Overslaan en ga direct naar de inhoud

Achter de voordeur bij Grachtenpand in volle glorie

Heel veel authentieke details waren bewaard gebleven in dit Amsterdamse grachtenpand. Studio Piet Boon creëerde een tijdloos en stijlvol decor waarin het glorieuze verleden opnieuw tot leven komt.

De opdracht van de eigenaars van dit prachtige grachtenpand in het centrum van Amsterdam, een gezin met drie kinderen, was heel duidelijk: creëer een comfortabel familiehuis met een perfecte balans tussen heden en verleden waarin de grote collectie kunst alle aandacht krijgt die deze verdient. ‘Een project dat perfect past in onze filosofie: het creëren van een comfortabel en tijdloos interieur waarin modern design naadloos aansluit op de klassieke context’, aldus Karin Meijn, creatief directeur van Studio Piet Boon.

Maatwerk
‘Alles in dit huis is maatwerk en ontworpen vanuit een esthetisch en functioneel perspectief’, vervolgt Karin. ‘In de badkamer bijvoorbeeld, hebben een klein make-uphoekje gemaakt dat er niet alleen heel mooi uitziet, maar waar ook alles wat je daar nodig hebt gemakkelijk kan worden opgeborgen. Zelfs de föhn heeft een eigen plekje. En in de grootste woonkamer op de eerste verdieping, hebben we rond de open haard kasten gemaakt op maat van de kunstwerken. Omdat de eigenaars grote kunstliefhebbers zijn en een grote collectie hebben, moesten de indeling en inrichting van het huis ook daarop worden afgestemd. Samen hebben we alle kaders gecreëerd en de juiste plekken voor de werken uitgezocht. Door die fijne samenwerking kijken we met heel veel plezier terug op dit project.’

Kelderkeuken
Het pand heeft een oppervlakte van ruim zevenhonderd vierkante meter. ‘Er was dus voldoende ruimte om alle woonwensen met betrekking tot wonen, werken en recreëren in te vullen’, aldus Karin. ‘Toch hebben we nog een ingrijpende verbouwing uitgevoerd. De eigenaar kookt namelijk heel graag en houdt ervan om veel gasten uit te nodigen. De bestaande keuken op de eerste verdieping was te klein. Daarom hebben we de kelder, die voorheen diende als opslagruimte, verder uitgediept en daar een royale keuken met een aangrenzende diningroom gemaakt die groot genoeg is om uitgebreid te kunnen koken, maar waar je ook gasten kunt ontvangen. Door de grote openslaande deuren heb je niet alleen voldoende lichtinval, maar ook een mooi uitzicht op de diepe stadstuin die ook heel functioneel is ingericht met diverse mogelijkheden voor de verschillende zonmomenten en een apart gastenverblijf met eigen badkamer.’

Twee leefruimtes
Het grote voordeel van de nieuwe kelderkeuken was dat er tegelijkertijd extra ruimte op de eerste verdieping ontstond. Daar zijn twee leefruimtes gemaakt die met elkaar verbonden zijn door een pantry om snel een kop koffie te maken of een glas wijn in te schenken. Karin: ‘Het voordeel hiervan is dat de twee leefruimtes optisch en functioneel van elkaar gescheiden zijn, terwijl de pantry tegelijkertijd voor verbinding zorgt. De ene ruimte dient als familie/tv-kamer, de andere – met open haard - is groter en daardoor beter geschikt voor gasten en grotere groepen. Hier staat ook de eerdergenoemde grote kast voor kunst, die tegelijkertijd de ornamenten op de muren zichtbaar laat. Want ook dat was een uitgangspunt bij de hele verbouwing: alle authentieke details moesten zoveel mogelijk zichtbaar blijven en in ere worden hersteld.’

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top