Overslaan en ga direct naar de inhoud

Trend: design geïnspireerd op landschappen met landscaping art

Als de zee. Foto: Felix Speller.
Als de zee. Foto: Felix Speller.

Moeder Natuur is natuurlijk een eindeloze bron van inspiratie. Soms indirect, maar in deze gevallen inspireert het woeste wonder der natuur tot prachtige patronen, architectuur en ontwerpen.

Bij landschapskunst, oftewel land art, gaat een kunstwerk op in de natuur of manipuleert het landschap. De kunststroming ontstond in de jaren zestig van de twintigste eeuw, toen beeldhouwers komende uit de minimalistische en conceptuele kunstwereld losbraken uit de belemmerende muren van de white cube – het museum – en de natuur in trokken. Ze groeven bijvoorbeeld grachten of plaatsten hout en stenen in weilanden. Hiermee toonden ze de aanwezigheid van de mens in de natuur, tegelijkertijd was juist Moeder Natuur nodig voor de totaalbeleving van het kunstwerk. Kunst en de natuurlijke omgeving gingen een dialoog met elkaar aan.

Alexandra Kehayoglou, Santa Cruz River, handgetufte wol, 980 x 420 cm, 2016-2017
Alexandra Kehayoglou, Santa Cruz River, handgetufte wol, 980 x 420 cm, 2016-2017.

Vandaag de dag is er een beweging die reageert op land art. De trend landscaping doet ogenschijnlijk het omgekeerde van die sixties-kunstenaars, nu wordt buiten namelijk naar binnen gehaald, maar heeft een even grote bewondering voor al het moois van Moeder Natuur. Zo zien we steeds meer patronen lijkend op rotspartijen, rivieren of weilanden terug op mode- en interieuraccessoires.

Dit tapijt van Alexandra Kehayoglou is, zeker als je door je wimpers heen gluurt, net een bovenaanzicht van een landschap. Het handgetufte, enorme kleed wordt gepresenteerd als een installatie over de vloer en wand, waarbij je als kijker in het landschap opgaat. Land art, maar dan binnen. Ook zijn er meubels die zelf de vorm hebben van natuurlijke verschijnselen. In de architectuur treffen we gebouwen die juist opgaan in de natuur: ze manipuleren de omgeving niet per se, maar worden er organisch onderdeel van.

Zie bijvoorbeeld Casa Katana, ontworpen door de Griekse studio KRAK architects: een huis onder de grond aan de kustlijn van Kreta. Geïnspireerd door én een toevoeging aan het landschap. Wim van Teeffelen heeft genoeg aan het fotograferen van natuurlandschappen van bovenaf; zij huisvesten een patroon dat an sich al kunst is. Allemaal uitingen van het respect van kunstenaars en designers voor de grootste vormgever van allemaal: Moeder Natuur.

Hier shop je items in de Landscaping Art-stijl:

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Lisa Goudsmit

Back to top