Overslaan en ga direct naar de inhoud

Bohemien in Beiroet


Interior designer Maria Ousseimi heeft een nomadenbestaan geleefd. Ze werd geboren in Beiroet en woonde daar tot ze tien jaar oud was. Toen in 1975 de burgeroorlog uitbrak in Libanon, sloeg haar familie op de vlucht en werd ze op een kostschool in Zwitserland geplaatst. Daarna volgden studies in de Verenigde Staten en later woonde ze een paar jaar in Londen. In de jaren negentig reist Ousseimi veel en doet ze landen als El Salvador en Mozambique aan.

Zeldzaam historisch pand


In 2002 besluit Ousseimi terug te verhuizen naar Beiroet, samen met haar twee zoons. Ze woont er in een prachtig pand uit 1870. Een zeldzaamheid, want projectontwikkelaars vernietigen veel van de historische panden om er moderne woontorens voor terug te zetten.

Discobal


Haar stijl kan worden omschreven als eclectisch met een bohemien touch, maar ook als persoonlijk en chic. Ousseimi voelt zich niet aangetrokken tot dingen van grote waarde. ‘Mijn voorkeur gaat uit naar items met karakter en fun.’ Een goed voorbeeld daarvan is de discobal die aan het plafond hangt in de zitkamer, die werd ooit geplaatst tijdens een nieuwjaarsfeestje maar beviel zo goed dat hij is blijven hangen. Verder gaan twintigste-eeuwse designklassiekers van onder anderen Gae Aulenti en Le Corbusier vrolijk samen met schatten die de Ousseimi oppikte in antiekwinkels en op markten.

Dit artikel verscheen in Residence 6.
Fotografie: Stephen Julliard, tekst: Ian Phillips, vertaling: Simone Lautenbach

Meer binnenkijken


Mid-century modern in Parijs
Etnische vibes in Amsterdam
Oase van rust in Parijs


Back to top