Overslaan en ga direct naar de inhoud

Denisse Ariana Pérez: "Mijn doel is negatieve en tragische verhalen te veranderen"

Encounters van Denisse Ariana Perez

Encounters is de nieuwste expositie van de Caribische fotografe Denisse Ariana Pérez. Een solo-expositie waar werk uit haar geprezen debuut Agua te zien is, waarin ze zich focust op gemarginaliseerde groepen waar ze zich verbonden mee voelt, zoals Afro-gemeenschappen en LGBTQI+.

Kun je meer vertellen over Encounters?
"De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met Homecoming Gallery. Ik ben door mijn archief gaan reizen van oude naar nieuwe werken."

Waar kwam je achter?
"Dat er een dialoog bestaat tussen de foto's." 

Je zoekt naar schoonheid op ongebruikelijke plekken, kun je dat uitleggen?
"Ik denk dat het makkelijk is op zoek te gaan naar het idyllische als je door het leven loopt. Voor mij zit de magie daar niet in, maar juist in het actief op zoek gaan naar schoonheid. Eigenlijk alsof je aan het dagdromen bent en opnieuw naar bepaalde dingen kijkt. Het is een oefening voor de verbeelding, maar ook voor de ziel. Het forceert je dieper en breder naar bepaalde dingen te kijken. Aanwezig te zijn en overal aandacht aan te besteden."

Wat was het moment dat jij begon met fotograferen?
"De eerste keer dat ik dat vol bewustzijn deed, was nadat ik tien jaar geleden een kleine camera won op de universiteit. Daarna ben ik begonnen met het observeren en fotograferen van mensen. Het volgende semester schreef ik mezelf in voor mijn eerste cursus fotografie." 

'Mijn grootste inspiratie zijn mensen'

Denisse Ariana Pérez

Hoe belangrijk is het om gemarginaliseerde groepen te portretteren?
"Dat vind ik heel erg belangrijk. Normaal worden er negatieve en tragische verhalen gebruikt om hen weer te geven, dat wil ik veranderen. Ik wil mezelf juist focussen om de innerlijke schoonheid van mensen. En dat is natuurlijk niet alleen bij minderheden, maar bij iedereen die ik op de foto zet. Ik wil mensen uitvergroten."

Denisse's expositie Encounters is vanaf nu te zien op de website van Homecoming Gallery. Wil je het liever in het echt zien? Dat kan van 14 augustus t/m 14 september in een speciaal pop-up event bij MENDO in Hotel L' Europe. 

INSPIRATIE

Back to top