Overslaan en ga direct naar de inhoud

Lorraine Dunkley: 'Na een dag rollen, afplakken en met kwasten jongleren, was het resultaat adembenemend’

Lorraine Dunkley. Fotografie: Merel Daantje.
Lorraine Dunkley. Fotografie: Merel Daantje.

Lorraine Dunkley is hoofdredacteur van Residence. Deze maand schrijft ze over kleur.

Kleur maakt iets los in mij. Het is pure emotie, gevoel en verblijding. Ik kan er niets aan doen, de warmte die ik voel opborrelen bij het ervaren van kleuren en wat de perceptie daarvan in mij losmaakt, is groter dan ikzelf. Dat kwam ook weer tot uiting toen wij onlangs op de redactie, zo rondom de kerstperiode, de boel eens flink onder handen namen door alles op te ruimen en van een nieuw likje verf te voorzien. Roel Janssen, onze fantastische managing editor, nam zijn intrek in ons nu gedeelde kantoor en daarmee besloten wij meteen maar de ruimte van top tot teen onder te dompelen in een nieuwe kleur. In vaktermen ook wel colour drenching genoemd. De dames van Mies PR waren zo aardig om prachtige verf van Little Greene op te sturen en wij kozen geheel democratisch voor de kleur: Citrine 71. Ik noem het de pickle-kleur. Na een dag rollen, afplakken en met kwasten jongleren, was het resultaat adembenemend. De pure verliefdheid die ik toen voelde, zorgde voor een soort interne uitbarsting waardoor ik letterlijk in de armen van mijn collega’s Roel, Chris en Bo klom. Of beter gezegd: vloog, om ze vervolgens stevig te knuffelen. 

In dit nummer willen we een ode brengen aan alles wat ons interieur kleurt. We verzamelden drie bonte interieurs waar kleur vrij spel krijgt. Zo zien we dat fuchsiaroze niet alleen in de mode furore maakt, maar ook zeker in het interieur niet misstaat (p. 100). We interviewden Heleen van Gent, creatief directeur Global Aesthetic Center van AkzoNobel, ook wel bekend als het Flexa ColorLab, over haar waarneming van kleuren (p. 50). Maar gingen ook in gesprek met jonge visionairs zoals Femke van FEMM Amsterdam (p. 149) en het sprankelende duo Thomas Vermeer en Jochem Rotteveel (p. 30), die een frisse kijk hebben op kleurgebruik en de meest fantastische combinaties verwerken in hun kunst. Om dit af te toppen streken we neer in Kopenhagen en gingen in gesprek met Josephine Akvama Hoffmeyer, oprichtster van designstudio File Under Pop, die ook wel The Queen of Colour wordt genoemd. Zij maakte jaren geleden het drastische besluit om te stoppen als zangeres en zich volledig te richten op verf, tegels en behang (p. 90), waarmee zij nu wereldwijd achter talloze voordeuren pronkt. 

En zo groeide dit eerst volledig blanco nummer uit tot een rijkgevulde editie waarvan elke pagina langzaamaan meer kleur kreeg. De route die we op de redactie aflegden langs al deze inspirerende mensen en gesprekspartners, zorgde er keer op keer voor dat de ene productie na de andere zich ontpopte in een bijzonder verhaal. Ik hoop dat je er boordevol inspiratie uit haalt. 

Tot slot introduceren we een nieuw kunstkatern en wil ik graag Nadine van den Bosch, directeur van Young Collectors Circle, verwelkomen, die vanaf nu maandelijks een bijdrage zal leveren. Ik kijk ontzettend uit naar onze samenwerking. En natuurlijk Kaira van Wijk, een bekend gezicht bij jullie, die vanaf deze editie elke maand de mooiste art escapes deelt in de buitenlucht. Oftewel: art outside the museum walls

Enjoy! 

Lorraine Dunkley 
Hoofdredacteur

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Lorraine Dunkley

Back to top