Overslaan en ga direct naar de inhoud

5 kunstenaars die je niet wilt missen tijdens Art Rotterdam

Art Rotterdam
Foto: Almicheal Fraay.

Kunstliefhebbers opgelet: Art Rotterdam 2021 gaat door. In de iconische Van Nelle Fabriek tonen voor de 22e keer ruim 100 galeries het werk van aanstormend en gevestigd talent. De redactie van Residence nam alvast een kijkje en tipt vijf kunstenaars die je niet mag missen.

Erik Mattijssen

Tijdens Art Rotterdam wordt sinds 2017 de NN Art Award uitgereikt aan uitzonderlijk talent dat in Nederland zijn of haar opleiding heeft gevolgd. Dit jaar gaat de prijs naar kunstenaar Erik Mattijssen, die daarmee € 10.000,- ontvangt. Erik, die tijdens de uitreiking hardop afvroeg of de prijs niet beter tot recht kwam bij een jonge kunstenaar, kreeg de award met een kunstwerk vol kleurrijke spullen dat je hieronder kunt zien. Hij ontvangt de award voor zijn jarenlange werk als kunstenaar op topniveau. 

De publieksprijs van de NN Art Award is nog niet uitgereikt, daarvoor kan tot het einde van Art Rotterdam gestemd worden op vier verschillende kunstenaars. 

Werk van Erik Mattijssen
Werk van Erik Mattijssen. Foto: Cokkie Snoei.

Levi van Veluw voor Galerie Ron Mandos

Beeldend kunstenaar Levi van Veluw maakt bewegende voorwerpen van klei. Enter the circle is daarvan zijn nieuwste werk. Vanaf november is meer werk van Van Veluw te zien in de galerie van Eduardo Secci in Florence en op Instagram deelt hij het maakproces van dit bijzondere item. 

Enter the Circle door Levi van Veluw
Enter the Circle door Levi van Veluw. Foto: Courtesy Galerie Ron Mandos, Amsterdam. Copyright © The Artist’.

Lilian Kreutzberger voor CINNNAMON Gallery

Super Surface is een donker, maar intrigerend werk door de Nederlandse kunstenaar Lilian Kreutzberger uit 2018. Voor dit werkt gebruikte ze haar achtergrond als schilder, maar ook fotografische technieken. Werk van Kreutzberger was eerder al te zien in Foam en CINNNAMON Gallery.

Super Surface door Lilian Kreutzberger
Super Surface door Lilian Kreutzberger. Foto: CINNNAMON, Rotterdam.

Lizan Freijsen voor NL=US Gallery

Als er iemand bijzonder werk maakt, is het Lizan Freijssen. De Nederlandse kunstenaar maakt aaibare wandkleden gemaakt van uitvergrote schimmels. Het levert een bijzonder, maar mooi geheel op. 'Ik wil aandacht vestigen op het ongewenste, het dagelijkse transformeren tot iets van waarde', zei ze er eerder zelf over tijdens een expositie in Museum Boijmans. Met haar tapijten wil ze laten zien dat er ook een schoonheid in vlekken en verval zit. 

Freijssen met haar werk tijdens Art Rotterdam
Freijssen met haar werk tijdens Art Rotterdam. Foto: Instagram Lizan Freijssen.

Claudia Martínez Garay voor gallery Grimm

Ook Claudia Martínez Garay is genomineerd voor de NN Art Award. De grote prijs is al weg, maar de publieksprijs kan ze met haar bijzondere schilderijen nog winnen. Ze maakt schilderijen, video's en installaties en keert daarbij altijd terug naar haar Zuid-Amerikaanse achtergrond. 

Dit jaar kun je ook buiten genieten van kunst. Op het buitenterrein presenteren toonaangevende galeries een record aan imposante buitenwerken.

Art Rotterdam is t/m 4 juli te bezoeken. Meer informatie vind je hier

INSPIRATIE

Back to top