Kelderkeuken
Het pand heeft een oppervlakte van ruim zevenhonderd vierkante meter. ‘Er was dus voldoende ruimte om alle woonwensen met betrekking tot wonen, werken en recreëren in te vullen’, aldus Karin. ‘Toch hebben we nog een ingrijpende verbouwing uitgevoerd. De eigenaar kookt namelijk heel graag en houdt ervan om veel gasten uit te nodigen. De bestaande keuken op de eerste verdieping was te klein. Daarom hebben we de kelder, die voorheen diende als opslagruimte, verder uitgediept en daar een royale keuken met een aangrenzende diningroom gemaakt die groot genoeg is om uitgebreid te kunnen koken, maar waar je ook gasten kunt ontvangen. Door de grote openslaande deuren heb je niet alleen voldoende lichtinval, maar ook een mooi uitzicht op de diepe stadstuin die ook heel functioneel is ingericht met diverse mogelijkheden voor de verschillende zonmomenten en een apart gastenverblijf met eigen badkamer.’
Twee leefruimtes
Het grote voordeel van de nieuwe kelderkeuken was dat er tegelijkertijd extra ruimte op de eerste verdieping ontstond. Daar zijn twee leefruimtes gemaakt die met elkaar verbonden zijn door een pantry om snel een kop koffie te maken of een glas wijn in te schenken. Karin: ‘Het voordeel hiervan is dat de twee leefruimtes optisch en functioneel van elkaar gescheiden zijn, terwijl de pantry tegelijkertijd voor verbinding zorgt. De ene ruimte dient als familie/tv-kamer, de andere – met open haard - is groter en daardoor beter geschikt voor gasten en grotere groepen. Hier staat ook de eerdergenoemde grote kast voor kunst, die tegelijkertijd de ornamenten op de muren zichtbaar laat. Want ook dat was een uitgangspunt bij de hele verbouwing: alle authentieke details moesten zoveel mogelijk zichtbaar blijven en in ere worden hersteld.’