo veel en heeft een fantastische visie. Hij heeft me onder meer geleerd hoe je een project moet benaderen, dat je een verhaal moet hebben en ook dat je je winnaars moet kiezen en moet leren omgaan met wat je niet kunt hebben.’Links: bar van hotel Pulitzer. Rechts: Jacu Strauss in de tijdelijke lobby van het hotel.

Restaurant Jansz.


Fotografie: Kasia Gatkowska, tekst: Simone Lautenbach

Meer designhotspots


Tom Dixons nieuwe restaurant Bronte in Londen
Restaurants in Amsterdam met een spannend interieur
The Gordon Bar in New York
Boutique hotel Praktik Vinoteca in Barcelona

Back to top