Overslaan en ga direct naar de inhoud

Lorraine Dunkley: 'Het interieur is er om een leven lang te koesteren, zonder houdbaarheidsdatum, wars van trends’

Lorraine Dunkley. Fotografie: Merel Daantje.
Lorraine Dunkley. Fotografie: Merel Daantje.

Lorraine Dunkley is hoofdredacteur van Residence. Deze maand schrijft ze over de duurzaamheid.

Het voorjaar staat voor mij altijd in het teken van de internationale beurzen. Parijs, Milaan, Keulen, Stockholm, Maastricht, maar ook Madrid. Wat zijn de nieuwste collecties van grote interieurmerken? Welke ontwerpers vallen op? Welke innovaties op ontwerpvlak gaan we komend jaar in veelvoud terugzien? En kunnen we al voorzichtige voorspellingen doen wat de toekomst betreft? Samen met de redactie speuren we letterlijk de wereld af op zoek naar het nieuwste van het nieuwste. Dat doen we bij voorkeur digitaal of per trein. 

Mensen vragen mij dan ook vaak wat de trends zijn op dit gebied. Uiteraard vallen bepaalde ontwikkelingen op, maar er zit voor mij ook een heikel punt in. Trends, en de druk om die te scouten vanuit de pers maar anderzijds ook te creëren vanuit de makers, zijn voor mij altijd onlosmakelijk verbonden met vluchtigheid. Iets wat op den duur weer uitdooft. De druk om elk jaar met iets nieuws te komen en het publiek te blijven verrassen. De ene tendens die in rap tempo de andere opvolgt. Het gegeven dat in de mode-industrie niemand meer opkijkt van vier collecties per jaar en dat binnen de interieurwereld twee lanceringen per jaar genormaliseerd is. We moeten ons echt afvragen of we dat überhaupt nog willen. Aan iets wat dit jaar ‘in’ is en komend jaar weer ‘uit’. Oftewel, fast fashion.

Ontwikkelingen zijn altijd een sociale reactie op de huidige samenleving en hoe wij op dat moment ons leven vormgeven. Ik ben er groot voorstander van om altijd kritisch naar onze leefomgeving te kijken en middels creatief vakmanschap en bijzondere objecten invulling te geven aan deze kwesties, maar het feit dat we elk jaar en het liefst elk seizoen of nog liever: elke editie, weer de nieuwste ‘trends’ moeten scouten en presenteren is voor mij eigenlijk niet meer van deze tijd. Het interieur is er om een leven lang te koesteren, zonder houdbaarheidsdatum, wars van trends. Zonder dat vluchtige randje. Zonder iets wat volgend jaar weer als passé wordt gezien en je in allerijl op zoek gaat naar wat dan weer hot topic is. Houd alsjeblieft niet vast aan stijlregels, maar koop vooral bewust, duurzaam en met het oog op de lange levensduur van objecten. Het opwaarderen van producten heeft inmiddels een heel ander imago gekregen dan tien jaar geleden. Zo is preloved furniture here to stay. Zie het inrichten van je huis dan ook vooral als het verzamelen van collectible items. Dat is zo fantastisch om te mogen doen! 

Om die reden een bijzondere editie waar we met het team van Residence maanden heel hard aan hebben gewerkt. Uiterst zorgvuldig gecureerd en verpakt in rubrieken waar duurzaamheid, het meest fraaie ontwerp van Nederlandse bodem en de leukste adressen binnen onze eigen landsgrenzen centraal staan.We doen een klein rondje van zo’n twee uur hemelsbreed langs Echteld, Loenen en bij onze zuiderburen in Antwerpen. Laten je graag inspireren in het duurzaamheidsdossier. Brengen Nederlandse ontwerpers aan het licht van wie wij nu al groot fan zijn.
En spraken textielontwerpster Sina Dyks en de gezichten achter het Nederlandse Vonn Jansen, die prachtig, met de hand vervaardigd, meubilair maken. Nederland heeft zoveel moois te bieden. We zijn een pionier als het aankomt op creatief makersschap. Kijk eens wat dichter bij huis, iets vaker om je heen, en laat je verwonderen. Ook dat is bewustwording. 

Veel leesplezier,

Lorraine Dunkley
Hoofdredacteur

Over de auteur

Lorraine Dunkley

Back to top