Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken in een Iers huis met twee gezichten

Antieke kast met waanzinnige lamp in het huis van Róisín Lafferty
Antieke kast met waanzinnige lamp in het huis van Róisín Lafferty.

Persoonlijker kan het niet worden. Elke ruimte in dit door Róisín Lafferty ingerichte huis in Dublin heeft een eigen uitstraling. Toch is het echt één huis.

'Onconventioneel, zo mag je de verbouwing van dit victoriaanse familiehuis in Dublin noemen. Het huis met voorheen drie slaapkamers moest uitgebreid worden tot vijf slaapkamers en extra functionele zones. Róisín Lafferty, creatief directeur van Kingston Lafferty Design Studio in Dublin, bouwde er, samen met John Monahan van Noji Architects, niet alleen een stuk aan, maar gaf elk deel bovendien een heel eigen identiteit. ‘We hadden een hoofddoel’, vertelt Lafferty: ‘Het creëren van een onverwachte en dynamische open ruimte waarin alle eigenaars – een gezin met vier kinderen – een persoonlijke toets kunnen vinden.’

Grote leefruimte in Ierse woning met blauwe Perspective bank
De oversized leefruimte met doorkijkhaard, de blauwe Perspective bank van Roche Bobois, een tweekleurige terrazzo tafel ontworpen door Kingston Lafferty Design en hond Rocky.

Minimalistisch en vrouwelijk

Die openheid werd op een bijzondere manier gerealiseerd: door juist de donkere hoeken, hoge plafonds en decoratieve details van het oorspronkelijke victoriaanse huis te benadrukken en er een gestroomlijnde en eigentijdse uitbouw met dubbele hoogte over de hele breedte aan toe te voegen.

Zo kan het gebeuren dat je van een strakke, bijna minimalistische woonkamer met een koningsblauwe bank en een bijna zwarte muur, doorloopt naar een vrouwelijke roze eetkamer met een klassieke haard met mintgroene Gio Ponti-tegels. Het lijken verschillende huizen die op wonderbaarlijke wijze in elkaar vloeien.

Iers huis met Perspective bank van Roche Bobois en modern schilderij
Boven de Perspective bank van Roche Bobois hangt een kunstwerk van John Redmond. Op de gelakte bijzettafels, een eigen ontwerp van Lafferty, staat een Moon lamp van Davide Groppi. Op de vloer ligt het Horizon Sunrise tapijt is van Moooi Carpets.
Róisín Lafferty in haar Ierse woning
Róisín Lafferty, creatief directeur van Kingston Lafferty Design Studio in Dublin.
Walk-incloset met hoogglanstafeltjes van Lafferty
De ingang van de walk-incloset. Naast de hoogglanstafeltjes van Lafferty staat de Redondo fauteuil van Moroso. De Oluce Atollo tafellamp is een ontwerp van Vico Magistretti uit 1977.

Creatieve uitdaging

‘Mijn opdracht was kleur en ik vond een geestverwant in Róisín’, zegt de eigenaar. ‘Niets was verboden, we wilden juist die eigenzinnige combinatie van speelsheid, vrouwelijkheid, masculiniteit, verfijning en een meer eigentijdse benadering, terwijl we trouw bleven aan de klassieke stijl van het huis.’ Lafferty: ‘De opdrachtgevers wilden in een ruimte wonen waar ze creatief worden uitgedaagd. Om dat te realiseren, moesten we natuurlijk een sterke relatie met hen opbouwen. Zo konden we persoonlijke ruimtes voor het hele gezin realiseren, inclusief enkele speelse en leuke elementen voor de kinderen.’

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees verder in Residence no.6 bestel het meinummer hier via onze online shop.

Fotografie Ruth Maria Murphy/Living Inside | Tekst Marzia Nicolini | Tekstbewerking Sylvia Emonts

INSPIRATIE

Back to top