Overslaan en ga direct naar de inhoud

De nieuwe documentaire over mode-icoon Mart Visser verwelkomt je in zijn wereld

Fotografie: Robert Roozenbeek.
Fotografie: Robert Roozenbeek.

De documentaire over Mart Visser laat zien hoe het mode-icoon zijn imperium, met ups en downs, heeft opgebouwd. Een portret van een gedreven ondernemer en uiterst creatieve en innovatieve geest. De film laat zien hoe de ontwerper in sneltreinvaart de harten verovert van menig modeliefhebber en zich ontpopt tot één van Nederlands meest gewaardeerde en bekendste couturiers.

Debutant regisseur Marius Looijmans, een goede vriend van Visser, biedt een blik op het leven en de carrière van deze couturier, die synoniem staan voor schitterende avondjurken en haute couture. De documentaire toont de opkomst van Mart Visser in de jaren negentig, waarin hij zich tussen gerenommeerde Nederlandse couturiers zoals Frank Govers, Edgar Vos en Frans Molenaar vestigde. Mart Visser wordt in de documentaire neergezet als een kracht van de natuur als het op creativiteit aankomt. Zijn talent, vindingrijkheid en discipline komen duidelijk naar voren. Zo loste hij bijvoorbeeld het probleem op van mensen die teleurgesteld waren dat ze niet front row bij zijn show zaten door zijn modellen langs elke rij in de zaal te laten lopen. 

Tegenslagen, zoals het faillissement van warenhuis V&D terwijl hij nog een groot geldbedrag tegoed had, hebben hem niet ontmoedigd. Zijn vindingrijkheid komt hierin duidelijk naar voren en ook de creativiteit bleef groeien, wat resulteerde in een succesvolle webshop.

Creaties van Mart Visser.
Creaties van Mart Visser.

Zelfs in zijn huis in Côte d'Azur, waar hij rust zocht, bleef Mart Visser niet stilzitten. Hij gebruikte de schuur als atelier en binnen een week na een uitzending met Ivo Niehe kreeg hij aanzienlijk veel aanvragen voor het kopen van zijn kunst. Met als klap op de vuurpijl zijn solo-expositie in 2022 in Scheveningen: Beelden aan Zee. Mart Visser's onverzadigbare drang om te creëren is de kern van zijn kunstenaarschap en blijft een bron van inspiratie voor velen.

Wil je de documentaire op groot scherm bekijken? Er zijn speciale vertoningen op 15 en 16 november 2023 in Amsterdam, met een persoonlijke introductie van Mart Visser zelf. Koop hier je kaartje.

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top