Overslaan en ga direct naar de inhoud

Aan boord van de Holland America Line staat kunst centraal

Een ruimte in het nieuwe schip van Holland America Line.
Een ruimte in het nieuwe schip van Holland America Line.

Stijlvolle kunst en een cruiseschip, gaan die twee samen? Bij het nieuwste cruiseschip van de Holland America Line, de Rotterdam VII lukt het. Daar genieten gasten sinds kort van een varende galerie met 2.645 kunstwerken door 90 kunstenaars.

De kunstcollectie op de Rotterdam VII is samengesteld door de curatoren van ArtLink uit Londen en YSA Design uit Oslo. De totale waarde van de collectie aan boord is 4,1 miljoen dollar.

In totaal hebben de curatoren werk aangekocht van kunstenaars uit 37 landen, om de connectie met wereldburgers aan boord aan te duiden. Ook het werk van drie kunstenaars uit Nederland zijn te zien aan boord: kunstwerken van Patrick Bergsma, Hans van Bentem en Bart van Leeuwen.

Testen op de oceaan

Het grootste werk aan boord is Harps, een enorm kunstwerk in de centrale hal van het schip. Het stalen werk heeft een gewicht van 7,5 ton en beweegt langzaam op zijn plaats. Het is ontworpen door ArtLink, na een concept van Tihany Design en heeft een waarde van 620 duizend dollar.

Het werd getest op open zee onder extreme omstandigheden, laten de curatoren Residence weten. Dit is gedaan om ervan verzekerd te zijn dat het tijdens alle tochten op zijn plaats blijft.

Het grootste en meest kostbare kunstwerk aan boord.
Het grootste en meest kostbare kunstwerk aan boord.
Werk van Betty Pepper is te zien op de Rotterdam VII.
Werk van Betty Pepper is te zien op de Rotterdam VII.

Het kleinste werk aan boord is geïnspireerd op Nederlandse molens. Het is werk van Betty Pepper en bestaat uit boeken waar ze huizen uit heeft gesneden.

De Spaanse kunstenaar Okuda San Miguel heeft de kleurrijke Otter in een van de lobby’s ontworpen. Het werk was in een andere vorm al te zien in Spanje, maar speciaal voor de Rotterdam VII ontwierp hij een nieuwe versie.

Voor de Nederlandse kunstenaar Hans van Benthem was het niet de eerste samenwerking met Holland America Line, zo vertelt hij. Hij ontwierp voor het nieuwste schip een muzieknoot van kristal, met een waarde van 27 duizend dollar.

Het kleurrijke werk van Okuda San Miguel.
Het kleurrijke werk van Okuda San Miguel.
De Key van Hans van Benthem.
De Key van Hans van Benthem.

De Rotterdam VII vaart de komende jaren door de hele wereld. Meer informatie over het imposante schip vind je hier.

Tekst: Roel Janssen

INSPIRATIE

Back to top