Overslaan en ga direct naar de inhoud

Hoe kies je het juiste matras?


Het huidige aanbod aan bedden, boxsprings en matrassen is talrijk. Van goedkoop tot duur, in elke prijsklasse is er wel een bed te vinden. Een kunst dus om voor ieder persoonlijk een juist model uit te kiezen. Wanneer je denkt aan het aanschaffen van een nieuw bed is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Voordat we ingaan op alle persoonlijke informatie die je nodig hebt voor een goed advies, geven we eerst wat meer informatie op het gebied van slapen.


Auping

Ideale temperatuur


Uit onderzoek is gebleken dat men met de juiste huidtemperatuur beter, dieper en comfortabeler slaapt. De warmte in het lichaam koelt af in de nacht, terwijl de huidtemperatuur juist toeneemt. Uit eerdere studies is al gebleken dat slaap gekoppeld is aan de warmte van het lichaam. Het blijkt dat informatie over temperatuur en aansturing van slapen en waken in hetzelfde gebied van de hersenen zit. Recent onderzoek geeft aan dat minimale wijziging van de huidtemperatuur een positief effect heeft op slaap. Freshbed is bijvoorbeeld een slaapsysteem dat inspeelt op dit onderzoek door middel van een combinatie van klimaattechnologie en actieve ventilatie in hun bedden. Maar ook Auping houdt zich bezig met de ideale temperatuur tijdens onze slaap. Door middel van materiaalkeuze dat effect heeft op je lichaam wordt de warmte geregeld. Beddenmerk Nilson Beds gaat uit van het gebruik van natuurlijke ingrediënten als beste klimaatregelaars. Paardenhaar is het geheime wapen van Hästens als ultiem ventilerend en vocht-absorberend ingrediënt. Zo zijn er diverse keuzes die gemaakt kunnen worden.


Freshbed

Voorbereid op stap


Niet alleen de temperatuur is belangrijk voor een optimaal slaapresultaat, er zijn ook nog een aantal andere aandachtspunten te noemen. Voordat je op pad gaat naar een beddenspecialist is het goed om de volgende vragen alvast beantwoord te hebben en deze mee te nemen.

 • Heb je last van allergieën?
 • Draai je veel in je slaap?
 • Ben je een zij-,rug- of buikslaper? (Maak een foto van je slaaphouding en neem deze mee)
 • Wat voor soort bed/matras heb je nu?


Naast deze vragen kun je tegenwoordig ook heel makkelijk een app downloaden om je slaapritme op te nemen. Hierdoor krijg je meer inzicht in jouw persoonlijke slaappatroon. Onder andere Auping heeft een app die je niet alleen meer vertelt over je slaap, maar ook een checklist met bovenstaande vragen, inclusief een fototool waarmee je een compleet matrasadvies krijgt. Naast deze app zijn er nog veel meer apps te verkrijgen op dit gebied.


Auping

Het is persoonlijk


Nu alle voorbereidingen zijn gedaan, is het tijd om echt te gaan kiezen voor een nieuw bed. Om een juiste keuze te maken in het woud van bedden en matrassen, is het handig om een goede adviseur te raadplegen. Matrassen zijn geen massa producten en er is dus voor ieder lichaamstype en lengte een ander matras. Probeer een matras altijd uit. Om te wennen heb je minstens twee tot drie weken nodig. Nu je toch een grote uitgave doet, vergeet dan ook niet om een nieuw kussen mee te bestellen. Het nieuwe matras ligt immers heel anders dan het oude en dit zal dus ook effect hebben op het kussen. Marjan Reitsma van Auping ontrafelt voor ons een fabel: het keren van je matras is volgens Reitsma niet nodig. Een goed matras heeft een specifieke schouder- en heupzone en draaien is dus niet wenselijk. Plus: het vocht in je matras zakt naar beneden en wanneer je het matras keert lig je in het vocht. Bah. Niet meer onhandig slepen met je matras dus, maar gewoon laten liggen is het advies.


Nieuw design van Ruud van Oosterhout & Nilson Beds te zien op Salon Residence 2017.

Een nieuw bed en dan...


Na het uitzoeken en kopen van een bed, is het natuurlijk ook fijn om het nieuwe pronkstuk in een mooie omgeving neer te zetten. Wij geven nog een aantal tips om je slaapkamer nog fijner te maken.
 • Het ultieme hotelgevoel in je eigen slaapkamer. Het kan echt.
 • Voor een optimale nachtrust is een rustgevende omgeving natuurlijk een must. Wij hebben nog enkele tips.
 • De mooiste headboards, de finishing touch van je slaapkamer. Hier vind je ze.
 • Duurzaam slapen is ook een optie!
 • De effecten van kleur in je slaapkamer, wat werkt wel en wat werkt niet.
 • De laatste trends uit Milaan op het gebied van slapen.
 • Welke stijl wil je in je slaapkamer het liefste.
 • Gezond slapen, maar hoe doen we dat?


[jw-player width=600 height=450 afbeelding=/upload/10/afbeeldingen/slaapkamer/thumbnail-bed-trends-anne-claire-clairz.jpg]/upload/10/videos/bedden-zonder-ondertiteling-v3.mp4[/jw-player]
Anne-Claire Winkelhagen van Clairz Interior Design op Salon Residence over slaaptrends. Video: Jasmijn Vonsée.

Back to top