Overslaan en ga direct naar de inhoud

Dit zijn de keukentrends van dit moment

Een greeploze keuken van Eggersmann met een opvallend natuurstenen eiland.
Een greeploze keuken van Eggersmann met een opvallend natuurstenen eiland.

Een tweede vaatwasser, een tweede eiland of zelfs een tweede keuken. ‘Koken wordt steeds belangrijker’, zeggen Erna van Boven en Dick Peeters van Van Boven. ‘En dus stellen we ook hogere eisen aan de keuken.’

Als het gaat om keukens kan het altijd mooier, groter, luxer en gemakkelijker, weten ze bij Van Boven. Het familiebedrijf levert al sinds 1964 maatwerkkeukens (en -badkamers) in het hoge, luxe segment.

‘We gaan steeds meer thuis koken en stellen daarom ook hogere eisen aan de keuken’, vertelt Erna van Boven. ‘Dat is een ontwikkeling die al langer bezig is, niet speciaal het gevolg van corona. Mensen hebben gewoon meer interesse in lekker koken voor gasten of hebben een kookclubje. Dan wil je ook een keuken die van alle gemakken is voorzien. Een stoomoven is eigenlijk al bijna standaard onderdeel van alle keukens die we leveren.’

Een tweede vaatwasser

‘De keuken is ook steeds meer het centrale punt in huis geworden’, vult Dick Peeters aan. Hij houdt zich bij Van Boven bezig met de verkoop en het ontwerp van keukens. 'Vroeger zat de keuken weggestopt in een hoekje, tegenwoordig is het de plek waar iedereen zich verzamelt.’ En dus worden keukens groter, luxer en vooral gemakkelijker.

‘Een tweede vaatwasser bijvoorbeeld wordt al niet meer gezien als een overbodige luxe, maar is vooral handig om je keuken opgeruimd te houden. Terwijl de ene vaatwasser draait, kun je de andere weer inruimen. Of een tweede eiland: eentje om te koken en een andere om te snijden en spoelen. En natuurlijk een extra grote koelkast met speciale zones om verse levensmiddelen langer goed te houden.’

De Arclinea Convivium keuken met fronten in warm, glanzend brons.
De Arclinea Convivium keuken met fronten in warm, glanzend brons.

Speciale effecten

Wat betreft de materialen ziet Erna van Boven dat de houten keukens weer iets lichter worden en dat er meer vraag is naar bijzondere afwerkingen. ‘Er bestaan tegenwoordig technieken waarmee je rvs een andere uitstraling kunt geven, bijvoorbeeld brons, goud of metalgun zwart. Dat zorgt voor heel speciale effecten. Of compleet nieuwe materialen zoals Fenix. Daar zie je geen vingerafdrukken op en krassen kun je eenvoudig wegstrijken.’

Dick: ‘Natuursteen is ook heel geliefd. En dan vooral de meer sprekende soorten die de keuken een heel bijzondere uitstraling geven. Ook op deurtjes.’ ‘Met verlichting kun je ook heel mooie effecten bereiken’, aldus Erna. ‘Daarom maken we voor elke keuken een apart lichtplan. Zodat je niet alleen goed licht hebt tijdens het koken, maar ook sfeerlicht als het eten op tafel staat.’

Een tweede keuken

‘Voor mensen met echt grote huizen, en dan met name in grachtenpanden of stadswoningen die vaak smal en hoog zijn, kiezen mensen zelfs ook steeds vaker voor een tweede keuken’, aldus Dick Peeters. ‘Dan heb je op een etage een grote woonkeuken en op een andere verdieping nog een kleinere keuken of pantry om snel een kop koffie, een ontbijtje of een borrelhapje klaar te maken. Dat is dan een compacte keuken, maar wel met alles erin: een ingebouwde espressomachine die drie soorten koffie kan zetten, vaatwasser, (stoom)oven en natuurlijk een wijnkoelkast.’

Erna: ‘Het mooie is dat steeds meer apparatuur met de telefoon kan worden bediend zodat je op afstand koffie kunt zetten of de vaatwasser aan kunt zetten. Er bestaan zelfs al ovens die zelf foto’s van je gerecht kunnen maken. Dat gaat in de toekomst alleen maar toenemen. Geweldig toch?’ 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vanboven. 

INSPIRATIE

Back to top